Πολιτική

Αρχές με μέσα Μαρτίου η διάλυση της Βουλής για να γίνουν εκλογές τον Απρίλιο

Για τον χρόνο των εκλογών και τα δεδομένα για την πρώτη και τη δεύτερη κάλπη μίλησε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Όπως τόνισε ο κ.Βορίδης η διάλυση της Βουλής για να έχουμε εκλογές τον Απρίλιο πρέπει να γίνει αρχές με μέσα Μαρτίου, ενώ θεωρεί πως οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν την πρωτιά καθώς και το πόσο κοντά θα βρίσκεται στην αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα.

«Η διαφορά της πρώτης κάλπης κρίνει το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης. Οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν την πρωτιά, θα κρίνουν τη διαφορά και το πόσο κοντά θα βρίσκεσαι στην αυτοδυναμία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα πρόσθεσε πως το πρώτο βράδυ των εκλογών η μόνη δύναμη με κυβερνητική πρόταση θα είναι η ΝΔ και όπως τόνισε θα «είμαστε αυτοδυναμία», καθώς είπε πως αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Στο ενδεχόμενο να έχουμε και τρίτες κάλπες ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε: «Σκεφτείτε λίγο τη βραδιά των πρώτων εκλογών. «Θα έχει κριθεί η πρωτιά των επόμενων εκλογών, ο Τσίπρας θα έχει ηττηθεί, και θα έχει καταρρεύσει η θεωρία της προοδευτικής διακυβέρνησης άρα δεν θα έχει κυβερνητική πρόταση. Η μόνη πολιτική δύναμη που θα έχει πολιτική πρόταση θα είναι η ΝΔ με την αυτοδύναμη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Για το ΠΑΣΟΚ είπε αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι κοντά στο 10% ενώ για τα περί άθροισης των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές είπε πως «αυτό το σενάριο σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει 3% στις επόμενες κάλπες, δεν το θεωρώ πιθανό».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει επί αυτού.

Κληθείς να σχολιάσει την κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με αφορμή τις υποθέσεις Πάτση και Χειμάρα η ΝΔ είναι ένα κόμμα διαφθοράς, ο κ. Βορίδης είπε χαρακτηριστικά ότι «το να ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ να μου λέει για τα θέματα ηθικής τάξεως εκεί πραγματικά από τώρα νομίζω ξεπερνάμε τον εαυτό μας», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο υπουργούς του στο Ειδικό Δικαστήριο που κατηγορούνται για κακουργήματα και τους έχει ακόμη μέλη του.

Ο κ.Βορίδης εξήγησε επίσης πως χρειάζονται τουλάχιστον 21 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής μέχρι τις κάλπες με το ανώτερο σημείο να είναι 30 ενώ διευκρίνισε και τα περί διερευνητικών εντολών.

«Πολλοί αθροίζουν τις τρεις ημέρες των διερευνητικών που έχουν στη διάθεσή τους τα τρία πρώτα κόμματα. Αυτό μας κάνει ένα μέγιστο 10 ημερών. Το θέμα μας όμως είναι το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής. Δεν αρκούν τα αποτελέσματα της Singular, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο κάτι το οποίο απαιτεί τουλάχιστον δέκα ημέρες. Από τις 10 ημέρες αυτές, πρέπει να γίνει ορκωμοσία της Βουλής που θα έχει προκύψει από την απλή αναλογική, να ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση για εκλογή Προέδρου της Βουλής, και τρίτη συνεδρίαση για εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων, γραμματέων.

Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία τότε διαπιστώνεται η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Υπολογίστε λοιπόν 15 ημέρες για να διαλυθεί η Βουλή, κάτι που σημαίνει συνολικά 57 ημέρες. Θέλουμε δύο μήνες δηλαδή, από την χρονική στιγμή της διάλυσης της Βουλής».

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button