Ελλάδα

Ηράκλειο: Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αφορμή τα καινούργια βιβλία του Νίκου Ψιλάκη (εικόνες, βίντεο) – Ηράκλειο



Μια βραδιά με μυθ-ιστορίες, αφηγήσεις και παραμυθία στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν σήμερα Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με αφορμή τα καινούργια βιβλία του Νίκου Ψιλάκη.

Όπως αναφερόταν στην πρόσκληση, ήταν μια βραδιά με μυθ-ιστορίες, αφηγήσεις και παραμύθια, στην οποία ήταν ευπρόσδεκτοι όλοι και κυρίως τα παιδιά!

Λόγος γίνεται για μια πρωτότυπη εκδήλωση από την οποία απουσίαζε το γνωστό πάνελ ομιλητών που μιλούν για το έργο του συγγραφέα. Ο ίδιος ο δημιουργός μίλησε στο αναγνωστικό κοινό, αναφέρθηκε στα συγγραφικά του ερεθίσματα, μίλησε για τη γοητεία της αφήγησης και συζήτησε ζητήματα σχετικά με τη λογοτεχνία, το παραδοσιακό και το σύγχρονο παραμύθι, καθώς και την ιστορική μυθιστοριογραφία.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Γιώργος Κοντάκης ενώ ακούστηκαν δύο σύντομες παρεμβάσεις από τον κ. Μιχάλη Κρασάκη, πρώην Διευθυντή της Ελληνικής Υπηρεσίας της Ντόιτσε Βέλε, και της κ. Μαρίας Χαραλαμπάκη, φιλολόγου.

 

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της βραδιάς ήταν η θεατρική αφήγηση παραμυθιών που παρουσιάζονται στα καινούργια βιβλία από την παιδαγωγό και αφηγήτρια Ευαγγελία Ορφανουδάκη.

Στο επίκεντρο της παρουσίασης βρέθηκαν τα τρία βιβλία με παραμύθια που κυκλοφόρησαν πριν από λίγες ημέρες:

  • Ο Μάγος με τα άδεια χέρια
  • Οι Δώδεκα Μήνες και ο φαντασμένος βασιλιάς
  • Ο τροχός του χρόνου.

Τα παραμύθια που περιέχονται σ’ αυτά τα βιβλία αντλούν εμπνεύσεις από την ελληνική λαϊκή παράδοση αλλά είναι σύγχρονα δημιουργήματα και απευθύνονται σε σημερινά παιδιά όλων των ηλικιών, ακόμη και σε μεγάλους. Με απλό και κατανοητό τρόπο, με σεβασμό στην ποιότητα της γλώσσας και χωρίς διδακτισμούς, ο συγγραφέας εισάγει τα παιδιά στην κατανόηση αφηρημένων εννοιών και ιεραρχεί τις πραγματικές αξίες της ζωής.

Ειδική αναφορά έγινε στην εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου ενώ παρουσιάστηκαν εικόνες από τα έργα που κοσμούν τα τρία βιβλία, δημιουργίες του ζωγράφου Τάκη Μόσχου, ο οποίος και παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Οι εικόνες του Μόσχου δανείζονται στοιχεία από την κοσμική βυζαντινή ζωγραφική και την ελληνική παράδοση αλλά συνθέτουν έναν διαφορετικό τρόπο θέασης του κόσμου, κλασικό συνάμα και σύγχρονο, με πιο μοντέρνες πινελιές και χωρίς φανταχτερά χρώματα. Στόχος είναι να μην εγκλωβίζουν το παιδικό βλέμμα αλλά να κεντρίζουν δημιουργικά τη φαντασία.

Ειδική μνεία έγινε στο τελευταίο ιστορικό μυθιστόρημα Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΝΤΩΝ, ένα από αυτά που έτυχαν ειδικής τιμητικής διάκρισης στην πρόσφατη πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών (ως γνωστόν ο Ψιλάκης τιμήθηκε με Έπαινο του Ιδρύματος Ουράνη για τη συμβολή του στην ιστορική μυθιστοριογραφία). Η Κραυγή των Απόντων κυκλοφόρησε πριν από έναν χρόνο περίπου αλλά, λόγω των ειδικών συνθηκών και τον περιορισμών που είχε επιβάλει η πανδημία, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

Στόχος των οργανωτών της εκδήλωσης ήταν να συνδυαστεί η θεατρική αφήγηση των παραμυθιών από μια έμπειρη και καταξιωμένη αφηγήτρια με προβολές εικόνων καθώς και με έναν γόνιμο διάλογο για τον ρόλο της αφήγησης, την παιδαγωγική του μύθου και τη ζωγραφική του παιδικού βιβλίου.

 

 

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button