Υγεία

Δεν ανησυχεί για την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Κίνα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ο κορονοϊός επελαύνει στην Κίνα, αλλά ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει κίνδυνο από την κατάσταση στην ασιατική χώρα. Ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι δεν ανησυχεί για την κατάσταση στην Κίνα.

Τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται συνέχεια στην Κίνα, αλλά ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ότι δεν βλέπει κίνδυνο από την κατάσταση που επικρατεί ως τώρα στη χώρα της Ασίας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν βλέπει κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα. «Η Κίνα αυτή τη στιγμή το μόνο που έκανε ήταν να σταματήσει την ανερμάτιστη πολιτική, η οποία στην ουσία βασάνιζε τους πολίτες της χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Ήταν ένας φαύλος κύκλος αυτό. Επειδή δεν υπάρχει υβριδική ανοσία, υπάρχει πιο υψηλή κυκλοφορία από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες. Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο από την κατάσταση στην Κίνα, για εμάς σε αυτή τη φάση», είπε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Τι είπε για το νέο στέλεχος από την Αμερική

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο νέο στέλεχος του κορονοϊού από τη Βόρεια Αμερική το XBB15. Ο καθηγητής τόνισε ότι το στέλεχος αυτό έχει μεν μία δυναμική, αλλά είναι μικρή. «Πρόκειται για ένα στέλεχος το οποίο είναι η ανάμιξη από δύο στελέχη της Ο2. Φαίνεται στις πρώτες αναλύσεις ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν και λέω ότι είναι μικρό διότι φαίνεται ότι είναι γύρω στο 20% ποσοστό που θεωρείται μικρό για τα δεδομένα που είχαμε, όταν ερχόντουσαν νέες παραλλαγές τα πλεονεκτήματα που είχαν είναι της τάξης του 90% και πάνω», επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δεν προβλέπει για την ώρα έξαρση στην Ελλάδα, λόγω εορτών

Ο καθηγητής ρωτήθηκε και για το αν θα υπάρξει έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα μετά την κινητικότητα που υπάρχει στις γιορτές και τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι η κίνηση θα έχει κάποιο ιδιαίτερο αποτύπωμα. «Και αυτό γιατί η υβριδική ανοσία στον πληθυσμό πλέον είναι πολύ υψηλή. Όλο το προηγούμενο καιρό κόσμος συνέχιζε να βρίσκεται, να διασκεδάζει, να αναμειγνύεται σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η διαφορά που έχουμε στην κινητικότητα κατά τη διάρκεια των γιορτών σε σύγκριση με πριν τις γιορτές δεν είναι μεγάλη, ενώ στις προηγούμενες χρονιές ήταν τεράστια γιατί ήμασταν κλεισμένοι και δεν βρισκόμασταν», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

To άρθρο Δεν ανησυχεί για την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Κίνα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button