Ελλάδα

Απομακρύνεται πεύκο και κυπαρίσι απο την υπηρεσία Πρασίνου – Ηράκλειο – Galaksias.comΥπενθυμίζεται η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σύμφωνα με την οποία ανακαλείται ο σχειδασμός του δήμου Ηρακλείου για την κοπή 21 δέντρων, με επίκεντρο την περιοχή του Μασταμπά, μετά από την προσφυγή πολιτών και Συλλογικοτήτων

Στην απομάκρυνση ενός πεύκου και ενός κυπαρισιού στις οδούς Παλαιοκάπα 30 και Βάρνης στο Ηράκλειο αντίστοιχα, προχωρά η υπηρεσία Πρασίνου αύριο Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου της πόλης. 

«Το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου, θα προβεί την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 στην απομάκρυνση ενός πεύκου στην οδό Παλαιοκάπα 30 και ενός κυπαρισιού στην οδό Βάρνης έναντι του αριθμού 34, υλοποιώντας την υπ. αριθ. 227/2022 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι εργασίες απομάκρυνσης θα πραγματοποιηθούν από την Υπηρεσία Πρασίνου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σύμφωνα με την οποία ανακαλείται ο σχειδασμός του δήμου Ηρακλείου για την κοπή 21 δέντρων, με επίκεντρο την περιοχή του Μασταμπά, μετά από την προσφυγή πολιτών και Συλλογικοτήτων. Η εν λόγω εξέλιξη έγινε γνωστή από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη κατά την έναρξη της συνεδρίασης του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, όπου επρόκειτο να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της κοπής των δέντρων.

Ειδικότερα, το Σώμα επρόκειτο να αποφασίσει την ανάκληση της επίμαχης απόφασης για τις κοπές των δέντρων, μετά και τις σοβαρές πολιτικές καταγγελίες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ότι δεν είχαν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες, καθώς και να ληφθεί εκ νέου απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστικά η προσφυγή έγινε δεκτή για διαδικαστικούς λόγους, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ορίζει ρητώς ότι τέτοιες αποφάσεις πριν από τη λήψη τους στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να περνούν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Οι παρατάξεις

Ωστόσο, δεδομένου ότι προέκυψε η εξέλιξη με την αποδοχή της προσφυγής, συνεπώς την ακύρωση της εν λόγω απόφασης δε γινόταν να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ανάκλησης της απόφασης. Ως εκ τούτου, το θέμα αποσύρθηκε χωρίς να συζητηθεί.

Ανεπίσημα, πάντως, έλαβαν χώρα τοποθετήσεις από επικεφαλής παρατάξεων.

Για «πολιτικό ζήτημα τεραστίων διαστάσεων, το οποίο δεν πρέπει να περάσει στο “ντούκου” επειδή αποσύρθηκε το θέμα μετά τη δικαίωση των κινημάτων και των πολιτών» έκανε λόγο ο επικεφαλής της “Σύμπραξης Δημοτών” Πέτρος Ινιωτάκης. «Πολίτες και κινήματα έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους και προστάτευσαν το Σώμα, αλλά κι όλους εμάς τους δημοτικούς συμβούλους. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε πολύ καλά τη δουλειά της», ανέφερε ο κ. Ινιωτάκης.

«Καλώς συνεστήθη η επιτροπή με φορείς για να εξετάσουν τα 13.500 δέντρα, που ούτε τα μέσα ούτε ο χρόνος υπάρχει για να εξεταστούν. Αυτό το οποίο πρέπει και αφορά τη δημοτική Αρχή και πρέπει να γίνει άμεσα είναι το πράσινο και η ομοιότητα ζωής στην πόλη μας», ανέφερε ο κ. Ινιωτάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η πτώση των δέντρων είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που προκύπτει από τα κενά που ανεχτήκαμε, και τα οποία πρέπει άμεσα να αναστείλουμε.

«Να γίνει μια σοβαρή επιστημονική μελέτη για να είναι τεκμηριωμένη επί της ουσίας η απόφαση κι όχι για το διαδικαστικό. Όχι να κόβουμε προληπτικά τα δέντρα επειδή μπορεί να πέσουν», ανέφερε με τη σειρά του ο επικεφαλής της “Συνεργασίας για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Ο δήμαρχος

«Έχω πει και σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι έχει αποφασιστεί από τον περασμένο Αύγουστο (σ.σ. μετά το δυστύχημα στη λεωφόρο Δημοκρατίας) ο έλεγχος όλων των δέντρων του Ηρακλείου. Μιλάμε για 13.500 δέντρα. Αυτό δεν μπορεί να τελειώσει ούτε σε ένα μήνα, ούτε σε ένα χρόνο. Όμως η απόφαση είναι να ελεγχθούν όλα τα δέντρα.

