Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Γερμανίας για την αποστολή αρμάτων μάχης – Galaksias.com
Τις τελευταίες ημέρες, Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα στείλουν τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία και δεν θα επιτρέψουν σε καμία άλλη χώρα που έχει τα γερμανικά άρματα μάχης στα αποθέματά της να το πράξει, εκτός εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν επίσης να στείλουν τα άρματα μάχης M1 Abrams στο Κίεβο. Το Πεντάγωνο έχει πει εδώ και μήνες ότι δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει, δεδομένου του υλικοτεχνικού κόστους της συντήρησής τους.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσε στο CNNi ότι οι Γερμανοί δεν υποχωρούν και δεν εξετάζουν καμία άλλη προσφορά που έχουν κάνει οι ΗΠΑ, για να ωθήσουν το Βερολίνο να στείλει τα Leopards.
Η αντιπαράθεση για τα τανκς έρχεται εν μέσω μιας πολύ μεγαλύτερης συζήτησης μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους για το αν θα στείλουν όλο και πιο εξελιγμένα όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα επέτρεπαν στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους έως και 321 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής πίεσαν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να παράσχουν βαρύτερο εξοπλισμό στο Κίεβο, εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής στον πόλεμο. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προετοιμάζει μια πρόσθετη κινητοποίηση στρατευμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα, οι Βρετανοί άσκησαν πίεση στους δυτικούς συμμάχους τους όταν ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν 14 από τα άρματα μάχης Challenger στην Ουκρανία. Αλλά η Γερμανία και οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να αντιτίθενται στην ιδέα να στείλουν τα δικά τους τανκς.
Στη συνέχεια, το Βερολίνο «έσυρε» την κυβέρνηση Μπάιντεν βαθύτερα στην αντιπαράθεση, λέγοντας ότι η παράδοση των τανκς εξαρτάται από το αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αντίστοιχη κίνηση.
«Εάν η Αμερική αποφασίσει ότι θα στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία, αυτό θα διευκολύνει τη Γερμανία», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Bloomberg από το Νταβός την Τρίτη.
Ερωτηθείς την Τετάρτη στο Νταβός σχετικά με την προμήθεια τανκς στην Ουκρανία, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε παρόμοια θέση, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι «στρατηγικά αλληλένδετη με τους φίλους και τους εταίρους μας» και ότι «δεν κάνουμε ποτέ κάτι μόνοι μας, αλλά μαζί με άλλους, ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ένας δυτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι για τον Σολτς, το ζήτημα των τανκς συνιστά «κόκκινη γραμμή». «Γερμανικά τανκς (πολεμούν) ξανά τη Ρωσία. Πρόκειται για ζήτημα ηθικό, κατανοητό, από ιστορική άποψη. Ωστόσο, μιλώντας για ηθική επιβάρυνση, εύχομαι οι Γερμανοί σήμερα να συμφωνούσαν περισσότερο με την Πολωνία. Πόσο μάλλον με την Ουκρανία. Τα γερμανικά τανκς δεν σκότωσαν Ουκρανούς και πριν από 80 χρόνια; Τώρα μπορούν να τους υπερασπιστούν από τη βάρβαρη ρωσική επιθετικότητα».
Αυξάνεται η πίεση στο Βερολίνο
Πριν από μια συνάντηση την Πέμπτη στο Βερολίνο μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του Γερμανού ομολόγου του, ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «πολύ αισιόδοξες ότι θα σημειώσουμε πρόοδο» στο ζήτημα των τανκς.
Αλλά δεν συμμερίζονται όλοι στην αμερικανική κυβέρνηση αυτή την αισιοδοξία. Ορισμένοι ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι εξέφρασαν ιδιωτικά την απογοήτευσή τους με τους Γερμανούς αξιωματούχους που έκαναν αυτή την «ψευδή», -σύμφωνα με την εκτίμηση τους – ισοδυναμία μεταξύ των αμερικανικών και γερμανικών αρμάτων μάχης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν την κατάσταση, είπαν στο CNNi την Πέμπτη ότι το ζήτημα των τανκς δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, ενόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής και ότι θα ήταν έκπληξη αν η Γερμανία άλλαζε γνώμη, παρά την πίεση που ασκεί ο Όστιν.
Η πίεση αυξάνεται και στις ΗΠΑ να προχωρήσουν και να στείλουν άρματα μάχης Abrams, ώστε να «συντονιστούν» και οι Γερμανοί.
Την Τετάρτη, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki υπονόησε ότι η Βαρσοβία μπορεί απλώς να αγνοήσει τα όρια που επιδιώκει να επιβάλει η Γερμανία στις εξαγωγές της Πολωνίας στις προμήθειες των γερμανικής κατασκευής τανκς.
«Η συναίνεση είναι δευτερεύον ζήτημα. Ή θα λάβουμε αυτή τη συγκατάθεση ή εμείς οι ίδιοι θα κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει», είπε ο Morawiecki. «Η Γερμανία είναι η λιγότερο ενεργή χώρα εκτός ομάδας, για να το θέσω ήπια. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τον καγκελάριο», πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε χθες τους δισταγμούς της Γερμανίας ως προς την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2.
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων από τις ΗΠΑ
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθεια στην Ουκρανία, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα διαφορετικών τύπων μεν, αλλά όχι βαριά άρματα μάχης M1 Abrams, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (19/1) η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Ένα από τα πράγματα στα οποία έχει επικεντρωθεί ο υπουργός Όστιν είναι ότι δεν πρέπει να παρέχουμε στους Ουκρανούς συστήματα που δεν μπορούν να επισκευάσουν και να συντηρήσουν», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Κόλιν Καλ την Τετάρτη.
Η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου «πάγωσε» περισσότερο το γερμανικό αίτημα την Πέμπτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η παροχή των αρμάτων μάχης Abrams «δεν έχει νόημα» και παρουσιάζοντας τα Leopards ως την καλύτερη επιλογή για την Ουκρανία.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