Κόσμος

Ονδούρα και ΟΗΕ υπογράφουν συμφωνία για τη δημιουργία επιτροπής κατά της διαφθοράς


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, 04:40

Η συμφωνία για την εγκατάσταση στην Ονδούρα διεθνούς επιτροπής υποστηριζόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη με εντολή να βοηθήσει στον αγώνα κατά της διαφθοράς, παρόμοιας με εκείνη που είχε δράσει στη Γουατεμάλα, θα υπογραφτεί εντός της ημέρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της κεντρικής Αμερικής χθες Τετάρτη.

Η κυβέρνηση της Ονδούρας υπό την πρόεδρο Σιομάρα Κάστρο διαπραγματευόταν από τον Μάιο με τον ΟΗΕ για τη συγκρότηση της αποστολής αυτής, που βαπτίστηκε Διεθνής Επιτροπή κατά της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα (CICIH).

Η πρόεδρος Κάστρο συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες, και η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει σήμερα, κατά την ονδουριανή διπλωματία.

Η CICIH θα έχει ρόλο παρόμοιο με οντότητα υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη που είχε αρχίσει να δρα στη Γουατεμάλα το 2008, με μέλη δικαστικούς και ερευνητές από το εξωτερικό.

Ο ΟΗΕ είχε συμφωνήσει να δημιουργηθεί η επιτροπή εκείνη, η CICIG, επειδή το οργανωμένο έγκλημα είχε μεγάλη επιρροή σε νευραλγικούς θεσμούς της Γουατεμάλας, ιδίως στην εισαγγελία και στην αστυνομία.

Η CICIG διώχτηκε από τη Γουατεμάλα το 2019, με απόφαση του προέδρου την εποχή, του Τζίμι Μοράλες, ο οποίος αρνήθηκε να ανανεώσει την εντολή της, μερικούς μήνες αφότου ανακήρυξε persona non grata («ανεπιθύμητο πρόσωπο») τον κολομβιανό δικαστικό που ήταν επικεφαλής της.

Η Σιομάρα Κάστρο, η σύζυγος του πρώην προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος ανατράπηκε με αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα το 2009, έθεσε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της που την οδήγησε στην εξουσία τον Ιανουάριο τον αγώνα κατά της διαφθοράς, με την υποστήριξη του ΟΗΕ.

Τον Νοέμβριο του 2021, όταν ήταν πλέον εκλεγμένη πρόεδρος, άρχισε συνομιλίες για τη δημιουργία της επιτροπής με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες.

Η CICIH έχει προηγούμενο: την Αποστολή Υποστήριξης κατά της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα (MACCIH), που δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και σε τέσσερα χρόνια συνέβαλε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης δεκάδες διεφθαρμένοι βουλευτές, δημόσιοι λειτουργοί και επιχειρηματίες.

Όμως ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες αρνήθηκε να ανανεώσει την ισχύ της συμφωνίας με τον ΟΑΚ και η αποστολή τερμάτισε τη δραστηριότητά της τον Ιανουάριο του 2020.

Ο πρώην πρόεδρος Ερνάντες, 55 ετών, εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς κατηγορείται πως ενεχόταν στη διακίνηση κάπου 500 τόνων κοκαΐνης σε συνεργασία με κολομβιανά και μεξικανικά καρτέλ από το 2004 ως το 2022.

Σύμφωνα με Αμερικανούς εισαγγελείς, ο κ. Ερνάντες, ο οποίος δηλώνει αθώος, μετέτρεψε την Ονδούρα σε «ναρκωκράτος», εμπλέκοντας εν μέρει τουλάχιστον τον στρατό και την αστυνομία στη διακίνηση των ναρκωτικών με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button