Πολιτική

Η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει bonus στους μετακλητούς των υπουργικών γραφείων


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022, 04:32

Την επιλογή της κυβέρνησης «να δώσει bonus στους μετακλητούς των υπουργικών γραφείων» καταγγέλλει η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της οδηγίας ΕΕ 2019/2235 στις αρχές Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία που περιλάμβανε ρυθμίσεις για την παραλιακή ακτογραμμή στα νότια της Αθήνας, μετατάξεις τής τελευταίας στιγμής και διάφορα μισθολογικά θέματα. Ανάμεσα σε αυτά, αυξήθηκε, συμπληρωματικά, το όριο της δαπάνης για το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων του ν.4940/2022 (Σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης στη Δημόσια Διοίκηση), από 5 εκατ. ευρώ σε 9 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω κίνητρο δίνεται ως ποσοστό (έως 15%) επί του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης, σε υπαλλήλους συγκεκριμένων κατηγοριών», αναφέρει και συνεχίζει:

«Με την Υπουργική Απόφαση 181218 ΕΞ 2022 ”Καθορισμός των υπηρεσιών, των ποσοτικών στόχων για κάθε υπηρεσία, της μεθόδου και του συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης, το ύψος, του χρόνου και του τρόπου καταβολής του Κινήτρου Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (Κ.Ε.Δ.Σ.) του άρθρου 25 ν. 4940/2022 (Α’ 112)”, που δημοσιεύτηκε στις 14/12.2022, είδαμε ότι το εν λόγω κίνητρο, εκτός των υπαλλήλων των υπηρεσιών, δίνεται και στα ”ιδιαίτερα γραφεία” των υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων! Η Υπουργική Απόφαση κάνει αναφορά σε υπαλλήλους που για να λάβουν το bonus πρέπει να αμείβονται με βάση τις διατάξεις των νόμων 4354.2015 και 4472/2017».

Όπως επισημαίνει, «παρ’ όλα αυτά ανατρέχοντας στο νόμο του ”επιτελικού κράτους” 4622/2019 εύκολα καταλαβαίνουμε ότι ακόμα και μετακλητοί συνεργάτες των ιδιαίτερων γραφείων που δεν υπηρετούν στη δημόσια διοίκηση, αμείβονται με βάση τις διατάξεις των προαναφερθέντων νόμων και μπορούν να λάβουν το εν λόγω ποσό». «Τα κριτήρια δε, που περιγράφονται ως στόχοι, είναι η ανταπόκριση στην προεδρία της Κυβέρνησης, η έκδοση κανονιστικών και η προώθηση προς υπογραφή φακέλων. Θέματα και αρμοδιότητες δηλαδή που εξ ορισμού,  που πρέπει να κάνει ένα πολιτικό γραφείο», προσθέτει και καταλήγει:

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών τη στιγμή που διαμηνύει ότι δεν υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για οποιαδήποτε παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας που έρχεται αντιμέτωπη με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, επιλέγει να δώσει bonus στους μετακλητούς των υπουργικών γραφείων. Αυτό ξεπερνάει κάθε όριο χυδαιότητας και αναλγησίας. Η κυβέρνηση χαρίζει απλόχερα στους εκλεκτούς της ότι αρνείται στην ελληνική κοινωνία! Αυτή η απόφαση πρέπει να ανακληθεί. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει».

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button