Κόσμος

Οι ΗΠΑ, τα υποβρύχια και ο… βρυχηθμός του δράκου – Ειδήσεις

Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τους συμμάχους Βρετανούς και Αυστραλούς σε ανώτατο επίπεδο και με φόντο το υποβρύχιο Missuri ξεκαθάρισε πως οι σχέση των τριών χωρών είναι πιο συμπαγής και δυνατή από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Πριν από 18 μήνες η επιλογή Μπάιντεν να πιέσει την Αυστραλία να ακυρώσει την προμήθεια Γαλλικών υποβρυχίων και να επιλέξει να συμπράξει με τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία έφερε σε δύσκολη θέση αρχικά το Παρίσι και στη συνέχεια έβαλε στον πάγο τις Γαλλοαμερικανικές σχέσεις. Ανάμεσα σε Παρίσι και Ουάσιγκτον οι σχέσεις ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται πως έχουν ομαλοποιηθεί αλλά αυτό που φαίνεται να πηγαίνει όλο και πιο βαθιά στο «σκοτάδι» της κρίσης είναι οι σινομερικανικές σχέσεις.

Πριν από έναν και πλέον μήνα ένα κατασκοπευτικό, σύμφωνα με το Πεντάγωνο – μετεωρολογικό σύμφωνα με το Πεκίνο, μπαλόνι βρέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από την Αμερικανική επικράτεια. Σήμερα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υλοποιούν τον σχεδιασμό που φέρνει αντίβαρο, σύμφωνα με το Οβάλ γραφείο, στον ινδικό αλλά επί της ουσίας ρίχνουν κι άλλο λάδι στην φωτιά των τεταμένων διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας. Για το Πεκίνο είναι από την αρχή ξεκάθαρο πως η Αυστραλία θα επιχειρήσει με τα πυρηνοκίνητα αμερικανικά υποβρύχια να «αστυνομεύσει» μία θαλάσσια περιοχή που για την Κίνα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε σήμερα χωρίς να αναφέρει την Κίνα πως η συμφωνία AUKUS προχωρά ταχύτερα από το αναμενόμενο και πως τα τρία πρώτα αμερικανικά υποβρύχια θα βρίσκονται στις Αυστραλιανές αρχές πολύ συντομότερα από το πλαίσιο των δέκα ετών που είχε αρχικά τεθεί. Ο Τζο Μπάιντεν μάλιστα σημείωσε πως μέχρι τότε η θαλάσσια περιοχή δεν θα μείνει χωρίς εποπτεία καθώς το υποβρύχιο Missuri θα περιπολεί για λογαριασμό της Αυστραλίας στην περιοχή.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button