Για πρώτη φορά δημοσίως, ο Πούτιν αποκαλεί «πόλεμο» την εισβολή στην Ουκρανία
«Στόχος μας δεν είναι να επιδεινώσουμε τη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά, αντίθετα, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, μετά την παρουσία του σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου για την πολιτική για τη νεολαία. «Προσπαθούσαμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό».
Σύμφωνα με το CNNi, οι επικριτές του Πούτιν λένε ότι η χρήση της λέξης «πόλεμος» για να περιγράψει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν ουσιαστικά παράνομη στη Ρωσία από τον Μάρτιο, όταν ο Ρώσος ηγέτης υπέγραψε νόμο που καθιστά έγκλημα τη διάδοση «πλαστών» πληροφοριών σχετικά με την εισβολή, με ποινή φυλάκιση έως και 15 ετών για όποιον καταδικαστεί.
Έτσι, η χρήση της λέξης από τον Πούτιν δεν πέρασε απαρατήρητη.
Ο Νικίτα Γιουφέρεφ, ένας δημοτικός βουλευτής από την Αγία Πετρούπολη, ο οποίος διέφυγε από τη Ρωσία λόγω της αντιπολεμικής του στάσης, είπε την Πέμπτη ότι ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να διώξουν τον Πούτιν για «διάδοση ψεύτικων πληροφοριών για τον στρατό».
«Δεν υπήρχε κανένα διάταγμα για τον τερματισμό της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, δεν κηρύχθηκε πόλεμος», έγραψε ο Γιουφέρερ στο Twitter. «Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη καταδικαστεί για τέτοια λόγια για τον πόλεμο».
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι η αρχική τους εκτίμηση ήταν ότι η παρατήρηση του Πούτιν δεν ήταν σκόπιμη και πιθανότατα ήταν ένα ολίσθημα της γλώσσας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν στενά για να δουν τι θα πουν σχετικά αξιωματούχοι μέσα στο Κρεμλίνο τις επόμενες ημέρες.
Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί, ολόκληρα χωριά έχουν αφανιστεί και υποδομές δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν καταστραφεί από την έναρξη της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Εκείνη την ημέρα, ο Πούτιν χρησιμοποίησε τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να περιγράψει την επίθεσή του. Έχει πλαισιώσει τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα ως μια εκστρατεία «αποναζιστικοποίησης» –μια περιγραφή που απορρίπτεται από ιστορικούς και πολιτικούς παρατηρητές– και έχει περιγράψει όλο και περισσότερο την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας ως πατριωτική και σχεδόν υπαρξιακή.
Ο Πούτιν για τους πυραύλους Patriot και την ειρήνη
Τα σχόλια του Πούτιν την Πέμπτη έγιναν έπειτα από το ιστορικό ταξίδι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε μια παθιασμένη ομιλία στο Κογκρέσο κάνοντας έκκληση για μεγαλύτερη υποστήριξη των ΗΠΑ στην πολεμική προσπάθεια.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε ένα πακέτο βοήθειας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία που περιλαμβάνει ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot – ένα μακροχρόνιο αίτημα του Κιέβου για την αντιμετώπιση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα την Πέμπτη, ο Πούτιν απέρριψε τα συστήματα Patriot ως «παλιά» και είπε ότι η Ρωσία «θα βρίσκει πάντα το αντίδοτο».
«Σε ό,τι αφορά τους Patriots, αυτό είναι ένα αρκετά παλιό σύστημα και δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο το δικό μας S-300 (πυραυλικό σύστημα)», είπε ο Πούτιν.
«Όσοι μας αντιτίθενται πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα αμυντικό όπλο, αυτό λένε. Αλλά αυτό είναι στο μυαλό τους και πάντα θα βρίσκουμε το αντίδοτο. Επομένως, όσοι το κάνουν απλώς χάνουν τον χρόνο τους, απλώς καθυστερούν τη σύγκρουση», πρόσθεσε.
Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Ζελένσκι μίλησε εν συντομία για μια ειρηνευτική φόρμουλα 10 σημείων, αλλά και για μια σύνοδο κορυφής για την οποία είχε μιλήσει στον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης συνάντησης στον Λευκό Οίκο. Ο Ουκρανός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν υποστήριξε τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.
Ερωτηθείς την Πέμπτη από έναν δημοσιογράφο εάν υπάρχει πραγματική πιθανότητα διπλωματίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι η διαπραγμάτευση πάντα προηγείται του τερματισμού της σύγκρουσης.
«Όλες οι συγκρούσεις, ακόμα και οι ένοπλες συγκρούσεις, τελειώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με κάποιου είδους διαπραγματεύσεις», είπε ο Πούτιν καθώς κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι αρνείται να διαπραγματευτεί.
«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε, ήταν η ουκρανική ηγεσία που αρνήθηκε η ίδια να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις… αργά ή γρήγορα οποιοδήποτε μέρος στη σύγκρουση θα καθίσει και θα διαπραγματευτεί και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν όσοι είναι αντίθετοι, τόσο το καλύτερο», είπε.
«Δεν το έχουμε παρατήσει ποτέ», συμπλήρωσε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσαν την Τετάρτη ότι το Κρεμλίνο θα κάνει μια σημαντική επένδυση σε πολλούς τομείς του στρατού. Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων, την επιτάχυνση των οπλικών προγραμμάτων και την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς υπερηχητικών πυραύλων για την προετοιμασία της Ρωσίας για αυτό που ο Πούτιν αποκάλεσε «αναπόφευκτες συγκρούσεις» με τους αντιπάλους της.
For first known time in public, Putin calls fighting in Ukraine a ‘war’ By Radina Gigova and Rhea Mogul, CNN
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