Πολιτική

Επίσημη πρώτη για την Πόπη Τσαπανίδου με βολές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – «Εύλογες οι ανησυχίες Τσίπρα, να δοθούν εξηγήσεις»

Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα γράφονται σε διεθνή ΜΜΕ, με την Λίνα Μενδώνη να τον κατηγορεί για μικροπολιτικούς υπολογισμούς σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα και να της απαντά η Πόπη Τσαπανίδου. 

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει εύλογες τις ανησυχίες του Αλέξη Τσίπρα για τα Γλυπτά του Παθενώνα. Η Πόπη Τσαπανίδου κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει και τι συνιστά υβριδική λύση και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Απευθυνόμενη προς την υπουργό Πολιτισμού, τόνισε πως «επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών».

Υπενθυμίζεται ότι η Λίνα Μενδώνη νωρίτερα σήμερα έστειλε σκληρή απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για Γλυπτά του Παρθενώνα. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε απολύτως τίποτα στα 4,5 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση για την επιστροφή τους. Επίσης ανέφερε ότι σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα ανέμενε τη συστράτευση όλων, αλλά κάποιοι προτιμούν τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς.

Αναλυτικά η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου: 

«Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι μια υπόθεση που ενώνει όλους τους Έλληνες, πάνω από κομματικές ταμπέλες. Ο αγώνας για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι εθνικός και διαρκεί δεκαετίες.

Οι ανησυχίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης, είναι εύλογες, καθώς προκύπτουν μετά από σειρά δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο που μιλάνε για δανεισμό και ανταλλαγή των γλυπτών, αλλά και δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο που κάνουν λόγο για υβριδική λύση.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει και τι συνιστά υβριδική λύση και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, η οποία επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας υπόθεση. Μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν την εργαλειοποίησε, δεν προσπάθησε να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη μιας προεκλογικής επικοινωνίας, Ας μην υποπέσει σ’ αυτό το ατόπημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

 

To άρθρο Επίσημη πρώτη για την Πόπη Τσαπανίδου με βολές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – «Εύλογες οι ανησυχίες Τσίπρα, να δοθούν εξηγήσεις» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button