Πολιτισμός

Ολλανδία: Οι αρτοποιοί ανακυκλώνουν το παλιό ψωμί

**Καθημερινά στην Ολλανδία, περισσεύουν περίπου 700.000 καρβέλια ψωμί. Κάποια μοιράζονται σε άστεγους, όμως πολλα από αυτά καταλήγουν στα σκουπίδια.**Η ένωση αρτοποιών βρήκε τον τρόπο να ανακυκλώνει το παλιό ψωμί και να φτιάχνει καινούριο.

«Σουσάμι, ξηροί καρποί και ζωικές πρωτεΐνες πηγαίνουν στην άκρη. Τα υπόλοιπα τα μαζεύουμε και πηγαίνουν κατευθείαν στο μηχάνημα» δήλωσε ο αρτοποιός Πολ Μπέρντσεν.

Περίπου το 20 με 30% του παλιού ψωμιού μπορεί να ανακυκλωθεί. Τα υλικά πρώτα στεγνώνουν και στη συνέχεια αλέθονται. Η διαδικασία παραγει ξανά προζύμι, ενώ στη συνέχεια οι αρτοποιοί προσθέτουν νέα ζύμη. Το έργο λαμβάνει ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Αυτή την στιγμή ανακυκλώνονται 10.000 κιλά ψωμιού, ενώ στόχος είναι η «ανακύκλωση» να φτάσει τις 100.000 κιλά.

«Για τους καταναλωτές είναι λίγο περίεργο. Δύσκολα θα αγοράσουν παλιό ψωμί κι ας είναι φρέσκο. Οπότε νομίζω πως αυτό το ψωμί πρέπει να καταλήγει σε μια εταιρεία catering. Διότι προσφέρεται στους καλεσμένους, το γεύονται και μετά σκέφτονται: «Μα τι υπέροχο, τι νόστιμο» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αρτοποιών Ρομπ Μπέσελινγκ.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button