Πολιτισμός

Ακαδημία Αθηνών: Το Βραβείο Μουσικής απονεμήθηκε στον Μάριο Ιωάννου Ηλία

Η Ακαδημία Αθηνών κατά την πανηγυρική της συνεδρία στις 20 Δεκεμβρίου απένειμε τα βραβεία στους τιμώμενούς της. Ειδικότερα στην τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε το «Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου», την ύψιστη διάκριση της Ελλάδας στον τομέα της μουσικής, στον Μάριο Ιωάννου Ηλία.

Αναφερόμενος στο σκεπτικό της βράβευσης του Μάριου Ιωάννου Ηλία, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνιος Ρεγκάκος, ανέφερε ότι το «Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου» για τη βράβευση διαπρέποντος Έλληνα μουσικού εκτελεστή, μουσικού ερμηνευτή, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας, μουσικολόγου», απονέμεται «στον Δρα Μάριο Ιωάννου Ηλία, συνθέτη με διεθνή δράση (Ελλάδα, Κύπρος, Γερμανία, Αυστρία, Ιαπωνία κ.α.) και δημιουργό του επετειακού συμφωνικού έργου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με τίτλο «Ελευθερία» που παρουσιάσθηκε στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στις 27/09/2021».

Στο επίσημο τιμητικό δίπλωμα αναγράφεται πως η Ακαδημία Αθηνών απονέμει το εν λόγω Βραβείο στον Ηλία «δια την άoκνον μουσικήν αυτού προσφοράν το τε λαμπρόν συμφωνικόν έργον «Ελευθερία» το επι τηι συμπληρώσει διακοσίων ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως συντέθεν».

Στον ελληνικό χώρο εξέχων υπήρξε το επετειακό έργο του Ηλία για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, «Ελευθερία», μια ανάθεση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η πρεμιέρα έγινε στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο παρόν ενεργητικό του «χρυσού καλλιτέχνη της Κύπρου», ο οποίος έχει ηγηθεί της υλοποίησης σειράς έργων μεγάλης εμβέλειας με διεθνή απήχηση, συμπεριλαμβάνονται άνω των 50 βραβεύσεων. Σε αυτά, προστίθεται στην ανακοίνωση, συγκαταλέγονται ένα Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες στο Κόμπε της Ιαπωνίας, το Grand Prix «Silver Archer» της Άπω Ανατολής, το «Χρυσό Μήλο» για το καλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς της Γερμανίας, το Βραβείο BMW της Musica Viva στο Μόναχο, ένας έπαινος από τον Πρόεδρο της Αυστρίας στο Προεδρικό Μέγαρο σε συνδυασμό με βράβευση του στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, αλλά και σειρά Πρώτων Βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης στη Βαρσοβία, Μόσχα, Νέα Υόρκη, κ.λπ.

Πέρυσι αναδείχθηκε στην Κύπρο από το περιοδικό MAN «Καλλιτέχνης της Χρονιάς» και του απονεμήθηκε το βραβείο Τράπεζα Κύπρου «Man of the Year» στην κατηγορία δημιουργία. Φέτος παρουσιάστηκε η πρεμιέρα του έργου του «Πονεμένες Παναγίες», ανάθεση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button