Κόσμος

Ζήτημα χρόνου η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε σήμερα (14/3) ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία ωστόσο είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να ενταχθεί και η χώρα του.

Οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία τον περασμένο χρόνο, αλλά αντιμετωπίζουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία τις κατηγορεί ότι υποθάλπουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι χώρες ξεκίνησαν εκ νέου συνομιλίες με την Τουρκία για την ενταξιακή διαδικασία την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει περισσότερες ενστάσεις αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας σε σχέση με αυτή της Φινλανδίας και, όπως είπε ο Κρίστερσον, η θέση της Τουρκίας ως προς αυτό παραμένει ίδια, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες πιθανόν να μην ενταχθούν ταυτόχρονα, όπως θα επιθυμούσαν.

«Αυτό που έχουμε συναντήσει τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι η πιθανότητα να ενταχθούν σε διαφορετικούς χρόνους έχει αυξηθεί. Τελικά, το ζήτημα δεν είναι αν η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά πότε», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη προτού αναχωρήσει για επίσκεψη στη Γερμανία.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button