Πολιτική

Πλήρης κάλυψη Κομισιόν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για το Qatar Gate και τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ του Παντσέρι

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμορφώθηκε πλήρως με τους περιορισμούς που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ Fighting Impunity, που σχετίζεται με το Qatar Gate, όπως διαπίστωσε η Κομισιόν μετά από εσωτερική έρευνα που έκανε σχετικά με τις κινήσεις του Έλληνα πρώην επιτρόπου της ΕΕ.

Όταν ξέσπασε στο Qatar Gate, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από τη ΜΚΟ Fighting Impunity, της οποίας ηγείτο ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής και φερόμενος εγκέφαλος του σκανδάλου. Όπως διαπιστώθηκε, είχε τηρήσει και όλους τους περιορισμούς που του είχε επιβάλλει η Κομισιόν για τη συμμετοχή του σε αυτή.

Η συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη ΜΚΟ εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας τον Δεκέμβριο του 2020. Τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του είχε θέσει περιορισμούς, μεταξύ των οποίων και ότι δεν έπρεπε να επικοινωνεί με το προσωπικό της Επιτροπής για λογαριασμό της ΜΚΟ.

Όπως και έγινε τελικά, μετά την εσωτερική έρευνα που έγινε, κάτι που επιβεβαίωσε στη Euractiv και πηγή που γνώριζε το θέμα. Ο ρόλος του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη ΜΚΟ είχε έρθει στο προσκήνιο μετά τις αποκαλύψεις ιταλικών ΜΜΕ ότι πληρώθηκε 60.000 ευρώ για ένα έτος (5.000 ευρώ μηνιαίως) για να προωθήσει τις θέσεις της ΜΚΟ σε δύο συνέδρια. Ο «μισθός» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η επιστολή της ΕΕ στον Δημήτρη Αβραμόπουλο

«Η συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην τιμητική επιτροπή του Fight Impunity έγινε κατά απόλυτη συμμόρφωση με τους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της συμμετοχής του». Αυτό τονίζεται σε επίσημη επιστολή που απέστειλε η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ilze Juhansone στον πρώην Επίτροπο της ΕΕ σχετικά με τη συμμετοχή του στον οργανισμό «Fight Impunity».

Στην ίδια επιστολή, η κα. Juhansone επιβεβαιώνει ότι ο κ. Αβραμόπουλος ουδέποτε συνομίλησε ή άσκησε επιρροή σε μέλη της Επιτροπής ή άλλων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα που σχετίζονται με τον εν λόγω οργανισμό.

Η επιστολή καταλήγει ότι η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα στοιχεία, αποφασίζει ότι δεν απαιτείται καμία επιπλέον διερεύνηση.

Διαβάστε την επιστολή εδώ.

Οι Βρυξέλλες είναι σε αναβρασμό ενόψει της νέας κατάθεσης του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τις βελγικές δικαστικές αρχές να ρίξει φως στο σκάνδαλο με αντάλλαγμα μια ηπιότερη ποινή.

Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως και τα άλλα τιμητικά μέλη, έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι αν και ήταν μέλος της ΜΚΟ, δεν γνώριζε για τις παράνομες δραστηριότητες του Παντσέρι. Επίσης, έχει τονίσει ότι με τον Παντσέρι είχε μια απλή γνωριμία και καμία άλλη δοσοληψία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι πέραν του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μέλη της οργάνωσης ήταν και η πρώτη επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Μπερνάρ Καζνέβ και νομπελίστες.

Πηγή: EURACTIV

To άρθρο Πλήρης κάλυψη Κομισιόν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για το Qatar Gate και τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ του Παντσέρι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button