Υγεία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που ευνοεί τους φαρμακοβιομήχανους να μη μιλά για συμφέροντα» – Galaksias.gr

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις κατηγορίες πως η κυβέρνηση φταίει για τις ελλείψεις φαρμάκων εξαιτίας της «νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας» της, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τον προσφιλή του λαϊκισμό με μοναδικό σκοπό το μικροκομματικό όφελος από ένα παγκόσμιο πρόβλημα φθάνει στο σημείο να μας κατηγορήσει και για τις ελλείψεις που καταγράφονται σε όλη την ΕΕ, ακόμη και στις χώρες που οι τιμές των φαρμάκων είναι υψηλές, λόγω της μείωσης παραγωγής στις χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες. Ο κ. Ξανθός στη μακροσκελή δήλωση του δεν έχει καμία πρόταση.

Καλά θα κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που «ξέχασε» παράνομα το 2015 να βγάλει δελτίο τιμών για να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων ευνοώντας τους φαρμακοβιομήχανους, να μην μιλά για συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου σε μια κυβέρνηση που έχει πετύχει τις μεγαλύτερες εκπτώσεις που έδωσε ποτέ η φαρμακοβιομηχανία», σημειώνει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του.

Είχαν προηγηθεί τα «πυρά» του πρώην υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ «χρέωσε» στην κυβέρνηση τις ελλείψεις των φαρμάκων από την αγορά: Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «δεν είναι ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας», αλλά «νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί της δήθεν δυνατότητας της αγοράς να αυτορρυθμίζεται χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελλείψεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης  «έχουν αποκτήσει πλέον ενδημικά χαρακτηριστικά στη χώρα μας, ταλαιπωρώντας καθημερινά και οδηγώντας σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασθενείς».

«Οι προειδοποιήσεις εδώ και πάνω από ένα χρόνο των γιατρών και των φαρμακοποιών, δεν ‘συγκίνησαν’ κανένα», αναφέρει και προσθέτει πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την ίδια αποτυχημένη ‘συνταγή’: δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά, επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, και στη συνέχεια, όταν ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αναγκάζεται να πάρει αποσπασματικά, ατελή και γι’ αυτό αναποτελεσματικά μέτρα, όπως π.χ. η καθυστερημένη και πλημμελής απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών».

Πλεύρης: «Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους λείπουν τα φάρμακα από την αγορά»

Στην αναλυτική απάντησή του, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους τα φάρμακα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων: «Το πρόβλημα έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων συνδέεται με τη μεγάλη ζήτηση και τη χαμηλή παραγωγή που δημιουργεί η παγκόσμια αδυναμία των εταιριών να καλύψουν τις ανάγκες. Προς αυτήν την κατεύθυνση και για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που μαστίζει όλες τις χώρες λόγω της μεγάλης ζήτησης με την έκρηξη των λοιμώξεων και μη επάρκειας στην παραγωγή έχουμε προβεί σε συνολικές απαγορεύσεις εξαγωγών χωρίς χρονικό περιορισμό και ελέγχους με κυρώσεις τόσο σε φαρμακευτικές εταιρίες όσο και σε φαρμακαποθήκες αναφορικώς με την ύπαρξη επάρκειας αποθεμάτων και τις παράλληλες εξαγωγές.

Μάλιστα έχουμε καταγράψει όλα τα αποθέματα και σε όποια εταιρία δεν συνεργάζεται προβαίνουμε σε αναστολή λειτουργίας. Τις πρωτοβουλίες αυτές αναγνωρίζουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων. Στόχος μας είναι η μείωση των συνεπειών του προβλήματος και η εξυπηρέτηση των πολιτών», καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: Γιάννα Σουλάκη/ iatropedia

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button