Πολιτική

Ο Γιώργος Κύρτσος κατέθεσε μήνυση εναντίον του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και της αρμόδιας εισαγγελέως

Στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα των παρακολουθήσεων προσέφυγε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος. Συνοδευόμενος από το δικηγόρο του Γιάννη Μαντζουράνη, ο πολιτικός προσήλθε σήμερα (21.12.2022) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. 

Για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο Γιώργος Κύρτσος κατέθεσε μήνυση σε βάρος του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, της εισαγγελέως Εφετών, εποπτεύουσας την ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου και της Ευαγγελίας Γεωργακοπούλου, αξιωματικού της ΕΛΑΣ, πρώην επικεφαλής της διεύθυνση συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών και Β´ υποδιευθύντρια τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος της ΕΥΠ. 

Η μήνυση του Γιώργου Κύρτσου αφορά τα αδικήματα της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, της παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας, της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών και των όρων και της διαδικασίας άρσης αυτού, της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα συνδρομητών ή χρηστών των ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε βαθμό κακουργήματος, της εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα κατατέθηκε και δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Ο Γιώργος Κύρτσος στην μήνυση του επικαλείται δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου σύμφωνα με τα οποία ανήκει στα πρόσωπα τα οποία βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ καθώς και δημοσίευμα της 16/12/2022 του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού οργανισμού «Euractiv» σύμφωνα με το οποίο από έλεγχο της ΑΔΑΕ στη COSMOTE διαπιστώθηκε ότι όντως είχε τεθεί σε παρακολούθηση για «λόγους εθνικής ασφάλειας».

«Ευθύς εξαρχής τονίζεται ότι δε συντρέχει κανένας απολύτως λόγος εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μου, ενώ απαγορεύεται να διαταχθεί η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ευρωβουλευτή με την επίκληση τέτοιων λόγων» τονίζει ο Γιώργος Κύρτσος στη μήνυση του.

«Η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η θέση μου υπό καθεστώς παρακολούθησης επιδρά αμέσως και ευθέως την δυνατότητα μου να ασκώ ακωλύτως θεμελιώδη δικαιώματα μου, οχι μόνο σε σχέση με το απόρρητο της ανταπόκρισης και των επικοινωνιών καθαυτό, αλλά και ως προς την ελευθερία της σκέψης και της γνώμης μου, ο στοιχεία της προσωπικότητας μου, αφού το να διατυπώνω τη γνώμη μου στις συνομιλίες μου με άλλους και να διαπραγματεύομαι μαζί τους υπό όρους ιδιωτικότητας. Αποτελεί προϋπόθεση του να μπορώ να την διατυπώνω και δημοσίως. Περαιτέρω, η δημιουργία κωλυμάτων αυτού του είδους κατά την άσκηση των καθηκόντων ως ευρωβουλευτή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της άσκησης του λειτουργήματός για το οποίο με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους χιλιάδες έλληνες πολίτες» προσθέτει ο πολιτικός. 

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μαντζουράνης, δικηγόρος του Γιώργου Κύρτσου δήλωσε: «Με την σημερινή μήνυση ο Γιώργος Κύρτσος ζητεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς να πράξουν το καθήκον τους χωρίς αδικαιολόγητες προσχηματικές βραδυπορίες και να κλείσουν τα αυτιά τους σε εντολές και υποδείξεις και να αντισταθούν σε πιέσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται. Με την ελπίδα να μη λειτουργήσουν ως νομική συμβουλή της ΕΥΠ και της Cosmote».

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button