Ελλάδα

Περιπατητική πολιτιστική διαδρομή στα Ταμπάκικα της Χίου – Galaksias.com

Περίπατο σε μια εν δυνάμει πολιτιστική διαδρομή της πόλης της Χίου, στην περιοχή των παλαιών Ταμπάκικων (βυρσοδεψείων) διοργανώνει την προσεχή Κυριακή 8 Ιανουαρίου το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος κ Πολιτισμού Χίου (ΕΠΠΟΧΙ).

Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν τον περίπατό τους στις 11.00 το πρωί, με αφετηρία από την Ιχθυόσκαλα και μέσω του τελευταίου τμήματος του χειμάρρου Καντήλα, θα περιηγηθούν στα βυρσοδεψεία Καραμαούνα, στα περιβόλια της Αγίας Ειρήνης, μέχρι την Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου. Από εκεί θα κατηφορίσουν μέσω του προσφυγικού συνοικισμού Νεάπολης προς τα Μυλαράκια, για να μάθουν την λειτουργία τους και την σχέση που είχαν με τα βυρσοδεψεία και αφού συναντήσουν και τα βυρσοδεψεία Ζαφειράκη μέσω της οδού Καλουτά θα φτάσουν πάλι στην αφετηρία.

Η πολιτιστική διαδρομή που προτείνει το ΕΠΠΟΧΙ θα διανθιστεί με ιστορίες από ανθρώπους που έζησαν και εργάστηκαν στα Ταμπάκικα, ιστορίες από την περιοχή, πληροφορίες για την κατεργασία των δερμάτων και τη λειτουργία των εργοστασίων.

Η περιήγηση θα γίνει σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία, ειδικό προσωπικό της οποίας θα ενημερώσει και για την πρόσφατα αναπαλαιωμένη βασιλική εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου.

Παράλληλα θα γίνουν οι εξής παρουσιάσεις από τους:
– Βασίλη Αγιαννιδη συντηρητή αρχαιοτήτων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα “Οικογένεια Καλουτά: Επιχειρηματικές δραστηριότητες- Προσωπικές ιστορίες”.
– Βαγγέλη Χαρίτο, Συντηρητή έργων τέχνης, μέλος της ΑΜΚΕ “ΒΙΔΑ” (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής), ομάδα εθελοντικής καταγραφής της βιομηχανικής κληρονομιάς, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: “Στοιχεία από την ιστορία των Ταμπάκικων- ο Επάνω Γιαλός ως Βιομηχανική περιοχή”.
– Γιάννη Μακριδακη, συγγραφέα, διευθυντή του Κέντρου Χιακών Μελετών Πελινναίο, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: Η κατεργασία του δέρματος στη Χίο, το παράδειγμα των Βυρσοδεψείων Καραμαούνα.

Ενώ οι παλαιοί κάτοικοι της περιοχής Γιάννης Βούλγαρης, Νίκος Ζαχαριάδης και Μαρία Μακριδάκη θα αφηγηθούν αναμνήσεις τους και ιστορίες της περιοχής.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button