Ελλάδα

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των Ταμπακαριών – Ανάπτυξη με ταυτόχρονη διάσωσης της αρχιτεκτονικής (εικόνες) – Χανιά – Galaksias.comΑπό την οδό Βιβιλάκη όπου ήδη έχει ξηλωθεί ο φθαρμένος ασφαλτοτάπητας, άρχισε η μεγάλη παρέμβαση για την ανάπλαση της περιοχής των Ταμπακαριών στα Χανιά – Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ

Το έργο ανάπλασης της περιοχής των Ταμπακαριών στα Χανιά που άρχισε από την οδό Βιβιλάκη, επιθεώρησε το πρωί ο δήμαρχος και στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας. Η ανάπλαση που υπόσχεται να αναβαθμίσει ένα από τα πιο ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και βιομηχανικά σύνολα της πόλης, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο μέρος της πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν  με στόχο τον περιορισμό των οχλήσεων στις επιχειρήσεις και τα καταλύματα των Ταμπακαριών.  

Από την οδό Βιβιλάκη όπου ήδη έχει ξηλωθεί ο φθαρμένος ασφαλτοτάπητας, άρχισε η μεγάλη παρέμβαση για την ανάπλαση της περιοχής των Ταμπακαριών στα Χανιά. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει επίσης τις οδούς Αγίας Κυριακής και Φραγκοκαστέλου, καλύπτοντας έτσι όλο το παραλιακό μέτωπο της Χαλέπας το οποίο θα διαμορφωθεί σε μια ενιαία διαδρομή. 

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης για τις παρεμβάσεις για την ανάπλαση της περιοχής αναφέρει: «Η προσπάθεια είναι να προχωρήσουν τα έργα όσο μπορούμε γρηγορότερα ,με παράλληλες παρεμβάσεις που γίνονται από τη ΔΕΥΑΧ για την αναβάθμιση των δικτύων όμβριών, ακαθάρτων αλλά και βελτίωση της ύδρευσης ώστε να μη χρειαστούν μελλοντικές παρεμβάσεις», υπογραμμίζει ο κ. Σημανδηράκης και συνεχίζει λέγοντας: «Σε συνεργασία με τους μόνιμους κατοίκους και τους επαγγελματίες να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις και όσον αφορά στο κομμάτι της στάθμευσης που καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα ζητούμενο. Ένα ζητούμενο όμως που η ρυμοτομία της περιοχής δε μας επιτρέπει να απαντήσουμε με τον καλύτερο τρόπο…».

Ήδη έχει προχωρήσει η προετοιμασία για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων γίνεται με γνώμονα τη διατήρηση και ανάδειξη της φυσιογνωμίας της περιοχής. Μοναδικό αγκάθι, η αδυναμία εξασφάλισης θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους. 

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ο οποίος μαζί με στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας επιθεώρησαν το έργο, τόνισε ότι με την έναρξη της τουριστικής περιόδου οι επιχειρήσεις και τα καταλύματα της περιοχής θα μπορούν να λειτουργήσουν ανεμπόδιστα.  «Ο σκοπός είναι με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν να έχουν ολοκληρωθεί βασικές παρεμβάσεις ιδιαίτερα στην οδό Βιβιλάκη ώστε να προκαλέσουμε την χαμηλότερη δυνατή όχληση στην δραστηριότητα των επιχειρηματιών αλλά και στους μόνιμους κατοίκους», αναφέρει ο δήμαρχος Χανίων.

 

Το έργο φιλοδοξεί να αναδείξει τα Ταμπακαριά και την ιστορικότητα τους δημιουργώντας όρους για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και προϋποθέσεις για ήπια ανάπτυξη .

«Θα γίνει μια πλακόστρωση στους δρόμους, θα είναι ήπιας κυκλοφορίας ,θα υπάρχει αστικός εξοπλισμός ,δεντροφύτευση. Τους δημόσιους χώρους που υπάρχουν θα προσπαθήσουμε να τους αναδείξουμε και να τοποθετηθούν εκθεσιακά στοιχεία ώστε να καταλαβαίνει ο κόσμος τι υπήρχε πριν και να κρατήσουμε το βιομηχανικό χαρακτήρα», περιγράφει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Χανίων, Μιχάλης Καλογριδάκης για τα έργα στην περιοχή. 

Από την εποχή της Αιγυπτιοκρατείας λειτουργούσαν εκεί τα παλιά βυρσοδεψία, βιοτεχνίες επεξεργασίας δέρματος, που διαμόρφωσαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική ολόκληρης  της περιοχής. Το 2014 τα Ταμπακαριά κηρύχθηκαν διατηρητέο μνημείο για τα 26 βυρσοδεψεία της οδού Βιβιλάκη και το 2016 για τα 17 βυρσοδεψεία της Αγίας Κυριακής. 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button