Πολιτισμός

Σε κρίση η γαλλική γαστρονομία: Οι Γάλλοι σεφ πάνε στο εξωτερικό για να αναζητήσουν έμπνευση

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Μετά από αιώνες σεβασμού ως η σύγχρονη γενέτειρα της γαστρονομίας και η κορυφή της μαγειρικής, η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει σεφ στο εξωτερικό για να βελτιώσουν την κουλτούρα της κουζίνας τους, ώστε να βελτιώσουν τα παραδοσιακά φαγητά που σερβίρονται στην πατρίδα.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Από το mirepoix μέχρι το mise en place, από τον οδηγό Michelin μέχρι τις πέντε μητρικές σάλτσες: Η γαλλική κουζίνα θεωρείται εδώ και πολύ καιρό η κορυφή της γαστρονομίας. Ορισμένοι θεωρούν ότι η Γαλλία είναι η πατρίδα του καλύτερου φαγητού στον πλανήτη.

Εδώ και αιώνες, επίδοξοι σεφ από όλο τον κόσμο συρρέουν στις σχολές μαγειρικής της, όπως το Le Cordon Bleu στο Παρίσι, για να εκπαιδευτούν σύμφωνα με τα υψηλά πρότυπα της γαλλικής γαστρονομίας. 

Αλλά τώρα, αντιμετωπίζοντας τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και την κριτική ότι έχει κουράσει και τα μενού τους είναι χωρίς φαντασία, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θέλει να στείλει τους σεφ της χώρας στο εξωτερικό για να μάθουν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η υπουργός Επιχειρήσεων Olivia Grégoire ανακοίνωσε σχέδια που θα επιτρέψουν στα καλύτερα ταλέντα της χώρας να ανακαλύψουν και να φέρουν πίσω τα νέα μυστικά της τέχνης σε άλλες χώρες. 

Στο Bocuse d’Or, το διετές παγκόσμιο πρωτάθλημα σεφ που διεξάγεται στη Λυών, οι Γάλλοι σεφ έχουν κερδίσει μόνο δύο φορές τα τελευταία 15 χρόνια – παρά το πλεονέκτημα της έδρας. “Θα ήταν λάθος να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας και θα επαναβεβαιώσουμε την υπεροχή μας”, πρόσθεσε ο Grégoire.

“Είναι αποδεδειγμένο γεγονός: οι ανταγωνιστές μας έχουν φιλοδοξίες και μέσα και αναπτύσσουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να κάνουν τις κουζίνες τους να λάμψουν. Είναι η σειρά μας να είμαστε φιλόδοξοι, πρόθυμοι και οπλισμένοι για αυτόν τον ανταγωνισμό σε παγκόσμια κλίμακα”, δήλωσε ο Alain Ducasse, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σεφ της Γαλλίας.

Ένα νέο ψήφισμα της γαλλικής κυβέρνησης που θα απαιτεί από τα εστιατόρια να αποκαλύπτουν πόσο φαγητό μαγειρεύεται στο σπίτι, αναμένεται να αποκαλύψει ότι το καταδικαστικό ποσοστό των μισών εστιατορίων της χώρας φτιάχνουν φρέσκα γεύματα.

Σύμφωνα με τον σεφ με δύο αστέρια Michelin Thierry Marx, μόνο τα μισά από τα 175.000 εστιατόρια στη Γαλλία σερβίρουν σπιτικό φαγητό. “Πολλά από αυτά υποφέρουν επειδή συγκρίνονται ως προς την τιμή με άλλα που χρησιμοποιούν έτοιμα γεύματα ή ακόμη και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς να το λένε στους πελάτες τους”, εξήγησε.

Οι Γάλλοι αναζητούν συμβουλές σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή που είχαν μειωμένη επιτυχία στο Bocuse d’Or, η Δανία και η Νορβηγία έχουν πάρει πέντε από τα οκτώ πιθανά κορυφαία βραβεία.

Η κυβέρνηση έχει διαθέσει 1,5 εκατ. ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης για το πρόγραμμα που θα στέλνει Γάλλους σεφ στο εξωτερικό, παράλληλα με τη δημιουργία ενός κέντρου κατάρτισης για νέα ταλέντα και τη δημιουργία ενός ινστιτούτου υψηλής γαστρονομίας.

Το κατά πόσον αυτά τα χρήματα είναι αρκετά για να επαναφέρουν τη Γαλλία στην κορυφή της πυραμίδας του φαγητού μένει να φανεί, αν και η κυβέρνηση αναμένει επίσης ιδιωτική χρηματοδότηση για να συμπληρώσει την επένδυση.

Η γαλλική γαστρονομία εξακολουθεί να αποτελεί τεράστιο μέρος της ήπιας ισχύος της χώρας. Ένα σημείο που δεν έχει χαθεί από τη χώρα, η οποία πρότεινε το The Taste of Things ως υποψήφιο για την καλύτερη διεθνή ταινία μεγάλου μήκους στα φετινά Όσκαρ έναντι του Anatomy of a Fall.

Ενώ το Anatomy of a Fall σάρωσε τα βραβεία – συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Φοίνικα των Καννών – για την καυστική απεικόνιση του συστήματος δικαιοσύνης, το The Taste of Things ήταν μια υπέροχη βόλτα στα αξιοθέατα και τις μυρωδιές μιας γαλλικής γκουρμέ κουζίνας στα τέλη του 19ου αιώνα. Με πρωταγωνίστρια τη Juliette Binoche και ένα παρακμιακά παρασκευασμένο Baked Alaska, ήταν μια πλούσια παρακολούθηση, αλλά το γεγονός ότι πήρε προτεραιότητα έναντι της ανώτερης Anatomy of a Fall ( Ανατομία μιας πτώσης ), μίλησε για την υπερηφάνεια της χώρας για τη μαγειρική της.

Οι Γάλλοι μπορεί να θεωρούν την κουζίνα τους ως την καλύτερη στον κόσμο, και όταν γίνεται σωστά μπορεί να είναι μεγαλειώδης. Αλλά αν αφεθεί να επαναπαυθεί στις δάφνες της, το έθνος κινδυνεύει η κουζίνα της να μοιάζει με κρύα σάλτσα Ολαντέζ – κάποτε πολυτελώς ζουμερή, τώρα πηχτή λάσπη.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button