Πολιτική

Εσείς, κ. Μητσοτάκη, παραγγείλατε τις παρακολουθήσεις – Galaksias.gr

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έκανε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη σημερινή (27.01.2023) συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ολοκληρώνεται το απόγευμα με ψηφοφορία. 

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για δημοκρατική εκτροπή, είπε ότι υπάρχουν πλέον αποδείξεις για τη δράση ενός παρακράτους και ότι απέναντι σε αυτές τις αποδείξεις ο πρωθυπουργός χρωστάει απαντήσεις.

Οφείλετε να απαντήσετε συγκεκριμένα, ειδάλλως θα έχετε ομολογήσει ότι είστε ένοχος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει δημοσίως εάν είναι αληθείς οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των έξι προσώπων από την ΕΥΠ. 

Εσείς τις παραγγείλατε τις παρακολουθήσεις, εσείς επιχειρήσατε να υποτάξετε θεσμούς όπως της Δικαιοσύνης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό. Μετατρέψατε την ΕΥΠ σε εγκληματική οργάνωση, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πυρά κατά Τσιάρα 

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Βουλής Κώστα Τσιάρα για προσπάθεια αποσιώπησης των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, όταν ο πρόεδρος της Βουλής διέκοψε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λόγω μια φράσης που χρησιμοποίησε ο τελευταίος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε από το βήμα της Βουλής: 

«Τελικά, για όλους και για όλα, έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης. Κύριε Μητσοτάκη, έξι μήνες τα κάνατε όλα. Ό,τι περνούσε από το χέρι σας κάνατε για να αποφύγετε αυτή τη στιγμή. Συγκαλύψατε, εκβιάσατε, τρομοκρατήσατε, παρανομήσατε – όλα τα κάνατε.

Και να όμως που, παρά τα όσα κάνατε, είστε πάλι εδώ, ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια που επιχειρήσατε εδώ και έξι μήνες να κρύψετε στο σκοτάδι. Ενώπιος ενωπίω με τον ελληνικό λαό που ζητάει εξηγήσεις. Για μια πρωτοφανή, σε βάθος και σε έκταση, παραβίαση του Κράτους Δικαίου. Για μια πρωτοφανή θεσμική και συνταγματική εκτροπή – που πλέον δε μπορείτε να αρνείστε ότι συνέβη. Δεν μπορείτε να παριστάνετε τον ανήξερο.

Γιατί σήμερα δεν έχετε περιθώριο να δώσετε θολές απαντήσεις. Σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιεύματα, πληροφορίες και εικασίες. Σήμερα υπάρχουν αποδείξεις. Αποδείξεις από την επίσημη Αρχή του κράτους (σ.σ.: ΑΔΑΕ) για τη δράση του παρακράτους. Και απέναντι σε αυτές τις αποδείξεις αλλά και στη θλιβερή στάση σας εδώ και έξι μήνες, χρωστάτε εξηγήσεις. Τη τελευταία φορά που βρεθήκαμε, αν θυμάστε, το βάλατε στα πόδια. Αν δεν απαντήσετε θα είναι μια ομολογία ενοχής.

«Έξι μήνες λέγατε ψέματα παντού»

Όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε πως δεν υπήρξε παρακολούθηση τους Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και του υπουργού Εργασίας -Ενέργειας τότε-, λήξατε τη συνεδρίαση.

Όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε, τουλάχιστον, ότι, εάν αποδειχθεί ότι έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις θα αναλάβετε την ευθύνη και θα παραιτηθείτε, προτιμήσατε την ταπείνωση. Τρέξατε προς την έξοδο. Προφανώς γιατί γνωρίζατε πάρα πολύ καλά ότι οι παρακολουθήσεις είχαν γίνει και το ξέρατε, γιατί εσείς τις παραγγείλατε. Και προτιμήσατε τη φυγή και τη ντροπή από μια ξεκάθαρη δέσμευση.

Γνωρίζατε τα πάντα και έξι μήνες λέγατε ψέματα παντού, όπου βρισκόσασταν. Στις συνεντεύξεις, στη Βουλή, παντού. Ψέμα πάνω στο ψέμα. Και μια τεράστια απόπειρα συγκάλυψης. Άλλη μια κακοποίηση του Κράτους Δικαίου, της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Κάνατε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί προκειμένου να συγκαλύψετε. Τόσο που να μοιάζει η εκτροπή των παρακολουθήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάλυψης. Διότι για να τη πετύχετε επιχειρήσατε να υποτάξετε θεσμούς με θεμελιώδη σημασία για τη δημοκρατία. Όπως ο θεσμός της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. 

