Ελλάδα

«Πράσινο φως» για το διυλιστήριο στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου που θα «ξεδιψάσει» το βόρειο Ρέθυμνο – ΡέθυμνοΕγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και προκηρύσσεται προσεχώς ο διαγωνισμός για το σημαντικότερο έργο ύψους 22,7 εκατ. ευρώ, που θα «ξεδιψάσει» το βόρειο νομό του Ρεθύμνου

Επιτέλους χαρμόσυνα νέα για το Ρέθυμνο στο μέτωπο της ύδρευσης, καθώς ένα πολύ σημαντικό έργο, που θα “ξεδιψάσει” όλο το βόρειο μέτωπο του νομού, φαίνεται ότι, μετά από πολλές καθυστερήσεις και περιπέτειες, ξεμπλόκαρε και, όπως γνωστοποιεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, οδεύει ολοταχώς πλέον προς δημοπράτηση…

Πρόκειται για το πολυσυζητημένο έργο “Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση επεξεργασίας νερού”, προϋπολογισμού ύψους 22,7 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά ουσιαστικά στην κατασκευή διυλιστηρίου που θα κατασκευαστεί στο φράγμα Ποταμών και έρχεται να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της βόρειας ζώνης των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και επισκεπτών!

Το εν λόγω έργο έχει περάσει στο διάβα των τελευταίων 3,5 χρόνων από σαράντα κύματα… Το πρώτο καθοριστικό βήμα για τη δρομολόγηση του έργου είχε γίνει στα τέλη Μαρτίου του 2019, όταν και υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση έργου μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και της τότε διοίκησης του ΟΑΚ Α.Ε., για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του δήμου Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής στο βόρειο μέτωπο του Ρεθύμνου, με την αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων του φράγματος Ποταμών Αμαρίου.

Τον Νοέμβριο του 2019 προκηρύχθηκε ο ανοιχτός διαγωνισμός, με δεδομένη τότε τη χρηματοδότηση του έργου από το αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΟΤΑ “ΦιλόΔημος 1”, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου ακολούθησε η δημοπράτηση. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρείες. Ωστόσο, η δημοπράτηση ακυρώθηκε και χρειάστηκε να περάσει από τη βάσανο τροποποίησης και συμπληρωματικών μελετών, καθώς επίσης και νέων αδειοδοτικών αποφάσεων και εγκρίσεων.

Αυτή τη στιγμή, όπως προκύπτει τουλάχιστον από χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, το έργο έχει ξεφύγει οριστικά από τις “Συμπληγάδες”, καθώς δόθηκε το “πράσινο φως” από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα τεύχη δημοπράτησης και επίκειται άμεσα η προκήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού.

Η ανακοίνωση του ΟΑΚ Α.Ε.

«Άνοιξε κι επίσημα ο δρόμος για την υλοποίηση ενός εκ των κορυφαίων αναπτυξιακών έργων σε ολόκληρη την Κρήτη, το οποίο θα φέρει την υπογραφή του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κι αφορά την “Αξιοποίηση του ταμιευτήρα του φράγματος Ποταμών Αμαρίου” της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Ο ΟΑΚ ανακοινώνει ότι εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα «τεύχη δημοπράτησης» που αφορούν το Υποέργο “Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση επεξεργασίας νερού” της Πράξης “Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση επεξεργασίας νερού” και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες του θα κινήσουν τάχιστα τις διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού, προκειμένου να προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 22,744,480 ευρώ και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα του ΥΠ.ΑΝ. “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, στο οποίο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης καταφέρνει για πρώτη φορά να εντάξει κάποιο έργο του, ως “δικαιούχος”, όπως γνωστοποιείται σε χθεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.

«Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο δικαίως έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς, ως ένα περιβαλλοντικό θαύμα, το οποίο θα λύσει με οριζόντιο τρόπο, για τις επόμενες πολλές δεκαετίες, κάθε πρόβλημα ύδρευσης του Ρεθύμνου. Ως ΟΑΚ, είμαστε διπλά χαρούμενοι, διότι η συντονισμένη και συστηματική δουλειά του συνόλου των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών μας, απέδωσε “καρπούς” για ένα κορυφαίας σημασίας περιβαλλοντικό έργο, αλλά και γιατί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης κατάφερε να εντάξει για πρώτη φορά κάποιο από τα έργα του, ως δικαιούχος, σ’ ένα τόσο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο. Το πρόγραμμα “ΥΜΕΠΕΡΑΑ” ανοίγει μπροστά μας πλέον μια πραγματική λεωφόρο ανάπτυξης, με πολλές και μεγάλες προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια δήλωσής του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Άρης Παπαδογιάννης.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μάς εξασφαλίζει την άρτια και σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτέλεση και ολοκλήρωση του εμβληματικού αυτού έργου, ενώ δίνει πλέον και τη δυνατότητα στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να διεκδικήσει την ένταξη και άλλων ακόμη, εξίσου σημαντικών, έργων στο νησί», υπογράμμισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Παπαδογιάννης, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και των υπηρεσιών της για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν το έργο που επιτελεί ο ΟΑΚ.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button