Υγεία

Πόσο επικίνδυνη είναι η μοναξιά για τους καρδιοπαθείς – Τα στοιχεία της νέας έρευνας

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε ανάλυση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι ασθενείς που ζουν μόνοι ή/και υποφέρουν από μοναξιά έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να υποστούν πρόωρα κάποιο επικίνδυνο καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του.

Η μοναξιά, η κοινωνική απομόνωση και η μοναχική διαβίωση συγκεντρώνουν τις τελευταίες δεκαετίες έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και η ζωή χωρίς συντροφιά υπονομεύει την υγεία.

Μελέτες την έχουν συσχετίσει με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως πολλών ψυχικών και σωματικών νοσημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

Η υπέρταση
Η στεφανιαία νόσος (καρδιοπάθεια)
Η παχυσαρκία
Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος
Οι αγχώδεις διαταραχές
Η κατάθλιψη
Η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών
Η νόσος Αλτσχάιμερ

Οι κίνδυνοι αυτοί είναι ακόμα χειρότεροι για τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι και δεν έχουν φίλους ή συγγενείς.

Η νέα ανάλυση

Στη νέα ανάλυση, ερευνητές από την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα 35 προγενέστερων μελετών, με 80.243 συμμετέχοντες. Οι μελέτες εκείνες είχαν εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις που είχαν στην υγεία η μοναξιά, η μοναχική διαβίωση και η κοινωνική απομόνωση.

Η νέα μετανάλυση συμπεριέλαβε μελέτες που είχαν παρακολουθήσει επί δεκαετίες εθελοντές από πολλές περιοχές σε Ευρώπη, Βόρειο Αμερική και Ασία.

Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στο τεύχος Ιανουαρίου 2023 της ιατρικής επιθεώρησης Psychosomatic Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, και οι τρεις παράγοντες αύξαναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των καρδιοπαθών συμμετεχόντων.

Η μοναχική διαβίωση, λ.χ., φάνηκε να τον αυξάνει κατά 48%, ενώ η κοινωνική απομόνωση κατά 46%. Παραδόξως, οι επιπτώσεις που έχει η μοναξιά στην υγεία φάνηκε να είναι ισχυρότερες στους Ευρωπαίους συμμετέχοντες. Το εύρημα αυτό ενδεχομένως αντανακλά τον μεγάλο αριθμό των μοναχικών ατόμων σε πολλές περιοχές της Ευρώπη, εκτιμούν οι ερευνητές.

Τι μπορεί να συμβαίνει

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία. Έως τώρα, όμως, παρέμενε ασαφές ο βαθμός στον οποίο επηρεάζουν την επιβίωση των ασθενών μετά τη διάγνωση της καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Róisín Long, κλινικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Limerick, στην Ιρλανδία.

«Η μετανάλυσή μας έδειξε ότι η μοναξιά, η μοναχική διαβίωση και η κοινωνική απομόνωση αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, η μοναχική ζωή θα μπορούσε να επιβαρύνει με πολλούς τρόπους την ήδη βεβαρημένη καρδιολογική κατάσταση των πασχόντων. Οι ασθενείς μπορεί, λ.χ., να νιώθουν ανασφάλεια για το ενδεχόμενο να πάθουν κάτι και να είναι μόνοι τους. Ή μπορεί να μην τηρούν απαρέγκλιτα την θεραπεία τους, διότι δεν έχουν κάποιον να τους υπενθυμίζει να πάρουν τα φάρμακά τους.

Μπορεί επίσης να καταναλώνουν πολλά πρόχειρα φαγητά, να μην μαγειρεύουν στο σπίτι, να μην κινητοποιούνται ώστε να πάνε έναν περίπατο ή/και να εκδηλώσουν κατάθλιψη λόγω της μοναξιάς τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία, τόνισε ο Dr. Long.

Πηγή: iatropedia

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button