Ελλάδα

Η πολυεθνική από το Βασιλικό της Εύβοιας που κάνει ρεκόρ τζίρου το 2022 – Galaksias.com

Η Sabo αποτελεί έναν από τους πλέον πολυσχιδείς ελληνικούς βιομηχανικούς ομίλους, με παρουσία σε 55 και πλέον χώρες. Το 2022 πέτυχε ιστορικά υψηλά μεγέθη με τζίρο 80 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη περίπου 30% σε όλες τις θυγατρικές της.

Χρονιά – ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα, τόσο από πλευράς ομίλου όσο και σε επίπεδο θυγατρικών, ήταν το 2022 για την εταιρεία Sabo, η οποία εδρεύει στα Βασιλικό Ευβοίας, απασχολεί συνολικά 400 άτομα, ενώ κάνει δουλειές ή εξάγει προϊόντα της σε περισσότερες από 55 χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίπεδο ομίλου ο κύκλος εργασιών από τα 50 εκατ. ευρώ το 2021 θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ όλες οι επιχειρηματικές μονάδες του ομίλου κινούνται έντονα ανοδικά και με ρυθμούς άνω του 30%.

Ο όμιλος μέσα στην πανδημία συνέχισε να ανοίγει την αναπτυξιακή βεντάλια των δραστηριοτήτων του, πετυχαίνοντας ιστορικά υψηλά μεγέθη το 2021 με αύξηση κατά 33% έναντι του 2020, ενώ παρόμοια ή και μεγαλύτερη είναι η φετινή επίδοση. Η μητρική Sabo S.A. από τα 36 εκατ. ευρώ πέρυσι φέτος θα κλείσει με τζίρο 45 εκατ. ευρώ, ενώ ο κατασκευαστικός βραχίονας Sicap AΤE θα κάνει φέτος κύκλο εργασιών 26 εκατ. ευρώ από 13,5 εκατ. πέρυσι, πετυχαίνοντας διπλασιασμό.

Η εταιρεία από την Εύβοια ολοκληρώνει αυτή την περίοδο επενδυτικό πρόγραμμα 8 εκατ. ευρώ που αφορούσε επέκταση κτηριακών εγκαταστάσεων, μηχανολογικό εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό γραμμών παραγωγής. Επίσης, ένα τμήμα αυτών των κεφαλαίων θα δοθεί για την αγορά κτηρίου στον Πειραιά που θα γίνει το κέντρο επιχειρήσεων της SABO Marine Services.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Sabo εγκαινίασε τη νέα Μονάδα Ανακύκλωσης Αποβλήτων στο Καζακστάν, παραδίδοντάς τη «με το κλειδί στο χέρι» στο δήμο Ust-Kamenogorsk της χώρας. Πρόκειται για το δεύτερο “turnkey plant”, μετά τη ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, που η εταιρεία ολοκλήρωσε εντός του τρέχοντος έτους, όπου τα εγκαίνια έκανε ο πρωθυπουργός προ μηνών.

Σε ότι αφορά το project στο Καζακστάν, το εργοστάσιο διαλογής διαθέτει δυναμικότητα επεξεργασίας 100.000 τόνων αστικών απορριμμάτων ετησίως επιτυγχάνοντας ανάκτηση 2/3 από τα εισερχόμενα στην εγκατάσταση ανακυκλώσιμα υλικά. Το νέο εργοστάσιο αποτελεί μια συνέχεια της ισχυρής «πράσινης» δραστηριότητας της Sabo στη περιοχή, στην οποία η εταιρεία ήδη κατασκευάζει άλλες δύο ολοκληρωμένες Μονάδες Διαλογής Απορριμμάτων προς εξυπηρέτηση των λοιπών Δήμων. Πρόκειται για ένα έργο σπουδαίας περιβαλλοντικής σημασίας για το Καζακστάν που αναμένεται να δώσει πνοή στην κυκλική οικονομία της χώρας.

