Πολιτική

Πυρά Νίκου Δένδια: «Η Τουρκία έχει επιλέξει τον ρόλο του ταραξία με πρόθυμο συνοδοιπόρο την Λιβύη»

Above Article Content Ad

Ο Νίκος Δένδιας εξαπέλυσε πυρά κατά της Τουρκίας και της Λιβύης. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραξία» στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι σε αυτή την επιλογή της έχει βρει πρόθυμο συνοδοιπόρο την Λιβύη.

Σε άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική εξωτερική πολιτική το 2023 και στάθηκε φυσικά ιδιαίτερα στις προκλήσεις της Τουρκίας και στην στάση της Λιβύης με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τονίζει δε πως και «σε περιφερειακό επίπεδο, στην περιοχή μας, η έννοια του αναθεωρητισμού αποτυπώνεται, κυρίως, στην εκ μέρους της Τουρκίας συστηματική πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη ως προς τη διάρκεια και την έντασή της κλιμάκωση προκλήσεων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς. Η Τουρκία έχει επιλέξει τον ρόλο του ταραξία στην περιοχή, και σε αυτήν την αποσταθεροποιητική επιλογή της βρίσκει πρόθυμο συνοδοιπόρο και τη Λιβύη», τόνισε ο Νίκος Δένδιας για την στάση της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά και στις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα. «Οι αυξημένες προσφυγικές ροές, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούν μία ακόμη πτυχή των υφιστάμενων κρίσεων».

«Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των προοπτικών, που απορρέουν από αυτό το σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον, κύριο μέλημά μας είναι η άσκηση εποικοδομητικής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

«Σεβασμός και προσήλωση στην ειρηνική επίλυση διαφορών»

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε και τις βασικές αρχές και αξίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική διέπεται από αρχές και αξίες, μεταξύ των οποίων η επιδίωξη συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας, η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, η προσήλωση στην ειρηνική επίλυση διαφορών».

Article inline ad #5

Αναφερόμενος στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας ως τη «μείζονα πρόκληση για την ελληνική εξωτερική πολιτική», υπογραμμίζει ότι «η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση και δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, αντικείμενο συζήτησης».

«Σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, η Ελλάδα αρθρώνει, δια της εξωτερικής πολιτικής της, συγκροτημένο και πειστικό λόγο, και εκπέμπει μήνυμα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων», καταλήγει.

«Περίοδος ριζικών ανακατατάξεων»

«Διανύουμε μία περίοδο ριζικών ανακατατάξεων σε ένα όλο και πιο σύνθετο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για το τοπίο που έχει διαμορφωθεί , ειδικά μετά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας: «Ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – μία πραγματικότητα την οποία θεωρούσαμε αδιανόητη μόλις πριν από μερικούς μήνες – φέρνει στο προσκήνιο με ιδιαίτερη ένταση την έννοια του αναθεωρητισμού και προκαλεί μία σειρά κρίσεων – ενεργειακή και επισιτιστική – με προεκτάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει οι κύριοι πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής μας μπορούν να περιγραφούν ως εξής:

  • «Η παρουσία μας στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία είμαστε ένα από τα παλαιότερα και πλέον δραστήρια μέλη, με συστηματική συμβολή στην εμβάθυνση και ολοκλήρωσή της, καθώς και σε διμερές επίπεδο, στην αγαστή συνεργασία μας με χώρες της ηπείρου, με τις οποίες μας συνδέουν δεσμοί εγκάρδιας φιλίας.
  • Η στρατηγική σχέση συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ, με κύρια χαρακτηριστικά την από κοινού προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τη συμμετοχή μας σε αμυντικούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, την αξιοποίηση της γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας για την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
  • Η συνεργασία μας με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, μέσω της αλληλεπίδρασης και της αλληλοκατανόησης που έχουμε με τους λαούς αυτών των περιοχών από αρχαιοτάτων χρόνων.
  • Τα Δυτικά Βαλκάνια, με κύριο στόχο την ευόδωση της ευρωπαϊκής προοπτικής τους προκειμένου να επιτευχθούν συνθήκες σταθερότητας, ανάπτυξης, και ασφάλειας.
  • Η συνεργασία μας με χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές θέσεις στη θεώρηση των διεθνών εξελίξεων, καθώς και η Αυστραλία, η ήπειρος που φιλοξενεί μία ακμαία και δυναμική ελληνική κοινότητα.
  • Η αφρικανική ήπειρος, όχι μόνο η περιοχή της Βόρειας Αφρικής με την οποία μας συνδέουν μακραίωνοι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί αλλά και η υποσαχάρια Αφρική, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση προκλήσεων σχετικών με τις προερχόμενες από την περιοχή μεταναστευτικές ροές και με την πιθανότητα ανάδυσης εστιών τρομοκρατίας.
  • Η ενεργός παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς, για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και για την εμπέδωση της διεθνούς συνεργασίας».

To άρθρο Πυρά Νίκου Δένδια: «Η Τουρκία έχει επιλέξει τον ρόλο του ταραξία με πρόθυμο συνοδοιπόρο την Λιβύη» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Below Article Content Ad

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button