Υγεία

Ο κορονοϊός τριπλασιάζει τις πιθανότητες για λύκο, ψωρίαση και ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός μπορεί να τριπλασιάσει τις πιθανότητες για αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και πολλά άλλα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την πρώτη, μεγάλης κλίμακας πληθυσμιακή μελέτη, για να εξετάσουν κατά πόσον ισχύουν τα ευρήματα προγενέστερων, μικρών μελετών. Τα ευρήματά τουςδημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση eClinical Medicine, την οποία εκδίδει ο όμιλος Lancet.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών που συμπεριλαμβάνονται στην βάση δεδομένων TriNetX. Η βάση αυτή τροφοδοτείται από 48 διεθνείς οργανισμούς υγείας και διαθέτει το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων για την COVID-19 στον κόσμο.

Η ανάλυση αφορούσε στοιχεία της περιόδου 2020-2021 για:
-888.463 άτομα που νόσησε ο κορονοϊός
-2.926.016 άτομα που δεν είχαν ιστορικό COVID-19 (ομάδα ελέγχου)

Η μέση ηλικία των ανθρώπων που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός ήταν τα περίπου 45 έτη. Το περίπου 57% ήταν γυναίκες.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Chung Shan της Ταϊβάν εξέτασαν πόσοι συμμετέχοντες εκδήλωσαν ποικίλες αυτοάνοσες παθήσεις στη διάρκεια 6 μηνών παρακολούθησης.

Όπως διαπίστωσαν, ρευματοειδή αρθρίτιδα εκδήλωσαν 2.878 συμμετέχοντες μετά την COVID-19 και μόλις 1.044 από την ομάδα ελέγχου. Συστηματικό ερυθηματώδη λύκο εκδήλωσαν 1.189 και 429 άτομα, αντιστοίχως. Ψωρίαση παρουσίασαν 1.967 και 734 άτομα, αντιστοίχως. Χιλιάδες άλλοι συμμετέχοντες ανέπτυξαν πολλά άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες αυτοάνοσου νοσήματος σε όσους είχε νοσήσει ο κορονοϊός.

Ο κίνδυνος αυξανόταν:

-Για ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά 2,98 φορές
-Για αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα κατά 3,21 φορές
-Για συστηματικό ερυθηματώδη λύκο κατά 2,99 φορές
-Για δερματομυοσίτιδα κατά 1,96 φορές
-Για συστηματική σκλήρυνση κατά 2,58 φορές
-Για σύνδρομο Sjögren’s κατά 2,62 φορές
-Για μικτή νόσο του συνδετικού ιστού κατά 3,14 φορές
-Για νόσο Behçet’s κατά 2,32 φορές
-Για ρευματική πολυμυαλγία κατά 2,90 φορές
-Για αγγειΐτιδα κατά 1,96 φορές
-Για ψωρίαση κατά 2,91 φορές
-Για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου κατά 1,78 φορές
-Για κοιλιοκάκη κατά 2,68 φορές
-Για τύπου 1 διαβήτη κατά 2,68 φορές

Ο κορονοϊός αύξανε επίσης κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Ο ρόλος των ιών στα αυτοάνοσα νοσήματα

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι οι ιοί επηρεάζουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κυτταρομεγαλοϊός και ο ιός Epstein–Barr είναι δύο παραδείγματα ιών που σχετίζονται με πολλές αυτοάνοσες παθήσεις. Ο κορονοϊός «έχει τη δυναμική να προστεθεί σε αυτή τη λίστα», τονίζουν.

Οι ακριβείς μηχανισμοί που άγουν αυτές τις συσχετίσεις παραμένουν άγνωστοι, προσθέτουν. Εικάζουν, όμως, ότι ο κορονοϊός και η παρατεταμένη φλεγμονή που προκαλεί εξωθούν το ανοσοποιητικό να παράγει αντισώματα που επιτίθενται σε υγιείς ιστούς του σώματος.

Ενδέχεται επίσης η υπερδιέγερση και απορρύθμιση του ανοσοποιητικού να εντείνει άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν στην αυτοανοσία τα ευάλωτα άτομα.

Ό,τι κι αν συμβαίνει, εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως πολλών αυτοάνοσων παθήσεων. Απαιτείται, λοιπόν, αυξημένη προσοχή και να επαληθευτούν τα ευρήματά τους σε ακόμα μεγαλύτερες έρευνες.

Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Ο κορονοϊός τριπλασιάζει τις πιθανότητες για λύκο, ψωρίαση και ρευματοειδή αρθρίτιδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button