Έξι κύριοι τομείς δραστηριοποίησης, δυναμικό άνοιγμα στη ναυτιλία

Ο όμιλος παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό σε εξειδικευμένους βιομηχανικούς κλάδους, όπως η κεραμοποιία, η ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων, οι ρομποτικές εφαρμογές, οι ηλεκτρολογικοί πίνακες και αυτοματισμοί, συστήματα logistics σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακα, η κατασκευή έργων υποδομής και βιομηχανικών κτιρίων, η βαριά βιομηχανία, ενώ τελευταίο μεγάλο άνοιγμα είναι στη ναυτιλία όπου εισήλθε το 2021.

Ο όμιλος αποτελείται από την Sabo S.A., την κατασκευαστική Sicap Α.Τ.Ε., τη Sabo Filiere S.A. και τις υπόλοιπες θυγατρικές σε Βραζιλία, Ρουμανία και Ιταλία.

Οι κατασκευές παρουσιάζουν ιδιαίτερο momentum, κάτι που φαίνεται από τον διπλασιασμό του τζίρου συγκριτικά με το 2021 με το ανεκτέλεστο να αυξάνεται διαρκώς έχοντας φτάσει στα 40 εκατ. ευρώ, ήτοι τρεις φορές τον κύκλο εργασιών του 2021. Η εταιρεία έχει εδώ και μια πενταετία στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Τέρνα αναλαμβάνοντας για τον ενεργειακό όμιλο τα κατασκευαστικά μέρη για τον κεντρικό υποσταθμό ανεμογεννητριών στην Κάρυστο, τη διάνοιξη των δρόμων και τα υπόλοιπα κατασκευαστικά μέρη.

Η Sicap ATE διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 4ης Τάξης. Δραστηριοποιείται στο τομέα των Έργων Υποδομής (Λιμενικά, Οδοποιίας, Υδραυλικά), των Έργων που αφορούν Περιβάλλον – Ενέργεια, καθώς και στην παραγωγή και εμπορία Ασφαλτομίγματος. Παράλληλα, εξειδικεύεται στην ανέγερση Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, καθώς και Οικοδομικών Έργων.

Στη ναυτιλία, η SABO Marine Services ιδρύθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2021 και ήδη έχει υλοποιήσει περίπου 40 έργα στο χώρο της ναυτιλίας και των ναυπηγείων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εταιρεία ετοιμάζει επένδυση με την εξαγορά κτηρίου στον Πειραιά ώστε να στεγάσει τις ναυτιλιακές υπηρεσίες.

Το 2021 η εταιρεία προσέλαβε μια ομάδα εξειδικευμένων μηχανικών με την οποία έστησε μαζί το νεοσύστατο τμήμα ναυτιλίας. Παρέχει λύσεις τεχνικής υποστήριξης στο χώρο της ναυπηγό-επισκευής και στην επίλυση των τεχνικών ζητημάτων για ολόκληρο τον τεχνολογικό εξοπλισμό του μηχανοστασίου και του καταστρώματος. Υποστηρίζει ηλεκτρολογικές λύσεις, ηλεκτρονικούς πίνακες στα μηχανουργία ενώ βοηθάει στην «επικοινωνία» διαφόρων μηχανολογικών τμημάτων των βαποριών.

Η Sabo Filiere, δραστηριοποιείται στην κατασκευή ανταλλακτικών για την κεραμοποιία είχε κύκλο εργασιών 2 εκατ. ευρώ το 2021. Η κατασκευή μηχανημάτων κεραμοποιίας – τουβλοποιίας αποτελεί την καρδιά του ομίλου, με την ελληνική εταιρεία να είναι μια εκ των τριών κορυφαίων του είδους στον κόσμο. Στον τομέα αυτό, έχει ολοκληρώσει έργα κατασκευής εργοστασίων σε δεκάδες χώρες σε βόρεια και νότια Αμερική (ΗΠΑ, Μεξικό, Κολομβία, Περού, Βολιβία, Βραζιλία, Αργεντινή), καθώς και σε όλη την Ευρώπη αλλά και χώρες όπως Ρωσία, Καζακστάν, Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, Υεμένη, Ουζμπεκιστάν, Κίνα, Μαλαισία κ.α.

