Οικονομία

Μέσω Ιταλών στη ΔΕΠΑ Υποδομών ο όμιλος Κοπελούζου


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022, 18:18

Την ολοκλήρωση της πώλησης του 10% της ΔΕΠΑ Υποδομών στον όμιλο Κοπελούζου ανακοίνωσε η Italgas.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιταλικός όμιλος διανομής φυσικού αερίου απέκτησε πρόσφατα το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών μετά από διαγωνισμό πώλησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως ανακοίνωσε η Italgas, με βάση τα όσα προβλέπει στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της για την περίοδο 2022 – 2028, «ολοκλήρωσε σήμερα συναλλαγή για την πώληση του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Italgas Newco, της εταιρείας χαρτοφυλακίου του Ομίλου που ελέγχει την ΔΕΠΑ Υποδομών, που δραστηριοποιείται στη διανομή φυσικού αερίου διανομής στην Ελλάδα».

Το μερίδιο πέρασε στη Phaeton S.A., πρόκειται για εταιρεία χαρτοφυλακίου του ελληνικού ομίλου Κοπελούζος.

Η πώληση του μεριδίου πραγματοποιήθηκε σε αξία ιδίων κεφαλαίων περίπου 40 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη το καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος της Italgas Newco, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αποτίμηση του μεριδίου 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών σύμφωνα με την τιμή που προσέφερε η Italgas για την αγορά του 100% κατά τη διάρκεια της ιδιωτικοποίησης.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών A.E. συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020 σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ). Αποστολή της εταιρείας είναι η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα μέσω των Εταιρειών Δικτύων Διανομής, διασφαλίζοντας την παροχή αερίου σε όλη την επικράτεια.

Στη διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο από το ΤΑΙΠΕΔ, για την από κοινού πώληση με τον όμιλο ΕΛΠΕ του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε., ανακηρύχθηκε ανάδοχος ο όμιλος Italgas SpA έναντι τιμήματος 733 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε προς πώληση το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%.

Article inline ad #5

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button