Πολιτική

Δεν είχε δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη η κακή εικόνα που υπήρχε στον ΟΣΕ – Άμεση Ενημέρωση

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε αναφορά στην τραγωδία στα Τέμπη και «άδειασε» τον Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας ότι δεν είχε μεταφερθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η τραγική εικόνα με τις χρόνιες παθογένειες και τις ελλείψεις που επικρατούσε στον ΟΣΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημερωθεί για την εικόνα στον ΟΣΕ, κάτι που ήταν σαφέστατο «καρφί» για τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για να ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση που επικρατούσε στους σιδηροδρόμους πριν την τραγωδία τα Τέμπη.

Για τον πρώην υπουργό Μεταφορών είπε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη και την ανέλαβε.

«Οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν»

Σε ερώτηση εάν η κατάσταση στον ΟΣΕ ήταν γνωστή στην κυβέρνηση ή και στον πρωθυπουργό, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε χωρίς περιστροφές ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημέρωση, ενώ επεσήμανε με νόημα ότι οι αρμόδιοι έπρεπε να ξέρουν.

«Σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει, δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Αναφορικά με τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ο κ. Οικονόμου είπε ότι «υπάρχει πολιτική ευθύνη, η οποία ανελήφθη και γι’ αυτό τον λόγο» δηλαδή την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σιδηρόδρομοι.

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι με τέτοιες παθογένειες ο πρωθυπουργός μάχεται από την πρώτη στιγμή. Λέω ότι προφανώς όφειλαν να ήξεραν αυτό το μπάχαλο σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του ΟΣΕ», ενώ επισήμανε ότι «σε κάθε παρουσία του ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η επόμενη 10ετία θα είναι η δεκαετία των σιδηροδρόμων σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου».

Επανέλαβε ότι η εικόνα της διάλυσης των σιδηροδρόμων σε επίπεδο κυβέρνησης δεν είχε μεταφερθεί και συμπλήρωσε ότι θα απαντηθούν ερωτήματα όπως εάν είχε μεταφερθεί από τον ΟΣΕ προς τον υπουργό.

«Όφειλαν να ξέρουν το μαύρο χάλι που υπήρχε»

«Ήταν κομμάτι της πολιτικής ευθύνης που ανελήφθη ότι όφειλαν να ξέρουν το μαύρο χάλι που υπήρχε στη διοίκηση του ΟΣΕ» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «μιλάμε για τη νοοτροπία του… λουφάρω και φεύγω μισή ώρα νωρίτερα από τη βάρδια, βάζω τον καινούριο για να πάρουν τα ρεπό τους οι παλιοί, κάνω τον έξυπνο και φεύγω παίρνοντας μια αναρρωτική άδεια την επόμενη μέρα για να μην μπλέξω».

«Όλα αυτά είναι αδυναμίες που δεν γεννήθηκαν χτες» πρόσθεσε.

Για τις συμβάσεις είπε ότι η ιστορία και η εξέλιξή τους θα αποδειχθεί στη Βουλή, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα τελματωμένο έργο και ότι από το 2019 «με καθυστερήσεις ξεμπλοκαρίστηκε ένα έργο που σήμερα έχει παραδοθεί στο 70%».

«Είναι σοκαριστικοί οι διάλογοι που έρχονται στο φως, υπήρξε μια αλληλουχία σφαλμάτων εκείνο το βράδυ του δυστυχήματος, αλλά δεν είναι η μόνη αιτία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από αυτά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Η υποψηφιότητα Καραμανλή και η παρουσία του στη Βουλή

Για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα της υποψηφιότητάς του θα τεθεί όταν έρθει η ώρα, τώρα δεν είναι του παρόντος.

Για το εάν θα δώσει εξηγήσεις, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι, και πρωτίστως οι πολιτικοί, που έχουν οποιοδήποτε ρόλο στην υπόθεση, οφείλουν να είναι στη διάθεση αυτών που κάνουν τις έρευνες. Την ώρα που λέμε ότι ο κ. Σπίρτζης είναι εξαφανισμένος, είναι αυτονόητο ότι και οι υπουργοί της δικής μας κυβέρνησης οφείλουν και πρέπει να μιλήσουν και είμαι προσωπικά σίγουρος ότι θα πουν αυτά που πρέπει».

Σε ερώτηση αν ο κ. Καραμανλής θα πάει στη Βουλή απάντησε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πάει στη Βουλή και όπου χρειαστεί».

 

Για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το 2017 έπρεπε να έχουν παραδοθεί 52 σταθμοί και 3 κέντρα τηλεδιοίκησης, αλλά τελικά παρελήφθηκαν 17 σταθμοί και κανένα κέντρο τηλεδιοίκησης. Όλα τα στοιχεία θα κατατεθούν στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εκείνους, ότι ήρθε ο Μητσοτάκης και διέλυσε τον σιδηρόδρομο, λες και δεν υπάρχουν χρόνιες παθογένειες στο δημόσιο. Εμείς δεν αρνηθήκαμε ότι στη διάρκεια της 4ετίας δεν καταφέραμε να αλλάξουμε και να συγκρουστούμε με πράγματα που έρχονται από πολύ μακρυά. Όμως έχουμε ασυμβίβαστη διάθερη σύγκρουσης, ο κόσμος γνωρίζει πότε γίναν βήματα για να πάει το κράτος μπροστά και ποιοι τα έκαναν και ποιοι προέβαλαν αντιστάσεις», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

 

Τέλος κάλεσε να μην μετατραπεί η τραγωδία στα Τέμπη σε έναν εμφύλιο μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής και τόνισε ότι οι ευθύνες θα αποσαφηνιστούν στα δικαστήρια.

Για τις διαδηλώσεις είπε ότι είναι υγιές πως η κοινωνία θέλει να εκφράσει την αγωνία, την αγανάκτηση και την οργή της.

To άρθρο Γιάννης Οικονόμου: Δεν είχε δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη η κακή εικόνα που υπήρχε στον ΟΣΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button