Ελλάδα

Προγραμματική Σύμβαση για επισκευή- αποκατάσταση στο “Κονάκι” – Galaksias.com

Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται το έργο “Επισκευή, αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης του κτιρίου Κονάκι στα Ψαρά”, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών με τη ΜΟΔ ΑΕ.
Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η ανάληψη εκ μέρους της ΜΟΔ ΑΕ, του ρόλου της Αναθέτουσας και Προϊσταμένης Αρχής και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας στην υλοποίηση του έργου.
Προηγήθηκε μία χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία για την ωρίμανση του έργου και την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του ΥΠ.ΕΣ., με τον προϋπολογισμό να φθάνει τις 632.045 ευρώ.

Το “Κονάκι” χτίστηκε το 1810 από το Ναύαρχο των Ψαρών Νικολή Αποστόλη και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν ναυτικό επιμελητήριο (Οίκος Ιστιοφόρων).
Μετά την καταστροφή του 1824 και μέχρι την απελευθέρωση του 1912 χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους σαν διοικητήριο (Κονάκι). Από τότε και μέχρι το 1928 στέγασε το Δημοτικό Σχολείο των Ψαρών και για το λόγο αυτό οι ψαριανοί αναφέρουν το κτίριο και ως «παλιό σχολείο».
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου προβλέπονται να γίνουν εργασίες επισκευής, αποκατάστασης καθώς και διαμόρφωσης του ιστορικού κτιρίου, έτσι ώστε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό πολυχώρο, προσβάσιμο στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας.

“Διατηρούμε ζωντανή την ιστορία του νησιού μας και αξιοποιούμε κάθε στοιχείο του ηρωικού τόπου μας καθώς το ιστορικό και εμβληματικό αυτό κτίριο, με τα μοναδικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, κουβαλάει μεγάλη ιστορία και αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Το κτίριο αυτό είναι από τα λίγα εναπομείναντα και είχε μείνει για πολλά χρόνια αναξιοποίητο”, δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κώστας Βρατσάνος, σημειώνοντας ότι θα κατέχει πλέον ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα του νησιού.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button