Media

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να φτιάχνετε καφέ στην κουζίνα της δουλειάς σας

Αν είστε από τους ανθρώπους που συνηθίζουν να φτιάχνουν καφέ στην κουζίνα του γραφείου τους, τότε ίσως να πρέπει να το σταματήσετε αμέσως.

Ο λόγος είναι μια έρευνα, η οποία δείχνει πως το έως και το 90% από τα φλιτζάνια και τις κούπες του καφέ στις κοινόχρηστες κουζίνες των γραφείων είναι επικαλυμμένα με μικρόβια, ενώ το 20% αυτών των ποτηριών έχει μέχρι και υπολείμματα από… περιττώματα!

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάζει η Βρετανική Sun και επικαλείται τον καθηγητή περιβαλλοντικής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου της Αριζόνα, δρ. Charles Gerba, ο οποίος πραγματοποίησε την μελέτη το 1997, στις κοινόχρηστες κουζίνες των γραφείων σπάνια αλλάζουν τα επίσης κοινόχρηστα σφουγγάρια και πετσέτες, που είναι και η βασική αιτία στην εξάπλωση βακτηρίων στα ποτήρια του καφέ.

Τι λένε οι ερευνητές

«Βρήκαμε κολοβακτηρίδια στο 20% των φλιτζανιών καφέ πριν και στο 100% των φλιτζανιών καφέ μετά το σκούπισμα με ένα πανί ή με το σφουγγάρι πιάτων» γράφει ο δρ. Gerba και συνεχίζει:

«Δεν βρέθηκε E. coli στις κούπες του καφέ πριν από το σκούπισμα. Ωστόσο, το 20% των ίδιων ποτηριών ήταν θετικό για το Ε. Coli μετά το σκούπισμα (…) Το προβληματικό επίπεδο συνθηκών υγιεινής σε χώρους κουζίνας ή/και χώρους προετοιμασίας καφέ είναι ανησυχητικό. Η παρουσία δυνητικών παθογόνων παραγόντων σε αυτό το περιβάλλον απαιτεί την θέσπιση κατάλληλων υγειονομικών προδιαγραφών».

Εάν θέλετε να αποφύγετε να πίνετε τα βακτήρια των… κοπράνων των συναδέλφων σας (!) ο δρ. Gerba συμβουλεύει είτε να παίρνετε την δική σας κούπα κάθε μέρα που επιστρέφετε στο σπίτι σας, είτε να προμηθευτείτε όλοι οι συνάδελφοι μαζί ένα κοινόχρηστο πλυντήριο πιάτων, ή τουλάχιστον ένα μικρό πλυντήριο ποτηριών.

Η μελέτη, με τίτλο «Μικροβιακή έρευνα στις κούπες του καφέ στο γραφείο και η αποτελεσματικότητα ενός πλυντηρίου ποτηριών για την μείωση των βακτηρίων», δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο επιστημονικό περιοδικό «Dairy, Food and Environmental Sanitation».

Κίνδυνος και τα γραφεία

Το 2012, μια μετέπειτα μελέτη με επικεφαλής τον δρ. Scott Kelley από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, έδειξε ότι τα γραφεία των ανδρών είχαν «σημαντικά» περισσότερα βακτήρια από τα γυναικεία. Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο δρ. Gerba, προσδιόρισε περισσότερα από 500 βακτηριακά στελέχη, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από ανθρώπινες επιδερμίδες, ρινικές, στοματικές και… εντερικές κοιλότητες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι καρέκλες και τα τηλέφωνα είχαν μεγάλη αφθονία βακτηρίων, ενώ η επιφάνεια εργασίας, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή ήταν κάπως καθαρότερα. “Οι άνθρωποι ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, όμως δεν γνωρίζουμε πολλά για την ποικιλία των βακτηρίων και των ιών όπου ζούμε και εργαζόμαστε”, δήλωσε ο δρ. Kelley.

Οι ερευνητές έχουν επίσης εντοπίσει πολύ υψηλά επίπεδα βακτηριδίων στα smartphones μας. Το 2011, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ένα στα έξι κινητά τηλέφωνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπολείμματα από… περιττώματα!

«Αυτή η μελέτη παρέχει περισσότερες αποδείξεις ότι κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να μην πλένουν τα χέρια τους σωστά, ειδικά αφότου πάνε στην τουαλέτα» δήλωσε ο δρ. Val Curtis.

«Ελπίζω ότι η σκέψη του E. coli στα χέρια και τα τηλέφωνά τους να τους ενθαρρύνει να προσέχουν περισσότερο. Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι είναι ένα τόσο απλό πράγμα που, χωρίς αμφιβολία, σώζει ζωές» κατέληξε.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button