Οικονομία

Επιδότηση 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα στους λογαριασμούς ρεύματος τον Φεβρουάριο, αλλά έως τις 500 KWh

Σημαντική επιδότηση 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο (30.1.2023) από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Η επιδότηση όμως, θα αφορά στις καταναλώσεις ως τις 500 κιλοβατώρες το μήνα.

Όπως αποκάλυψε η Καθημερινή, η επιδότηση θα ανακοινωθεί όπως όλα δείχνουν αύριο από τα αρμόδια κυβερνητικά χείλη και έτσι η τελική τιμή στους λογαριασμούς ρεύματος για τους καταναλωτές θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 15-17 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τα οικιακά τιμολόγια για τον Φεβρουάριο θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 60 εκατ. ευρώ, από τα 470 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου.

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος είναι απόρροια της σημαντικής αποσυµπίεσης που έφερε στα κρατικά ταμεία η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου και η διαμόρφωση των ονομαστικών τιμολογίων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Φεβρουάριο, πολύ κοντά στα προ κρίσης επίπεδα και 60% κάτω από αυτά του Ιανουαρίου.

Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του τιμολογίου της ΔΕΗ, που αποτελεί και το τιμολόγιο αναφοράς για τον υπολογισμό των επιδοτήσεων και της τιμής – στόχου των 15-17 λεπτών/κιλοβατώρα για την ελάφρυνση των νοικοκυριών, έχει περιοριστεί σημαντικά. Έτσι οι επιδοτήσεις προσαρμόζονται αναλόγως σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας πάντως, εκτός τις μεγάλες καταναλώσεις και τη βιομηχανία.

Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Κώστας Σκρέκας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Δευτέρα επιδότηση 4 λεπτών/κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και μηδενικές επιδοτήσεις για τη βιομηχανία, αφού η ονομαστική τιμή των τιμολογίων διαμορφώνεται κάτω από τα επίπεδα των 23 ευρώ που ήταν η επιδότηση του Ιανουαρίου.

Η δεύτερη και η τρίτη κλίμακα των οικιακών καταναλώσεων, δηλαδή 500 έως 1.000 κιλοβατώρες και πάνω από τις 1.000 κολβατώρες, θα λάβουν επιδότηση μόνο στην περίπτωση που πετύχουν εξοικονόμηση 15%.

Αυτό είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής, το βασικό σενάριο που έχουν επεξεργαστεί τα συναρμόδια υπουργεία και που όσον αφορά τις οικιακές καταναλώσεις ενσωματώνει το νέο μοντέλο που προτείνει η Κομισιόν για στοχευμένες επιδοτήσεις στους ευάλωτους καταναλωτές και συνδεδεμένες με εξοικονόμηση για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Περιορίζεται στα 100 εκατ. ευρώ το κόστος των επιδοτήσεων

Μετά την υποχώρηση της χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το κόστος των επιδοτήσεων Φεβρουαρίου για τους λογαριασμούς περιορίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Επί του παρόντος πάντως, για τον Φεβρουάριο το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων αναμένεται να περιοριστεί πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, από τα 840 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου και τα πολύ υψηλά του 1,9 δισ. ευρώ του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Για τα οικιακά τιμολόγια το συνολικό κονδύλι για τον Φεβρουάριο θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 60 εκατ. ευρώ, από τα 470 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της το τιμολόγιο της ΔΕΗ, που κυμαίνεται στα 19,9 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 21,1 λεπτά πάνω από 500 κιλοβατώρες. Το 2022 διατέθηκαν συνολικά από το ΤΕΜ και τον κρατικό προϋπολογισμό για επιδοτήσεις ρεύματος 8 δισ. ευρώ.

Σε χαμηλά επίπεδα τα τιμολόγια και τον Μάρτιο

Σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν και τα τιμολόγια του Μαρτίου και αντιστοίχως και οι επιδοτήσεις ανεξάρτητα από το πώς θα κυμανθούν οι τιμές φυσικού αερίου στο ΤΤF της Ολλανδίας.

Αυτό γιατί η σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στον κόμβο ΤΤF της Ολλανδίας τον Ιανουάριο (έχει μειωθεί πάνω από 50%) δεν έχει αποτυπωθεί στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου, καθώς οι εγχώριες εταιρείες τιμολογούν το φυσικό αέριο βάσει της μέσης τιμής του προηγούμενου μήνα στο ΤΤF.

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου πάντως (κάτω από τα 54 ευρώ/μεγαβατώρα) σε επίπεδα χαμηλότερα από τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προμηνύει ευνοϊκές εξελίξεις και στο μέτωπο των τιμών ρεύματος, παρά τις επιπτώσεις από την πτώση της θερμοκρασίας και την αύξηση της ζήτησης.

Ο ήπιος πάντως μέχρι τώρα χειμώνας και οι υψηλές τιμές οδήγησαν σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Τον Δεκέμβριο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε για έκτο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μέσα στο 2022, κατά 13,69%.

To άρθρο Επιδότηση 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα στους λογαριασμούς ρεύματος τον Φεβρουάριο, αλλά έως τις 500 KWh δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button