Υγεία

Θα μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα – Galaksias.gr

Ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου του εγκεφάλου προσφέρει ένα νέο εμβόλιο, που υπόσχεται να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα αλλά και να «εκπαιδεύσει» τον εγκέφαλο ώστε να αντιμετωπίσει παρόμοια κύτταρα στο μέλλον.

Πρόκειται για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση εμβολίου με βλαστοκύτταρα, που φαίνεται να εξαλείφει τους ήδη υπάρχοντες όγκους στον εγκέφαλο και να παρέχει μακροπρόθεσμη ανοσία, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Οι επιστήμονες αξιοποιούν έναν νέο τρόπο για να μετατρέψουν τα καρκινικά κύτταρα σε ισχυρούς, αντικαρκινικούς παράγοντες και τα μηνύματα είναι πολύ θετικά.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη από το εργαστήριο του δρ. Khalid Shah στο Brigham and Women’s Hospital, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση κυτταρικής θεραπείας για την εξάλειψη υπαρχόντων εγκεφαλικών όγκων και την πρόκληση μακροπρόθεσμης ανοσολογικής “εκπαίδευσης” του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να αποτρέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Η ομάδα δοκίμασε σε ποντίκια πειραματόζωα ένα εμβόλιο διπλής δράσης, που σκοτώνει τον καρκινικό εγκεφαλικό όγκο θανατηφόρου γλοιοβλαστώματος, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Science Translational Medicine.

“Η ομάδα μας επιδίωξε μια απλή ιδέα: να πάρει καρκινικά κύτταρα και να τα μετατρέψει σε καρκινοκτόνα σε μορφή εμβολίου”, δήλωσε ο δρ. Shah. “Χρησιμοποιώντας μεθόδους γονιδιακής μηχανικής, αναπρογραμματίζουμε τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτύξουμε ένα θεραπευτικό σχήμα που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο για να καταστρέφει τους πρωτογενείς όγκους όσο και για να προλαμβάνει τον καρκίνο”.

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι ένας ενεργός τομέας έρευνας για πολλά εργαστήρια, αλλά η προσέγγιση που έχουν ακολουθήσει ο δρ. Shah και οι συνεργάτες του είναι ξεχωριστή:

Αντί να χρησιμοποιεί απενεργοποιημένα κύτταρα όγκου, η ομάδα επαναχρησιμοποιεί ζωντανά κύτταρα όγκου, τα οποία διαθέτουν ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό. Σαν τα περιστέρια που επιστρέφουν στη φωλιά, τα ζωντανά καρκινικά κύτταρα διανύουν μεγάλες αποστάσεις στον εγκέφαλο για να επιστρέψουν στη θέση των γειτονικών τους καρκινικών κυττάρων.

Εκμεταλλευόμενη αυτήν την μοναδική ιδιότητα, η ομάδα του δρ. Shah κατασκεύασε ζωντανά κύτταρα όγκου χρησιμοποιώντας το εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων CRISPR-Cas9 και τα επαναχρησιμοποίησε σε νέα “αποστολή”: να απελευθερώσουν έναν παράγοντα θανάτωσης καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κύτταρα όγκου σχεδιάστηκαν για να εκφράζουν παράγοντες που θα τα καθιστούσαν εύκολο για το ανοσοποιητικό σύστημα να τα εντοπίσει, να τα επισημάνει και να τα “θυμάται”, ενεργοποιώντας το για μια μακροπρόθεσμη αντικαρκινική απόκριση.

 

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια διπλά λειτουργική θεραπευτική στρατηγική μετατρέποντας ζωντανά κύτταρα όγκου σε θεραπευτικά. Η ομάδα του δρ. Shah κατασκεύασε ζωντανά κύτταρα όγκου χρησιμοποιώντας το εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9 και τα άλλαξε για να απελευθερώνουν έναν παράγοντα θανάτωσης καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κύτταρα όγκου σχεδιάστηκαν για να εκφράζουν παράγοντες που θα τα καθιστούσαν εύκολο για το ανοσοποιητικό σύστημα να τα εντοπίσει, να τα επισημάνει και να τα θυμάται, ενεργοποιώντας για μια μακροπρόθεσμη αντικαρκινική απόκριση.

Η ομάδα εξέτασε αυτά τα νέα επαναπρογραμματισμένα καρκινικά κύτταρα (ThTC) σε διαφορετικά στελέχη σε ποντίκια, συμπεριλαμβανομένου αυτού που έφερε κύτταρα μυελού των οστών, ήπατος και θύμου αδένα από ανθρώπους, μια κατάσταση που μιμείται το ανθρώπινο ανοσοποιητικό μικροπεριβάλλον. Η ομάδα του δρ. Shah κατασκεύασε επίσης έναν “διακόπτη ασφαλείας” δύο επιπέδων στο καρκινικό κύτταρο, ο οποίος, όταν ενεργοποιηθεί, εξαλείφει τα ThTCs, εάν χρειαστεί.

Αυτή η κυτταρική θεραπεία διπλής δράσης αποδείχτηκε ασφαλής, εφαρμόσιμη και αποτελεσματική σε αυτά τα μοντέλα, υποδεικνύοντας έναν οδικό χάρτη προς τη θεραπεία.

Αν και απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές και ανάπτυξη, η ομάδα του δρ. Shah επέλεξε συγκεκριμένα αυτό το μοντέλο και χρησιμοποίησε ανθρώπινα κύτταρα για να εξομαλύνει την πορεία της μετάφρασης των ευρημάτων τους σε ανθρώπους ασθενείς.

“Σε όλη τη διάρκεια της εργασίας που κάνουμε στο Κέντρο δεν χάνουμε ποτέ τον ασθενή από το επίκεντρο του στόχου μας”, είπε ο δρ. Shah.

“Στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε μια καινοτόμο αλλά μεταφράσιμη προσέγγιση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο, το οποίο τελικά θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στην ιατρική”.

Ο δρ. Shah και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι αυτή η θεραπευτική στρατηγική είναι εφαρμόσιμη σε ένα ευρύτερο φάσμα συμπαγών όγκων και ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τις εφαρμογές της.

Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Εμβόλιο – θεραπεία για τον καρκίνο του εγκεφάλου: Θα μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button