Στον τομέα ανακύκλωση απορριμμάτων (Environmental) έχει ολοκληρώσει σημαντικά έργα στην Ελλάδα σε συνεργασία με εταιρείες όπως ΗΛΕΚΤΩΡ, Τέρνα, Μεσόγειος, Intrakat, Θαλής κ.α., ενώ έχει παραδώσει σημαντικά έργα και στο Καζακστάν.

Επίσης διαθέτει τμήμα βαριάς βιομηχανίας (Heavy Industry), δηλαδή το στήσιμο γραμμών παραγωγής για τρίτους, μεταφορές γραμμών παραγωγής στο εσωτερικό και εξωτερικό, και το πιο σημαντικό, συντηρήσεις βαρέων μηχανημάτων. Παράλληλα εξειδικεύεται στην κατασκευή αυτοματισμών και ρομποτικών συστημάτων για τη διακίνηση και συσκευασία προϊόντων όλων των κλάδων. Το πρώτο ρομπότ στην Ελλάδα το εγκατέστησε το 1995 και μέσα σε αυτά τα 27 χρόνια έχει εγκαταστήσει περισσότερα από 600 ρομποτικά συστήματα, σε Ελλάδα αλλά κυρίως εξωτερικό.

Διατηρεί σταθερή συνεργασία με τη ΦΑΓΕ όπου έχει εγκαταστήσει περισσότερα από 15 ρομπότ, επίσης με την Τέρνα, με τη Barilla, τη Unilever και πολλές άλλες εταιρείες ποτών, τροφίμων, βαριάς βιομηχανίας όπως Αλουμίνιο (ΕΤΕΜ) κ.λπ.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1984 από τον κ. Δημήτρη Κοίλιαρη, ο οποίος ξεκίνησε σαν μηχανολόγος μηχανικός και εμπορικός εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας Sabo στην Ελλάδα. Με τα χρόνια προέκυψε η καθετοποίηση και η εξαγωγική δραστηριότητα και επέκταση δραστηριοτήτων.

Διατηρεί την έδρα και την παραγωγή στην Ελλάδα, εξού και η συμμετοχή της στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ενώ απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων της στη χώρα μας.

Η μεγάλη άνοδος του κατασκευαστικού τομέα, του τομέα της ναυτιλίας αλλά και τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης (απορρίμματα κ.α.) έχουν αλλάξει το μείγμα αποτελεσμάτων του ομίλου SABO, καθώς μεγάλωσαν πολύ οι εργασίες στην Ελλάδα. Έτσι, παρ’ ότι έως προ δύο – τριών ετών έφερνε άνω του 90% του κύκλου εργασιών και των κερδών από το εξωτερικό, πλέον το επίπεδο του διεθνούς τζίρου έχει πέσει στο 60%, καθώς αυξήθηκαν τα κατασκευαστικά έργα και τα έργα κυκλικής οικονομίας (στερεά απόβλητα).

Για τη Sabo, όπως τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος κα Ματίνα Κοίλιαρη, δυσκολότερη χώρα από τις 55 και πλέον που έχει δραστηριότητα ήταν η Γερμανία, λόγω της πολύ μεγάλης και εξελιγμένης βιομηχανικής παράδοσης. Κατάφερε και εισήλθε στη γερμανική αγορά με αξιώσεις, ενώ πλέον παραμένει αμετάκλητη η στρατηγική στόχευση του management για άπλωμα σε όλο τον κόσμο με επόμενο μεγάλο στόχο την αγορά της Αυστραλίας.

ΠΗΓΗ : BUSINESS DAILY

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button