Ελλάδα

Κανένα θέμα στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας συζητήθηκε το θεσμικό και διοικητικό αδιέξοδο που έχει ανακύψει στην Αυτοδιοίκηση μετά την απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει ως αντισυνταγματικές τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ.

Αποφασίστηκε-κατά πλειοφηφία 40 συμβούλων- έως ότου ρυθμιστεί το ζήτημα να μην τεθεί κάποιο θέμα στην Οικονομική Επιτροπή. Αποφασίστηκε εξάλλου όλες οι σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Οικονομική Επιτροπή από τις 02/12/2022 μέχρι σήμερα και η Περιφερειακή Αρχή εκτιμά ότι έχουν κίνδυνο ακυρότητας, να υποβληθούν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αν αυτό είναι νομικά εφικτό, προκειμένου το ίδιο να αποφασίσει σχετικά

Η συνεδρίαση με θέμα «τη συμμόρφωση της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής της Π.Δ.Ε. και του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με την 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ» έγινε κατόπιν αιτήματος των Παρατάξεων «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» και «Δυτική Ελλάδα Μπροστά!».

« Μετά την απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ, η Περιφερειακή Αρχή όφειλε να λειτουργήσει με αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης, και σεβόμενη την απόφαση του ΣτΕ, να σταματήσει την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων που ανήκουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο (και έχουν μεταβιβαστεί με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2019) στην Οικονομική Επιτροπή. Παράλληλα θα έπρεπε να επανεξεταστούν σημαντικές αποφάσεις για τις οποίες το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενδεχομένως να έχει λάβει αποφάσεις αντίθετες με την πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής. Παρά ταύτα, διαπιστώσαμε ότι η Οικονομική Επιτροπή συνεχίζει να λειτουργεί βάσει του τελεσιδίκως αντισυνταγματικού νόμου, αγνοώντας την σημαντική αυτή απόφαση του ΣτΕ», επισήμαναν οι παρατάξεις καταθέτοντας το αίτημα για τη συζήτηση του θέματος.

Στα πλαίσια της συνεδρίασης έλαβαν το λόγο ο κ. Καραφωτιάς Νικόλαος ( Δικηγόρο, Προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας της Π.Δ.Ε. ) και ο κ. Αριστείδη Καρύδης (Δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας της Π.Δ.Ε.), για την κατάθεση των νομικών τους απόψεων επί του θέματος.

Η επικεφαλής της «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας» Αναστασία Αγγελοπούλου κατέθεσε σχέδιο απόφασης « για την κατάργηση όλου αυτού του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας Περιφερειών και δήμων (ν.4623/19 και 4625/19 για τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα Περιφερειών και δήμων, “Κλεισθένης”, “Καλλικράτης”, “Καποδίστριας”, μνημονιακοί νόμοι, Οικονομικό Παρατηρητήριο) και του ληστρικού εκλογικού νόμου 4804/21» επισημαίνοντας πως η “Λαϊκή Συσπείρωση” ζητά «τα σοβαρά θέματα να συζητιούνται στα Περιφερειακά Συμβούλια και όχι στην ΟΕ και στις άλλες επιτροπές». Η πρόταση έλαβε οκτώ ψήφους.

Με την πλειοψηφία 40 συμβούλων (μεταξύ των οποίων και αυτών του συνδυασμού της περιφερειακής αρχής) ωστόσο εγκρίθηκε η πρόταση που κατέθεσαν οι Επικεφαλής των Παρατάξεων «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» Ιωάννης Λύτρας και «Δυτική Ελλάδα Μπροστά!» Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος.

Σύμφωνα με αυτή το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να μην εισαγάγει στην Οικονομική Επιτροπή προσωρινά και μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση-συμμόρφωση με την 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, θέματα που έχουν οικονομικό αντικείμενο ή αντικείμενο δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τους Ν. 4623/2019 και 4625/2019, για λόγους ασφάλειας δικαίου.

Παράλληλά όλες οι σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Οικονομική Επιτροπή από τις 02/12/2022 μέχρι σήμερα και η Περιφερειακή Αρχή εκτιμά ότι έχουν κίνδυνο ακυρότητας, να υποβληθούν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αν αυτό είναι νομικά εφικτό, προκειμένου το ίδιο να αποφασίσει σχετικά.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button