Κόσμος

Βρέθηκαν γάτες στο Έβερεστ – Τι είναι οι Μανούλ και τι γνωρίζουμε για αυτές

Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο όρος Έβερεστ αποκάλυψε πως ένα είδος άγριας γάτας, που ονομάζεται Pallas’s Cat (γνωστές και ως Μανούλ), ζει στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Οι γάτες αυτές έχουν περίπου το μέγεθος μικρών οικόσιτων γατιών και έχουν στρογγυλεμένα αυτιά, γεροδεμένα σώματα και μονίμως μία… γκρινιάρικη έκφραση. Επίσης, είναι προσαρμοσμένες στις ψυχρές συνθήκες της Ασίας.

 

Ειδικότερα, μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε μια αποστολή του National Geographic στο Έβερεστ το 2019. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η ομάδα συνέλεξε δείγματα περιττωμάτων της γάτας Pallas από δύο διαφορετικές τοποθεσίες στο Εθνικό Πάρκο Sagarmatha, του Νεπάλ, στο βουνό. Τα δείγματα προέρχονταν από τοποθεσίες σε υψόμετρο άνω των 5.000 μέτρων (16.400 πόδια).

Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο χειμερινό τεύχος του 2022 του περιοδικού Cat News. «Είναι πρωτοφανές να ανακαλύπτουμε αποδείξεις αυτού του σπάνιου και αξιόλογου είδους στην κορυφή του κόσμου», δήλωσε η βιολόγος Tracie Seimon σε ανακοίνωση της Wildlife Conservation Society την Πέμπτη. Η Seimon ήταν μία από τους επικεφαλής της αποστολής, όπως μεταδίδει το CNET.

Μία ανάλυση DNA των δειγμάτων περιττωμάτων επιβεβαίωσε την παρουσία των γατών και έδειξε ότι πιθανότατα έτρωγαν νυφίτσες και πίκες (σ.σ. ένα μικρό θηλαστικό). «Η ανακάλυψη της γάτας Pallas στο Έβερεστ ρίχνει “φως” στην πλούσια βιοποικιλότητα αυτού του απομακρυσμένου οικοσυστήματος των υψηλών αλπικών βουνών», δήλωσε η Seimon.

Οι ερευνητές επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα το μέγεθος αυτού του πληθυσμού των γατών, το εύρος και τη διατροφή τους στο όρος Έβερεστ, οπότε οι μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εγκατάσταση καμερών ή τη συλλογή περισσότερων δειγμάτων περιττωμάτων.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button