Πέντε τεχνολογικές προβλέψεις διαφορετικές από τις άλλες – Galaksias.gr
Με αυτό το πρίσμα, ο γενικός διευθυντής τεχνολογίας της Amazon Web Services (AWS), Werner Vogels, προχώρησε πρόσφατα στη δημοσίευση 5 τεχνολογικών προβλέψεων που εκτιμά ότι θα μας απασχολήσουν μέσα στο 2023. Χωρίς, όμως, να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτές οι τάσεις να γίνουν πραγματικά ορατές μετά από μερικά χρόνια.
Αλλάζοντας τον αθλητισμό
Η πρώτη πρόβλεψη σχετίζεται με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού. Σύμφωνα με τον δρ. Vogels, ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι σε μία περίοδο ψηφιακού μετασχηματισμού και αρχίζουμε να βλέπουμε εντυπωσιακές τεχνολογίες να κάνουν την εμφάνιση τους. Όπως, για παράδειγμα, η λύση της αμερικανικής εταιρείας Veo, η οποία αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως το machine learning, δίνει τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης δημιουργίας highlights μέσα σε οποιαδήποτε video stream. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας ερασιτέχνης αθλητής μπορεί να πάρει το video ενός αγώνα του και να φτιάξει ένα video αποκλειστικά με τα δικά του στιγμιότυπα εύκολα και γρήγορα!
Από εκεί και πέρα, πολλές επαγγελματικές ομάδες χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες προκειμένου να αναλύουν σε βάθος τις επιδόσεις των αθλητών τους, ενώ έχουμε φθάσει στο σημείο -αξιοποιώντας την ανάλυση δεδομένων και ειδικά αλγοριθμικά μοντέλα- να προβλέπεται με αρκετή ακρίβεια πότε κινδυνεύει ένας αθλητής να τραυματιστεί και να μπορεί ο προπονητής του να αποφεύγει να τον χρησιμοποιήσει!
Επιπλέον, οι ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τη βελτίωση της εμπειρίας των θεατών είτε αυτοί βρίσκονται μέσα σε ένα στάδιο είτε στο σπίτι τους και παρακολουθούν ένα αθλητικό δρώμενο. Και όπως όλα δείχνουν αυτό θα αλλάξει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Digital Twins
Πολύς λόγος έχει γίνει για το metaverse αλλά μία τάση που ήδη υπάρχει είναι αυτή των ψηφιακών «διδύμων» (digital twins) και των simulated worlds. Δηλαδή, η δυνατότητα που προσφέρουν πλέον οι ψηφιακές τεχνολογίες και ειδικά το cloud προκειμένου να μπορούν να δημιουργηθούν ψηφιακά αντίγραφα, τα οποία χρησιμοποιούνται για προσομοιώσεις.
Σύμφωνα με τον δρ. Vogels, αυτά τα ψηφιακά αντίγραφα και προσομοιώσεις αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται πειράματα και γενικότερο το πως μία επιχείρηση δημιουργεί προϊόντα και λύσεις. Η δυνατότητα προσομοίωσης σε πολύ μεγάλες διαστάσεις δίνει απίστευτες δυνατότητες σε τομείς όπως είναι, για παράδειγμα, οι κατασκευές προκειμένου να αποφευχθούν λάθη. Σε σχέση με το παρελθόν, η μεγάλη αλλαγή δεν είναι άλλη από τη διαθέσιμη υπολογιστική ισχύ που υπάρχει με την αξιοποίηση του cloud computing, δεδομένου ότι στο «σύννεφο» μπορείς να «τρέξεις» μία προσομοίωση όσο μεγάλη και αν είναι αυτή.
«Έξυπνη» ενέργεια
Το 2023 αναμένεται να είναι η χρονιά που θα δούμε σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της ενέργειας. Κυρίως όσον αφορά στη δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας, ιδίως αυτής που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και σε τομείς όπως είναι η «έξυπνη» διανομή της μέσω των αποκαλούμενων smart grids αλλά και της ορθής κατανάλωσης της.
Με δεδομένη την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους της ενέργειας, πρόκειται για έναν τομέα όπου δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αναμένεται να γίνουν ορατά άμεσα. Τόσο σε επίπεδο δικτύων διανομής ενέργειας όσο και αναφορικά με τις μεθόδους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
Εφοδιαστική αλυσίδα
Ένας κλάδος όπου πολλά αλλάζουν είναι αυτός της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από τα αυτόνομα οδηγούμενα οχήματα και τη χρήση drones και ρομποτικών μηχανημάτων σε εργοστάσια και αποθήκες, η εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκεται σε μία περίοδο δραστικών αλλαγών χάρη στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Το 5G αλλά και το cloud αλλά τεχνολογίες όπως το IoT διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη νέα τάση.
Νέες λύσεις πυριτίου
Μέχρι τώρα, οι επεξεργαστές και τα chips που χρησιμοποιούνται στις ψηφιακές συσκευές προέρχονταν από συγκεκριμένους κατασκευαστές. Η νέα τάση θέλει τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η AWS, να δημιουργούν τα δικά τους chips, τα οποία είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις δικές τους απαιτήσεις. Η AWS είναι από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα έχοντας δημιουργήσει μία σειρά από τέτοια chips προκειμένου να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει στον τομέα των cloud υποδομών αλλά αυτή την τάση έχουν αρχίσει να ακολουθούν και άλλες μεγάλες εταιρείες του ψηφιακού κλάδου.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