Ελλάδα

«Ανοίγει ένα βιβλίο κλείνει μια πόρτα μοναξιάς» – Συγγραφή διηγημάτων για την Αγιάσο – Galaksias.com

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση συγγραφέων κάθε ηλικίας στο ανοικτό κάλεσμα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, που σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Φορέα «Visit Agiasos», οργάνωσαν τη συγγραφή παραμυθιών ή σύντομων διηγημάτων των οποίων η θεματική άπτεται της πολιτιστικής ταυτότητας, του φυσικού τοπίου και της ιστορίας της Αγιάσου, καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Λέσβου.

Η δράση έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης της πρότασης: «Ανοίγει ένα βιβλίο κλείνει μια πόρτα μοναξιάς: Σχεδιασμός, ιδέα, ιστορία, φαντασία, δημιουργία και γραφή – τα κλειδιά της επιτυχημένης ανάγνωσης».

Οι διοργανωτές παρέλαβαν πλήθος κειμένων ετερόκλητων και πολυσχιδών, με πρωτότυπη θεματολογία, καταγεγραμμένη παράδοση, δυνατή μνήμη, χρήση ντοπιολαλιάς και μοναδική επινόηση.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του το Αναγνωστήριο: «Τα παραμύθια και τα διηγήματα που έφτασαν στην κριτική επιτροπή ήταν άκρως ενδιαφέροντα. Οι συγγραφείς διέθεταν υψηλές αφηγηματικές τεχνικές και τα κείμενά τους συνδύασαν τη μυθοπλασία, τη φαντασία αλλά και τον ρεαλισμό ισορροπώντας μέσα σε ένα πραγματικό πλαίσιο που αφορά την Αγιάσο, αλλά και ολόκληρο το νησί της Λέσβου. Η ευρηματική θεματολογία αλλά και τα μηνύματα που προκύπτουν από την ανάγνωση των κειμένων έρχονται να συμβαδίσουν με τη σύγχρονη εποχή και τα προβλήματά της. Επιπλέον μέσα από τα μάτια των συγγραφέων διαφορετικών ηλικιών και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, αναδεικνύεται εύστοχα η απαιτούμενη θεματική της πρόσκλησης, που σκοπό έχει να γνωρίσει ο αναγνώστης καλύτερα την Αγιάσο, αλλά και ευρύτερα τη Λέσβο. Τα κείμενα, μας ταξίδεψαν μέσα από φανταστικές ιστορίες, μέσα από πραγματικότητες, μέσα από θύμησες και αναμνήσεις».

Τα διηγήματα που επέλεξε η κριτική επιτροπή των φιλολόγων που ορίστηκε, θα συμπεριληφθούν στην πρωτότυπη έκδοση του Αναγνωστηρίου. Η δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η κριτική επιτροπή των φιλολόγων που ορίστηκε από το Αναγνωστήριο, αποτελείται από τους Παναγιώτη Σκορδά φιλόλογο, Διευθυντή 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Γρηγόριο Αλεντά φιλόλογο-Διευθυντή Γυμνασίου Αγιάσου, Παναγιώτα Φραντζή φιλόλογο-Διευθύντρια Λυκείου Αγιάσου, Νίκη Σαββέλη φιλόλογο και Ελένη Μαρούδη φιλόλογο.

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button