Κόσμος

Σε ετοιμότητα για κρίση διαρκείας η Αθήνα – Τι θα γίνει με τα F-16 – Galaksias.com

Η «προαναγγελία» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διενέργεια των τουρκικών προεδρικών εκλογών στις 14 Μαΐου, τοποθετεί τα πιόνια στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις εξελίξεις των επόμενων μηνών.

Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται με σχετική βεβαιότητα, είναι ότι η επίσημη αμερικανική απάντηση στο τουρκικό αίτημα για νέα και αναβαθμισμένα F-16 δεν πρόκειται να έρθει πριν τον προσεχή Ιούνιο. Ακόμη και αν η συζήτηση στο Κογκρέσο ξεκινήσει άμεσα και ξεπεραστούν τα αναχώματα που θέτουν οι Αμερικανοί νομοθέτες οι οποίοι τάσσονται κατά της πώλησης μαχητικών στην Τουρκία, το θέμα δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Και αυτό, διότι είναι απολύτως συνυφασμένο με τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επενδύσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας στο θέμα της τρομοκρατίας και με τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την έκδοση τουλάχιστον 130 «τρομοκρατών» από τη Σουηδία στην Τουρκία, δείχνει ότι η κύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης είναι πρακτικά αδύνατη πριν τις εκλογές.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button