Αντιτιθέμεθα όλοι στην κοπή των δέντρων. Είναι παραμύθια το ότι έχουμε πρόθεση να κόψουμε όλα τα δέντρα. Το πράσινο στο Ηράκλειο έχει ανάγκη να αυξηθεί, αλλά όχι με επισφάλεια για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός.

Παράσταση διαμαρτυρίας από τους απολυμένους

Στη Λότζια βρέθηκαν χθες πρώην εργαζόμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που είχαν προσληφθεί το 2018, και οι οποίοι παραμένουν εκτός εργασίας από το 2020. Η εκπρόσωπός τους κ. Χαρούλα Ανωγειανάκη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι 70 από τους 140 που είχαν προσληφθεί συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ οι υπόλοιποι όχι. Όπως έγινε γνωστό, η εν λόγω υπόθεση έχει ουσιαστικά δικαστικά “τελειώσει”. Εντούτοις, οι εν λόγω εργαζόμενοι ζήτησαν ξανά τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Ζητάμε την άμεση τοποθέτησή μας στις Υπηρεσίας μας που καλύπταμε πριν την απομάκρυνσή μας. Θέλουμε την έμπρακτη στήριξή σας κι όχι να μείνουμε στα λόγια, όπως συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια», συμπλήρωσε η κ. Ανωγειανάκη.

Μεταξύ άλλων, οι πρώην εργαζόμενοι ζητούν την άμεση τοποθέτησή τους στις υπηρεσίες που κάλυπταν πριν την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις εργασίας τους και με βάση την απόφαση 102.944 της συνεδρίασης της 18ης/10/2021, αλλά και τη στήριξη του αγώνα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, όπου το όποιο κόστος προκύπτει (μισθοδοσία κ.λπ.) να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Αθανάσιος Μακαρατζής έκανε λόγο για «πολιτική απόφαση». «Ή θα στηρίξετε την κυβερνητική πολιτική που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως εργαλείο ανακύκλωσης της ανεργίας ή θα βρείτε τρόπο, κάνοντας προσλήψεις, να τους πάρετε πίσω στη δουλειά. Είναι και μια ηθική απόφαση, που πρέπει να πάρετε», ανέφερε απευθυνόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εξάλλου, ο Νίκος Γιαλιτάκης από την παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” έκανε λόγο για «κατάφωρη αδικία», αναφερόμενος στους εν λόγω εργαζομένους.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες” Ηλίας Λυγερός ανέφερε ότι, αν ζητήματα όπως το εν λόγω με τους εργαζόμενους δεν αντιμετωπιστούν σήμερα, «θα το βρούμε μπροστά μας και θα πέσει κατακόρυφα η δυνατότητα παραγωγής δημοτικού έργου εάν το προσωπικό μείνει εκτός».

«Να υπάρξει πολιτική λύση και πραγματικά σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Γι’ αυτούς, για τους προηγούμενους και για τους επόμενους», ανέφερε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος επισήμανε ότι «μετά το προγράμματα των κοινωφελών που τελείωσαν, έρχονται οι εργολάβοι… Εργολάβοι και ξερό ψωμί!».

Στο πλευρό των πρώην εργαζομένων στάθηκαν, εξάλλου, ο κ. Πέτρος Ινιωτάκης, αλλά και ο αντιδήμαρχος-δημοτικός σύμβουλος της “Ηράκλειας Πρωτοβουλίας”, Μανόλης Βασιλάκης.

«Με την ευκαιρία αυτή, κι επειδή όντως οι Δήμοι αντιμετωπίζουν ισχυρότατο πλήγμα με υποστελέχωσή τους, θα βάλω τη συζήτηση για επόμενη απόφασή μας, να στείλουμε σύσσωμοι ως Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τη φωνή μας ότι πρέπει να σταματήσει η αφαίμαξη προσωπικού των Δήμων», ανέφερε, εξάλλου, η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Μαρία Καναβάκη.

Η συνεδρίαση έληξε με την απόφαση περί επικαιροποίησης σχετικού ψηφίσματος για τη δικαίωση των πρώην εργαζομένων του προγράμματος της Κοινωφελούς, που βρίσκονται εκτός εργασίας.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button