Πολιτισμός

Η Καλαμάτα αποκτά το δικό της Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

90 ταινίες από 32 χώρες, εργαστήρια, σεμινάρια και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας που πραγματοποιείται από τις 27-30 Ιανουαρίου. Η διοργάνωση που γίνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και τον Δήμο Καλαμάτας, φέρνει στο προσκήνιο αυτό το ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό της Καλαμάτας να έρθει σε επαφή με αυτό. Παράλληλα το κοινό της υπόλοιπης Ελλάδας θα μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα διαδικτυακά.

Προτεραιότητα του νεοσύστατου Φεστιβάλ, είναι να φέρει το νεανικό κοινό σε επαφή με το ντοκιμαντέρ, δίνοντάς του το έναυσμα να ασχοληθεί ενεργά και δημιουργικά με δικές του παραγωγές. Το σύνολο των προβολών και των δράσεων είναι δωρεάν για το κοινό.

Με έναν πρωτοποριακό, για τα ελληνικά δεδομένα, τρόπο επιλογής ταινιών, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους της Καλαμάτας ξεκίνησε να συγκεντρώνει από τον Οκτώβριο του 2021 τις ταινίες που υποβάλλονται και επιλέγονται σε πρώτη φάση από την επιτροπή, παρουσιάζοντάς τες κάθε μήνα στο κοινό, σε δημόσια ελεύθερη προβολή. Οι ταινίες βαθμολογούνταν από τους θεατές και οι κορυφαίες σε βαθμολογία προκρίθηκαν στο ετήσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. 

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 προβολές στους χώρους του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας αποδεικνύοντας την αγάπη των θεατών της πόλης και την ανάγκη ύπαρξης περισσότερων πολιτιστικών δράσεων στην Περιφέρεια. Η επιτροπή που επέλεξε τις ταινίες στην πρώτη φάση απαρτίζονταν από σκηνοθέτες, παραγωγούς, συνεργάτες του φεστιβάλ, αλλά και φοιτητές από σχολές κινηματογράφου της Ελλάδας.

Οι Ταινίες

Ξεκινώντας από το πειραματικό και φλερτάροντας με το video-art, οι ταινίες του προγράμματος καταλήγουν στο κλασικό αφηγηματικό, στο ερευνητικό και το εθνολογικό ντοκιμαντέρ. Τα θέματα για το περιβάλλον, την ισότητα, τη διάκριση των φύλων, την Ιστορία, την πολιτική, την κοινωνία και τις Τέχνες, συνταξιδεύουν με στόχο τη διεύρυνση της οπτικής των θεατών. Οι ταινίες προβάλλονται υποτιτλισμένες στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα, με ειδικούς υπότιτλους SDH για άτομα με προβλήματα ακοής.

Από τις 90 ταινίες που θα προβληθούν, οι 68 είναι πανελλήνιες πρεμιέρες, ενώ οι 40 αποτελούν δημιουργίες Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, δίνοντας στους τελευταίους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν ουσιαστικά τόσο με το κοινό, όσο και με τους διεθνείς συμμετέχοντες, δημιουργούς και προσκεκλημένους, προβάλλοντας το έργο τους, ανταλλάσσοντας απόψεις και δημιουργώντας προϋποθέσεις δικτύωσης και δημιουργικών συνεργειών.

Ανάμεσα στις ταινίες και 6 ντοκιμαντέρ μαθητών και επαγγελματιών σκηνοθετών, με θέμα την εισβολή της Κύπρου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομιλία του Θέμου Δημητρίου (Πολιτικού Μηχανικού, Μέλους του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης Προσφύγων) που θα προλογίσει και θα μιλήσει σχετικά με το θέμα.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ στηρίζει τους νέους δημιουργούς, με την προβολή 30 ταινιών πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών (μεγάλο μέρος αυτών είναι σπουδαστικές ή μαθητικές παραγωγές) δίνοντάς τους την ευκαιρία να διακριθούν μέσα από τα τρία ειδικά βραβεία που απονέμει.

Οι φυσικές προβολές θα γίνουν στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στην Καλαμάτα, ενώ το κοινό από όλη την Ελλάδα μπορεί να παρακολουθήσει ψηφιακά τις ταινίες στο kalamatashortdocs.com.

Τα Βραβεία

Θα απονεμηθούν δύο κύρια Βραβεία Κοινού για το Καλύτερο Ελληνικό και το Καλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ, καθώς και Βραβείο Σκηνοθεσίας από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη από την Ένωση Ελλήνων Ντοκιμαντεριστών, Βραβείο Φωτογραφίας από την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών GSC, Βραβεία για το Καλύτερο Ελληνικό και το Καλύτερο Διεθνές Σπουδαστικό Ντοκιμαντέρ, καθώς και Βραβεία Μοντάζ και Ήχου από το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.

Οι Παράλληλες Δράσεις

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν:

– Ειδικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε μαθητές σχολείων.

– Πρακτικό σεμινάριο δημιουργίας ντοκιμαντέρ από μαθητές.

– Σεμινάριο για καθηγητές σχολείων με στόχο τη δημιουργία ντοκιμαντέρ στα σχολεία και την καταγραφή της προφορικής ιστορίας, με εισηγήτρια, την καθηγήτρια Τασούλα Βερβενιώτη.

Τα σεμινάρια και οι δράσεις στα σχολεία θα συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Όλες οι ταινίες του φεστιβάλ καθώς και το ειδικό πρόγραμμα για σχολεία θα είναι επίσης διαθέσιμα ελεύθερα μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για πρόσβαση από απομακρυσμένες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Καλαμάτας δέχεται υποβολές ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, διάρκειας έως 30 λεπτών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας filmfreeway και καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί να συνεχίσουν να υποβάλουν τις ταινίες τους για το επόμενο έτος. Η υποβολή των ταινιών είναι δωρεάν για Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button