Ελλάδα

Ηράκλειο: Από τις προειδοποιήσεις… στις πράξεις οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης – Ηχηρή κίνηση από τους “Ενεργούς Πολίτες” – ΗράκλειοΗ παράταξη Λυγερού ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τις παράνομες με τη σημερινή σύνθεσή τους – όπως απεφάνθη το ΣτΕ – επιτροπές του Δήμου Ηρακλείου, μέχρι να αποκατασταθεί η νόμιμη πλέον ανασυγκρότησή τους

Από τις προειδοποιήσεις στις… πράξεις περνούν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηρακλείου, θέλοντας να πιέσουν τη δημοτική Αρχή για την αποκατάσταση – όπως σημειώνουν – της νομιμότητας στις δημοτικές επιτροπές, μετά την πρόσφατη απόφαση- “βόμβα” της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις κυβερνητικές διατάξεις που καθόρισαν – μετεκλογικά – τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες των επιτροπών.

Όπως είχε προαναγγελθεί από τον επικεφαλής Ηλία Λυγερό στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” ανακοίνωσε επισήμως χθες ότι θα απέχει από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αντίστοιχα, μέχρι να αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότησή τους.

Μέχρι να ανασυγκροτηθούν μάλιστα με νόμιμη πλέον σύνθεση οι δύο δημοτικές επιτροπές, η παράταξη Λυγερού καλεί τη δημοτική Αρχή να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις σε αυτές, καθώς ελλοχεύει – όπως επισημαίνει – ο κίνδυνος μαζικών προσφυγών και ακυρώσεων των όποιων αποφάσεων ληφθούν σε αυτά τα παράνομα, πλέον, με την υφιστάμενη σύνθεσή τους, όργανα και την προτρέπει να παραπέμπει τη λήψη των όποιων αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η επιστολή-δήλωση των “Ενεργών Πολιτών”

«Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι, μετά την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, οριστικά και αμετάκλητα, οι διατάξεις των Ν. 4623/2019 και 4625/2019, με τις οποίες θεσπίστηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων και των Περιφερειών και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε εφεξής στις συνεδριάσεις των οργάνων αυτών, μέχρις ότου αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία τους.

Κατόπιν τούτου, έχοντας πάντα ως γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας, σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην έκδοση αποφάσεων από τα εν λόγω όργανα, τα οποία με τη σημερινή τους σύσταση πάσχουν και υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν οι αποφάσεις τους είτε κατόπιν προσφυγής, είτε κατόπιν άσκησης ελέγχου νομιμότητας.

Μέχρι την επαναφορά της συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, σύμφωνα με τη θέληση των εκλογέων, όπως αυτή εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 βάσει του νόμου Ν. 4555/2018, σας καλούμε τα θέματα των επιτροπών αυτών να παραπέμπονται προς λήψη αποφάσεων από τα αντίστοιχα Συμβούλια.

Με εκτίμηση, δημοτική κίνηση “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες”», αναφέρεται στη σχετική επιστολή της παράταξης με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, με αποδέκτες τον δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους προέδρους της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Συνεδριάζουν και αποφασίσουν προσεχώς στην παράταξη Κουράκη

Με ενδιαφέρον, μετά την κίνηση αυτή της παράταξης των “Ενεργών Πολιτών”, αναμένεται και το τι θα πράξει η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, που είναι η μείζων αντιπολίτευση, αλλά ταυτόχρονα είναι και η πρώτη σε δύναμη και έδρες παράταξη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παράταξη Κουράκη δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια οριστική απόφαση για το πώς θα κινηθεί, μετά την ακύρωση ως αντισυνταγματικών – από το Συμβούλιο Επικρατείας – των σημερινών συνθέσεων των επιτροπών των Δήμων σε όλη τη χώρα.

Οι ίδιοι αισθάνονται – διόλου άδικα, αν μη τι άλλο – μεγάλη δικαίωση, μετά την απόφαση- “βόμβα” της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς από την αρχή της τρέχουσας δημοτικής θητείας είχαν κάνει λόγο για «νόθευση» του εκλογικού αποτελέσματος και της βούλησης του ηρακλειώτικου λαού, όπως εκφράστηκε στην κάλπη του Μαΐου του 2019, μετά τις κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις που κρίθηκαν οριστικά αντισυνταγματικές.

