“Απέναντι”, ένα πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ για τη Μικρασιατκή Καταστροφή από τη Chios Lyrica
«Απέναντι» είναι ο τίτλος του πρωτοποριακού ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε από τη Chios Lyrica και μια πλειάδα συντελεστών με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή.
Σήμερα Πέμπτη, 29/12 στις 8.30 μ.μ., τελευταία ημέρα των προβολών στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, η μαέστρος Αγγέλα Τσιμπιρλού, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη μυθοπλασία του ντοκιμαντέρ, ευχαριστώντας παράλληλα το πλήθος του Χιώτικου κοινού που το παρακολούθησε.
“Η μυθοπλασία περνάει από 3 στάδια.
Το πρώτο περιγράφει την γνωριμία και τον έρωτα της Άννας και του Άλμπερτ σε μια ρομαντική εποχή μέσα σε έναν υπέροχο αλλά και κοσμοπολίτικο κόσμο, αυτόν που περιγράφει ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης όπως τον βίωνε ο Χιακός λαός…
Ο έρωτας εκτυλίσσεται στην Σμύρνη, απέναντι…
Τα γυρίσματα έχουν πραγματοποιηθεί όλα στη Χίο, στο χωριό Λαγκάδα και στο αρχοντικό Αντουάνικο… Όλα τα χρώματα είναι έντονα και η Ειρηνική κοσμοπολίτικη ζωή της Σμύρνης πρωταγωνιστεί. Οι ήρωες είναι όλοι χαρούμενοι και μας παρασέρνουν μέσα στην «εύφορη» πλούσια ζωή τους , την ευτυχία που προσφέρει η «Ειρήνη».
Το δεύτερο στάδιο περιγράφει όλη την οδύνη του Πολέμου.
Η αμερικανίδα Christy Walsh, η οποία είχε λάβει οδηγίες και διευκρινήσεις για την σκηνή αυτή δημιούργησε μια εκπληκτική χορογραφία η οποία ήταν πολύ δύσκολη διότι η χορεύτρια χορεύει πάνω σε ξερή γη… η οποία έχει κυριολεκτικά αγκάθια…
…Η χορεύτρια περιγράφει την αλλαγή των συναισθημάτων… μέσα από την χορογραφία του Odietamo, από το γνωστό έργο του Carl Orff, μισώ και αγαπώ…, που ένιωσαν όλοι οι πολίτες της Σμύρνης. Μιας και οι άλλοτε φίλοι τους, γινόντουσαν εχθροί τους…
Στο τέλος της χορογραφίας το κόκκινο πανί το οποίο συμβόλιζε την φωτιά που θα κάψει… όλη την Σμύρνη, καταφέρνει να το κρατήσει όντως σαν φλόγα και να «καεί- πεθάνει» μέσα σε αυτό.
Επίσης χορογραφεί το Lacrimosa, γεμάτη δάκρυα, ντυμένη και πάλι στα κόκκινα το οποίο εδώ πια συμβολίζει το αίμα.
Η σοπράνο και πρωταγωνίστρια Αναστασία Φύσσα στον ρόλο της Άννας ξετυλίγει όλο το μουσικό αλλά και υποκριτικό της ταλέντο.
Η « Άννα» διασχίζει την άλλοτε Σμύρνη η οποία όμως πλέον στα μάτια της και μάτια μας έχει εξαφανιστεί και έχει μείνει γι’ αυτήν μόνο ξερή γη…
Το κόκκινο ταλαιπωρημένο φόρεμα της συμβολίζει το άλλοτε λευκό νυφικό της…, το οποίο φέρει μαζί του, το αίμα όλων των Σμυρνιών που σφαγιάστηκαν και το πρόσωπο της δηλώνει ξεκάθαρα τον πόνο της άλλοτε ευτυχισμένης ηρωίδας, η οποία καταλήγει στην θάλασσα όπου εκεί χύνεται το αίμα της όπως και άλλων τόσων συμπολιτών της όπως περιγράφει ο Γιάννης Μακριδάκης. Η ψυχή της φεύγει τέλος ντυμένη στα λεύκα!
Ενώ όλοι μετά το τραγούδι «Ραφτικά της γιαγιάς» πεθαίνουν.. σταδιακά. Γι αυτό όλα τα χρώματα είναι άλλοτε μαύρα και άλλοτε κόκκινα.
“Το τελευταίο στάδιο, συνεχίζει η μαέστρος Αγγέλα Τσιμπιρλού, η αναγέννηση μέσα από τις στάχτες, είναι το λευκό κομμάτι της μυθοπλασίας.
Οι «ψυχές των παιδιών», μας περιγράφουν μέσα από το γνωστό τραγούδι του John Lenon «Imagine», πως θα ήθελαν να είναι ο κόσμος μας στην γη.
Τα παιδιά τα οποία δεν κατοικούν πια σε αυτήν, είναι θυμωμένα και λυπημένα γιατί δεν μπόρεσαν να ζήσουν τις ζωές τους όπως είχαν ονειρευτεί…
… Στο τέλος της μυθοπλασίας, μέσα από το τραγούδι «The Rhythm of Life» τα παιδιά μας περιγράφουν ότι όλοι μπορούμε να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο, γιατί όλοι μπορούμε να πετάξουμε.
«Προσπάθησέ το και εσύ, μπορείς να το καταφέρεις!», είναι τα τελευταία λόγια των χαρούμενων ελεύθερων ψυχών των παιδιών που ελπίζει, ενώ ταυτόχρονα η παιδική ψυχή της «Άννας» συναντάει την ψυχή του αγαπημένου της «Άλμπερτ» και παντρεύονται σε έναν κόσμο που κανείς δεν μπορεί πλέον να τους εμποδίσει, σε έναν κόσμο που είχαν ονειρευτεί να ζήσουν τον ερώτα τους…
Οπως εξηγεί η μαέστρος επιλέχθηκαν οι κινηματογραφικές λήψεις, αφού το κόστος δεν θα μπορούσε να το αντέξει η Chios Lyrica σε μια θεατρική παράσταση, ευχαριστώντας όλη την ομάδα και τους φορείς που στήριξαν αυτή την προσπάθεια.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