Εξαπολύσατε ένα πρωτοφανές κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν. Με την επίκληση του απορρήτου, με απειλές φυλάκισης και βέβαια με τη σπίλωση -ή πιο σωστά τη δολοφονία χαρακτήρα- όσων παρόλα αυτά επέμειναν στο κράτος δικαίου και όχι στο παρακράτους του αδίκου. 

«Επιλέξατε τον δρόμο της εκτροπής»

Από τη στιγμή που η δημοσιογραφική έρευνα σάς συνέλαβε επ’ αυτοφώρω, αντί να επιδείξετε τη στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια και να αναλάβετε τις ευθύνες σας, είτε να παραιτηθείτε, όπως θα συνέβαινε σε κάθε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, είτε να υποδείξετε, έστω, τους ενόχους και να τους οδηγήσετε στη Δικαιοσύνη, εσείς επιλέξατε να συνεχίσετε τον δρόμο της εκτροπής. Να μετατρέψετε τον δικό σας φόβο σε λάσπη, τρόμο και χειραγώγηση. Σε επίθεση με κάθε μέσο κατά της αλήθειας. Σε δολοφονία, τολμώ να πω, της αλήθειας.

Και το μόνο που καταφέρατε τελικά είναι να είστε σήμερα δυο φορές ένοχος. Γιατί τα γεγονότα βοούν, κύριε Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δε θα το επιτρέπατε να συμβεί. Πρόκειται για σχέδιο καλά οργανωμένο. Δεν πρόκειται για “ρυπαρό δίκτυο”. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Δεν πρόκειται για μια αστοχία. Πρόκειται για μοντέλο διακυβέρνησης. Που δεν έστησε κανένας άλλος, πέραν από εσάς τον ίδιο, από την πρώτη μάλιστα ημέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου.

 • Δική σας απόφαση ήταν να αναλάβατε την ΕΥΠ με το που μπήκατε στο Μέγαρο Μαξίμου.
 • Δική σας απόφαση ήταν να αλλάξατε τον νόμο για να διοριστεί επικεφαλής της ΕΥΠ κάποιος που έχει τα κριτήρια.
 • Δική σας απόφαση ήταν να ορίσετε τον έμπιστο ανεψιό σας στον έλεγχό της.
 • Δική σας απόφαση ήταν να προωθήσετε τη κα Βλάχου ως εισαγγελέα της.
 • Δική σας απόφαση ήταν να αλλάξετε το νόμο για την ΑΔΑΕ μόλις έσκασε η υπόθεση Κουκάκη, για να μη μαθευτεί ποτέ την αλήθεια.
 • Δική σας απόφαση ήταν να επικαλεστείτε το απόρρητο για να μείνουν όλα στο σκοτάδι.
 • Δική σας απόφαση ήταν να μην πάτε ούτε ένα στοιχείο στη δικαιοσύνη, να μην υποδείξετε ούτε έναν ένοχο.
 • Δική σας απόφαση και ντροπή ήταν η χυδαία και άθλια επίθεση στης Ανεξάρτητη Αρχή και σε ένα έντιμο δικαστή, επειδή επιτέλεσε το συνταγματικό του καθήκον.

Τι απ’ όλα αυτά αλήθεια μπορείτε να αρνηθείτε;

 • Εσείς δεν είπατε ψέματα για την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ανδρουλάκη; Δεν μας είπατε στην αρχή ότι είναι μπλεγμένος με θέματα κατασκοπίας με την Κίνα και την Ουκρανία; Δικές σας ήταν γιατί είστε αδίστακτος. Δεν διστάσατε να αφήσετε ρετσινιά κατασκοπία και εθνικού κινδύνου για τον αρχηγό του τρίτου κόμματος.
 • Εσείς δεν μας είπατε μετά πως η παρακολούθηση ήταν νόμιμη, αλλά ήταν λάθος;
 • Εσείς δεν απειλήσατε με κάθειρξη όσους πούνε την αλήθεια;
 • Εσείς δεν απειλήσατε τους δημοσιογράφους ότι θα πάνε στον εισαγγελέα;
 • Εσείς δεν μας απειλούσατε ότι εμείς οφείλουμε να προσκομίσουμε στοιχεία;

Δεν μας μιλούσατε για “μύθους του Αισώπου”; Θα απαντήσετε;

Σας είχα κατηγορήσει για έλλειμα θάρρους και πλεόνασμα θράσους. Και σας είπα ότι είναι δειλία για έναν πρωθυπουργό να κρύβεστε πίσω από τον ανιψιό του. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, μειωμένου καταλογισμού, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν. Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα σε εφημερίδα: “Ένοχος ή βλαξ;”. Επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή. Αν αυτό, όμως, από μόνο του δεν πιστοποιεί ότι η χώρα έχει σε κρίσιμες στιγμές επικεφαλής έναν επικίνδυνο άνθρωπο, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Γιατί η στάση σας μπορεί να έχει γίνει ανέκδοτο. Όμως το ανέκδοτο αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την πατρίδα. Γιατί ακόμη και αν δεχθούμε ότι δεν γνώριζε, ότι δεν είχε ιδέα τι διέπραξαν από το Μέγαρο Μαξίμου ο ανιψιός και ο εκλεκτός διοικητής της ΕΥΠ. 

