Πολιτική

Οι Χιώτες είπαν όχι στις πολιτικές που μετατρέπουν τα νησιά μας σε «Γκουαντάναμο» προσφύγων – Galaksias.gr

«Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στη Χίο θυμίζουν τα όσα δραματικά είχαν συμβεί το Φεβρουάριο του 2020. Για δεύτερη φορά οι πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου ορθώνουν τείχος απέναντι στους παραλογισμούς της Κυβέρνησης. Οι Χιώτες, έχοντας διαμηνύσει την αντίθεσή τους στην κλειστή δομή που θέλει να κατασκευάσει ο κος Μηταράκης στο Θόλος, έκαναν σαφές σήμερα το πρωί εμποδίζοντας το πλοίο “Πελαγίτης” να αποβιβάσει τα μηχανήματα της αναδόχου εταιρίας τόσο στο λιμάνι των Μεστών όσο και σε αυτό της Χίου.» τονίζουν σε κοινή  δήλωση, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ο βουλευτής Χίου με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης.

Και προσθέτουν ότι «η σπουδή με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να “τελειώσει τη δουλειά” στη Χίο αποκαλύπτει την υποκρισία των κατά καιρούς διαβεβαιώσεων πως θα ληφθεί η υπόψιν η τοπική κοινωνία και οι ανάγκες της, την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί οποιοδήποτε πρόβλημα χωρίς να καταφύγει σε λύσεις αυταρχισμού και τρομοκράτησης πολιτών αλλά και την απουσία κάθε ίχνους διαλλακτικότητας όταν κινδυνεύουν “δουλειές” με συμφέροντα απέναντι στα οποία έχει δεσμευτεί.»

Στη συνέχεια επισημαίνουν ότι ο υπουργός Μετανάστευσης έλαβε από τους συντοπίτες του «Το πιο ξεκάθαρο “όχι” στις απάνθρωπες και αδιέξοδες πολιτικές, που μετατρέπουν τα νησιά και τη χώρα σε φυλακή δεκάδων χιλιάδων ψυχών και κροκόδειλο για λογαριασμό της Ευρώπης».

«Ελπίζουμε να είναι το έναυσμα για να αντιληφθεί ότι τα συμφέροντα της χώρας και η τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου δεν συνάδουν με πολιτική αλά Όρμπαν και Σαλβίνι. Οι φαραωνικές και οργουελικές φυλακές που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, από κοινού με την κα Ursula von der Leyen και τον κο Μ. Σχοινά, έχουν ήδη καταδικαστεί στη συλλογική συνείδηση του λαού μας» συμπληρώνουν.

Ακόμα, καλούν την κυβέρνηση και την ηγεσία της ΕΕ «να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις περίτεχνες διατυπώσεις του προτεινόμενου Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τονίζοντας ότι «Το αποτυχημένο τους Σύμφωνο δεν θα περάσει, ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε στη Χίο, ούτε πουθενά! Η Ευρώπη χρειάζεται λύσεις με ανθρωπιά, σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και πραγματική Αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς της, χρειάζεται λειτουργικό μηχανισμό υποχρεωτικών και ισότιμων μετεγκαταστάσεων, νόμιμες και ασφαλείς διόδους, καταπολέμηση των αιτίων που δημιουργούν προσφυγιά και μετανάστευση, Δημοκρατία και συνεννόηση. Χρειάζεται αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και αλληλεγγύη από την ενδοχώρα στα νησιά και από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στις χώρες πρώτης εισόδου. Αυτή είναι η μόνη πολιτική ανθρωπιάς και η καλύτερη απάντηση σε κάθε λογής εργαλειοποίηση.»

Καταλήγοντας, οι Γιώργος Ψυχογιός, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Κώστας Αρβανίτης σημειώνουν ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια δημοκρατική κυβέρνηση που σέβεται την ιστορία του τόπου και τις ανάγκες των ακριτικών μας νησιών και όχι εργολαβίες – μαμούθ σε κολλητούς και αιφνιδιασμούς. Και για το προσφυγικό η Ελλάδα χρειάζεται αυτή η κυβέρνηση να φύγει το συντομότερο δυνατό» σημειώνουν.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button