Στην παράταξη Κουράκη “έβραζαν” δικαιολογημένα όλα αυτά τα χρόνια για το πώς με όλα αυτά τα τεχνάσματα και τις μετεκλογικές διατάξεις βρέθηκε να έχει μια τεχνητή πλειοψηφία στις δημοτικές επιτροπές η μειοψηφία – βάσει κάλπης – της δημοτικής Αρχής, περνώντας μάλιστα πολύ σημαντικά θέματα από τις επιτροπές χάρη στην πλασματική πλειοψηφία, αντί για το κορυφαίο θεσμικό όργανο του Δήμου, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου πλειοψηφική δύναμη είναι ως γνωστόν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και όχι η συμπολίτευση.

Η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνεδριάσει σύντομα (ήταν εκτός Ηρακλείου αυτές τις ημέρες ο επικεφαλής Γιάννης Κουράκης).

Εκεί θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, και θα καθοριστεί το πώς θα κινηθεί εφεξής η παράταξη, όχι μόνο σε επίπεδο δημοτικών επιτροπών, αλλά συνολικά.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν τίθεται θέμα λήψης απόφασης περί αποχής από τις επιτροπές ή κάποια άλλη κίνηση, μιας και οι παρατάξεις δεν εκπροσωπούνται ούτε στην Οικονομική Επιτροπή ούτε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου!

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τον ΒΟΑΚ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έρχεται (για την ακρίβεια επανέρχεται) εκτάκτως σήμερα το ζήτημα της παράκαμψης της πόλης στο πλαίσιο του έργου του νέου ΒΟΑΚ, προκειμένου το Σώμα να αποφανθεί επί των απαντήσεων και αλλαγών που αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών επί της αρχικής περιβαλλοντικής μελέτης, ενώ “σκυτάλη”, βάζοντας ομοίως στο μικροσκόπιο τα νέα δεδομένα για τις παρακάμψεις των μεγάλων πόλεων, θα πάρει αύριο το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Η έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε χθες από πλευράς Δήμου Ηρακλείου, που γνωστοποιεί πως «συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου (σ.σ. σήμερα), και ώρα 5:55 μ.μ., το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου στην αίθουσα “Ελ. Βενιζέλος” στη Λότζια, με αποκλειστικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση για τον ΒΟΑΚ.

Το επείγον της σύγκλησης οφείλεται στο γεγονός ότι συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη 14/12/2022 για το συγκεκριμένο θέμα».

Επί τάπητος η εισήγηση Κουκιαδάκη

Σημειώνεται ότι την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου είχε ζητήσει επιτακτικά τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής της παράταξης “Συν-Εργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης. Ο ίδιος έχει συντάξει μάλιστα και ένα αναλυτικό υπόμνημα-εισήγηση στην οποία παραθέτει αναλυτικά τις σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες του, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος παρέδωσε χέρι με χέρι στον περιφερειάρχη την ογκώδη, πολυσέλιδη τεχνική έκθεση του υπουργείου Υποδομών προς απάντηση των προτάσεων που είχαν κατατεθεί από τους τοπικούς θεσμικούς φορείς.

Στο υπόμνημα του κ. Κουκιαδάκη, το οποία δημοσιεύσαμε χθες και θα τεθεί ως εισήγηση στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, ο ίδιος επισημαίνει ως προς το γενικό πλαίσιο κριτικής του πως «η προτεινόμενη χάραξη οικονομικά ωφελεί προδήλως τον όποιο κατασκευαστή, διευκολύνει την ανάθεση και υλοποίηση του έργου, αλλά βλάπτει τους δημότες και κυρίως την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία της πόλης.

Η διατήρηση της υφιστάμενης χάραξης, συμπληρωμένης απλώς με ανώδυνες παρατηρήσεις και προσθήκες, αναβάλλει – αν δε ματαιώνει – την υλοποίηση των οφειλόμενων στην Κρήτη μεγάλων έργων, τα οποία εκτιμούμε ότι θα κοστίσουν πολύ περισσότερα αργότερα, χωρίς να υπολογίζεται στο κόστος αυτό το κόστος της έλλειψής τους.

Έχοντας υπόψη ότι τα μεγάλα έργα σχεδιάζονται και μελετώνται ενιαία και ενδεχομένως εκτελούνται τμηματικά, είπαμε και λέμε “όχι” στην οριστική διχοτόμηση της πόλης, αντιπροτείνοντας ως λύση την υπογειοποίηση του νέου αυτοκινητόδρομου στα εντός του πολεοδομικού ιστού τμήματα αυτού».

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button