«Είναι και η κ. Βλάχου μέλος των ρυπαρών δικτύων;»

Αλήθεια, όταν τον Αύγουστο αποπέμψατε όταν τους αποπέμψατε, δεν μιλήσατε μαζί τους; Δεν μάθατε ποτέ τι είχαν διαπράξει; Δεν τους ρωτήσατε ή μήπως επικαλέστηκαν και σε σας το αγαπημένο σας απόρρητο; Μήπως σας είπαν «δεν θα σας πούμε, είναι απόρρητο».

Ο κ. Δεμίρης που πήγε εκεί στην ΕΥΠ, δεν τα βρήκε τα ατοπήματα; Η κ. Βλάχου που υπέγραψε διατάξεις δεν ενημέρωσε τον κ. Δεμίρη; Και παραμένει στη κρίσιμη θέση της; Τυχαίο κι αυτό, ε;

Δεν σας είπανε ποτέ για τη παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη και λέγατε “πώς είναι δυνατόν έναν άνθρωπο που τόσο αγαπώ;”. Μήπως φοβάστε ότι αν κινηθείτε εναντίον τους, όπως θα γινόταν σε κάθε ευνομούμενη χώρα, και αν πάνε στη Δικαιοσύνη, θα ήταν πιθανό να ανοίξουν το στόμα τους; Μήπως για αυτό; Αυτά λοιπόν που μάθατε, γιατί δεν τα είπατε στη Δικαιοσύνη, για τη δική σας προστασία πάνω απ’ όλα; Εάν διέπραξαν κακουργήματα, πώς κυκλοφορούν ακόμα κρυμμένοι πίσω από το απόρρητο; Και υπό τη δική σας προστασία; Κι αφού επικαλείστε “ρυπαρά δίκτυα”, μια μόνο ερώτηση έχω: Είναι και η κ. Βλάχου μέλος των ρυπαρών δικτύων; Τόσες διατάξεις υπέγραψε. Αν είναι γιατί λοιπόν με επιμονή την κρατάτε στη θέση της; Μήπως δεν την κρατάτε εσείς, αλλά αυτή σας κρατάει;

«Δεν έχετε ντροπή για όσα πράξατε»

Γιατί, κύριε Μητσοτάκη, δεν θέλω να υπονοήσω ότι είστε μειωμένου καταλογισμού. Είστε έξυπνος, αλλά είστε ένοχος. Η υπόθεση των υποκλοπών έχει τη δική του σφραγίδα. Και είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη, αλλά και υπαρξιακά αποκρουστική, που μας οδηγεί σε ένα καθεστώς οργουελιανής δυστοπίας. Η απόλυτη παραβίαση της ιδιωτικότητας. Διότι τα ευρήματα των νομότυπων επισυνδέσεων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Νομότυπες επισυνδέσεις μέσω των παρόχων γινότανε μόνο σε όσους στόχους δεν έπεφταν στην παγίδα του κακόβουλου λογισμικού. Μόνο όσοι δεν «τσιμπούσαν» το δόλωμα των μολυσμένων μηνυμάτων του Pretador.

Ακόμα και από το emvolio.gr. Κάποιοι ήξεραν ακόμα και τον εμβολιασμό των στόχων. Είναι ανατριχιαστικό ότι γελάτε όταν τα λέω αυτό. Το κακόβουλο λογισμικό δεν άκουγε μόνο τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αλλά και κάθε στιγμή προσωπική.

Και ήσασταν τόσο ευτυχείς που το αποκτήσατε που κάνατε και δουλειές. Το εξάγατε κιόλας με τη σφραγίδα του υπουργείου Εξωτερικών σε άλλες χώρες. Και τον άνθρωπο που υπέγραψε για την εξαγωγή, τον αναβαθμίσατε. Δεν έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΞ, όπως ξέρω.

Αν αυτό δεν είναι ζόφος και παρακμή, τι είναι; Τρυπώσατε στην προσωπική ζωή, καταλύσατε την ιδιωτικότητα, τη προσωπική τους ζωή και δεν έχετε ντροπή για όσα πράξατε. Και όλα αυτά για να αποκτήσετε πλεονέκτημα και εργαλεία εκβιασμού απέναντι τους. Για να τους έχετε στο χέρι. Και το βλέπουμε τώρα με τη παρέλαση αναξιοπρέπειας από μερίδα των θυμάτων. Των στόχων».

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button