Ελλάδα

Μεγάλη πτώση στην παραγωγή – Σε αδιέξοδο τα τυροκομεία (vid) – Χανιά – Galaksias.comΕίδος πολυτελείας με την τιμή της ανά κιλό να σκαρφαλώνει στα 23 ευρώ, κινδυνεύει να καταστεί η Κρητική γραβιέρα αν ο τυροκομικός κλάδος μετακυλήσει το αυξημένο κόστος παραγωγής στον καταναλωτή. Ήδη τα τυροκομεία της Κρήτης επιβιώνουν με δυσκολία την ώρα που το παραγόμενο γάλα έχει μειωθεί ενώ αντίστοιχη είναι η μείωση στη συνολική παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.  


  • Κινδυνεύει να φτάσει τα 23ευρώ το κιλό
  • Στα Χανιά ζητούν παρέμβαση του υπουργού
  • Μειώνεται η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων στην Κρήτη
  • Σε αδιέξοδο τα τυροκομεία – Θηλιά ενέργεια και μείωση παραγωγής
  • Σοβαρές δυσλειτουργίες στην «αλυσίδα» παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος

Το καταξιωμένο κρητικό τυρί, η γραβιέρα, βασικό στοιχείο της περίφημης κρητικής γαστρονομίας κινδυνεύει από την  παρατεταμένη κρίση των τελευταίων πολλών ετών, από τις στρεβλώσεις της αγοράς και τελευταία και από την μείωση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος.  

Το Επιμελητήριο Χανίων και η Ένωση Τυροκόμων Χανίων ζήτησαν την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση για να μην φτάσει η γραβιέρα να πωλείται προς 23 ευρώ το κιλό. 

Για τη Χανιώτικη Οικονομία η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους και πλέον εξωστρεφείς μεταποιητικούς κλάδους ο οποίος περιλαμβάνει 25 επιχειρήσεις και περισσότερους από χίλιους παραγωγούς και εργαζόμενους. Σήμερα τίθεται ακόμη και ζήτημα επιβίωσης επιχειρήσεων και κτηνοτρόφων. 

Με βάση τα στοιχεία, προκύπτει συνολική μείωση της παραγωγής τυροκομικών ειδών στην Κρήτη, με παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Σε επιστολή τους προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, Επιμελητήριο και Ένωση Τυροκόμων Χανίων επισημαίνουν: 

«Οι έντονες αυξήσεις στην Ενέργεια, τα καύσιμα και τις Α ́ και Β ́ ύλες, σε συνδυασμό με την τεράστια μείωση της παραγωγής, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τα Κρητικά τυροκομεία. Έχει ξεκινήσει να δημιουργείται καθεστώς «εξοστρακισμού» των Kρητικών προϊόντων από το Ελληνικό τραπέζι». 

Την ίδια στιγμή παρατηρούνται σημαντικές δυσλειτουργίες της «αλυσίδας» παραγωγής και συλλογής αιγοπρόβειου γάλακτος. Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει αισθητή μείωση της ποσότητας με την οποία οι κτηνοτρόφοι προμηθεύουν τα Κρητικά τυροκομεία, ενώ καταγράφονται μειώσεις και στη ροή την παραγωγής γάλακτος αφού πολλά παραγωγικά ζώα οδηγήθηκαν σε σφαγή ή δεν σιτίζονται επαρκώς.  

Ενδεικτικό είναι ότι τον Φεβρουάριο 2021 παρήχθησαν 960 τόνοι σκληρών τυριών, ενώ τον Φεβρουάριο 2022 μόλις 584! 

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button