Υγεία

«Να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους πολίτες» – Galaksias.gr

Με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε περίπου 260 φάρμακα, “διαφαίνονται ήδη σημάδια βελτίωσης” στις ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, τονίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε ανακοίνωσή του, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό, το απόγευμα της Δευτέρας 2/1/2023 στο Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μην δημιουργούν “αποθέματα φαρμάκων” στο σπίτι τους, στερώντας πολύτιμα φάρμακα από όσους που τα έχουν πραγματική ανάγκη. Επίσης, μπορούν με τη σύσταση του γιατρού ή του φαρμακοποιού να προμηθεύονται υποκατάστατα (γενόσημα) των φαρμάκων που λείπουν, όπως σημειώνουν.

Σε συνέχεια συνάντησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Υπουργείο Υγείας με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), διευκρινίζει ότι δεν καταγράφονται ελλείψεις φαρμάκων στα Νοσοκομεία ή τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, παρά μόνο στα φαρμακεία της γειτονιάς και σε πολύ συγκεκριμένες δραστικές ουσίες, όπως παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και σε κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα.

«Αυτού του είδους οι ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με την, ιδιαίτερα έντονη εφέτος, εποχική αύξηση των λοιμώξεων», σημειώνουν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και προσθέτουν:

«Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες ενώ συνιστάται η χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα, πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού. Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές, αφού εντείνει τα προβλήματα και στερεί φάρμακα από συμπολίτες μας που τα χρειάζονται», όπως λένε οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων φαρμάκου.

ΣΦΕΕ: «Ευθύνονται τα φθηνά φάρμακα και οι παράλληλες εξαγωγές»

Με την εφαρμοζόμενη απαγόρευση των εξαγωγών σε περίπου 260 φάρμακα, ήδη διαφαίνονται -σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ- σημάδια βελτίωσης του προβλήματος, ενώ αναμένεται αυτή να είναι ακόμη πιο σημαντική σε αυτά τα ελλειπτικά προϊόντα στο προσεχές χρονικό διάστημα, όπως λένε τα μέλη του.

«Δεν θα πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή μας ότι το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών (επανεξαγωγή εισαχθέντων στη χώρα φαρμάκων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όχι από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά από κύκλους της αλυσίδας εμπορίας φαρμάκου λόγω διαφοράς τιμής) οφείλεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε από τα πιο φτηνά φάρμακα της Ευρώπης», σημειώνουν επίσης.

Σε σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας έγινε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι πάνω από 1300 φάρμακα βρίσκονται -σε ασυμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία- κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η διάθεση τους και εάν αποσυρθούν θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ πιο ακριβά.

«Εκφράστηκε η πρόθεση το ζήτημα αυτό να εξεταστεί, ώστε να διατηρηθούν τα φάρμακα αυτά στην Ελληνική αγορά μέσω στοχευμένης οικονομικής στήριξης. Ταυτόχρονα τονίστηκε η ανάγκη για στοχευμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την παραγωγή απαραίτητων καθιερωμένων φαρμάκων από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, αποφεύγοντας έτσι τις πανάκριβες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, αλλά και βελτιώνοντας τη θέση της δικής μας βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή αγορά», τονίζει ο κλάδος των φαρμακοβιομηχάνων.

Τέλος ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πως, η Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει την σημαντικότητα της επιστροφής της παραγωγής των φαρμάκων, αλλά και πρώτων υλών στην Ευρώπη, έχει εστιάσει στη μείωση της εξάρτησης από Ινδία και Κίνα και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα να πραγματοποιηθεί αυτή η στρατηγική, η οποία βέβαια θέλει χρόνο και επενδύσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

«Θα πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό πως τα προβλήματα διαθεσιμότητας φαρμάκων που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του – Διεθνείς και Ελληνικές – καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», καταλήγουν τα μέλη του ΣΦΕΕ.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button