Οικονομία

«Άλμα» στην τιμή – Galaksias.gr

Στις 1.200.000 αιτήσεις έχουν φτάσει οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης την ώρα μάλιστα που οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης καλπάζουν λόγω της μείωσης της επιδότησης τόσο από το κράτος, όσο και από τα διυλιστήρια -που αθροιστικά προσεγγίζουν τα 14 λεπτά το λίτρο- ενώ παράλληλα η τιμή του πετρελαίου brent πέφτει κι άλλο.

Συγκεκριμένα, την ώρα που το πετρέλαιο θέρμανσης στη χώρα μας πήρε την ανιούσα, το πετρέλαιο Brent έπεφτε κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παράταση που δόθηκε για την υποβολή αιτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού η αρχική προθεσμία είχε λήξει στις 9 Δεκεμβρίου, προστέθηκαν μέχρι χθες τα μεσάνυχτα άλλες 52.975 αιτήσεις και ο συνολικός αριθμός από 1.146.677 νοικοκυριά που ήταν ανέρχεται πλέον στις 1.199.649 νοικοκυριά. Και βέβαια απομένει αρκετό χρονικό διάστημα έως ότι κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Δυνητικά δικαιούχοι είναι περί το 1,3 εκατ. νοικοκυριά, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων μέχρι την επόμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου που εκπνέει η προθεσμία.

Χθες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης άγγιξε σε κάποιες περιπτώσεις το 1,3 ευρώ το λίτρο, επίπεδα που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η τελική τιμή μετά την μείωση της κρατικής επιδότησης στα 15 λεπτά το λίτρο, από 25 λεπτά, όπως επίσης και την ολοκλήρωση της επιδότησης των 3,5 λεπτών από τα διυλιστήρια.

Πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές

Την ίδια στιγμή στις διεθνείς αγορές οι τιμές του «μαύρου χρυσού» καταρρέουν και μέσα σε δύο 24ωρα έχει υποχωρήσει κατά 8 δολάρια το βαρέλι. Συγκεκριμένα χθες η τιμή για το Brent διαμορφώθηκε στο 78 δολάρια το βαρέλι έχοντας πτώση περίπου 5%. Στο 2ήμερο οι απώλειες αγγίζουν το 9%.

Στο αντίποδα αυτών οι τιμές για βενζίνη και diesel κίνησης κινούνται ανοδικά. Το τελευταίο 20ήμερο η τιμή της αμόλυβδης σε μέσα επίπεδα για την Αττική και για τα πρατήρια εκείνα που υπάρχει σημαντική κινητικότητα η τιμή έχει αυξηθεί περίπου 7 λεπτά το λίτρο. Σε ότι αφορά το diesel κίνησης η αύξηση στο αναφερόμενο διάστημα η αύξηση είναι της τάξεως των 6 λεπτών το λίτρο.

Νέα πτώση για το φυσικό αέριο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 έπεσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι ήπιες θερμοκρασίες περιορίζουν τη ζήτηση για θέρμανση και επίσης μειώνουν τη χρήση του καυσίμου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημαντικές απώλειες και για την τιμή του φυσικού αερίου. Η τιμή για το συμβόλαιο Φεβρουαρίου ήταν χθες στα 64 ευρώ η MWh έχοντας απώλειες της τάξεως του 11,4%. Ο ήπιος καιρός επικρατεί σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο για μεγάλη περίοδο και οι θερμοκρασίες σπάνε ρεκόρ για την εποχή σε αρκετές περιοχές – κάτι που δεν προβλέπεται να αλλάξει άμεσα. Οι παρατεταμένες χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου προσφέρουν ανακούφιση στις οικονομίες της περιοχής, που έχουν πιεστεί από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος όλου του περασμένου χρόνου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ του μέσου όρου για το 2022, καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης παραμένουν πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Η χειμωνιάτικη «ζέστη» όχι μόνο μείωσε την ανάγκη για θέρμανση, αλλά και μετρίασε τις ανησυχίες για έναν δριμύ χειμώνα, που θα εξαντλούσε γρήγορα τα αποθέματα.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button