Οικονομία

Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Το συνολικό ποσό που θα πάρει η Ελλάδα θα φτάσει τα 11,08 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο»

Above Article Content Ad

Τα συνολικό ποσό που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης ως τον Ιανουάριο του 2023 θα φτάσει τα 11,08 δισ. ευρώ, τόνισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε το συνολικό ποσό που μπει στα ελληνικά ταμεία τον επόμενο μήνα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 24ο Ετήσιο Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη «Invest in Greece Forum».

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 ήταν το δεύτερο εθνικό σχέδιο που υποβλήθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης του σχεδίου, μεταξύ άλλων Eυρωπαίων εταίρων, καθώς έχει, ήδη, λάβει 7,52 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το δεύτερο αίτημα πληρωμής θα εγκριθεί σύντομα και το το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει, από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην Ελλάδα, έως τον Ιανουάριο του 2023, θα φτάσει τα 11,08 δισ. ευρώ.

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 ήταν το δεύτερο εθνικό σχέδιο που υποβλήθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης του σχεδίου, μεταξύ άλλων Eυρωπαίων εταίρων, καθώς έχει, ήδη, λάβει 7,52 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με το δεύτερο αίτημα πληρωμής, το οποίο έχει, ήδη, εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αναμένουμε να εγκριθεί και από την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC) – το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει, από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην Ελλάδα, έως τον Ιανουάριο του 2023, θα φτάσει τα 11,08 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Η υλοποίηση του προγράμματος δανείων έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία»

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα που έχει υποβάλει αίτημα δεύτερης πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η υλοποίηση του προγράμματος των δανείων έχει ξεπεράσει, κατά πολύ, κάθε προσδοκία», ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Το Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις. Από τα 30 δισ. ευρώ, ευρωπαϊκά κονδύλια (επιχορηγήσεις: 17,41 δισ. ευρώ και δάνεια: 12,73 δισ. ευρώ) που αντιστοιχούν στη χώρα μας, κινητοποιούνται, συνολικά, 60 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτές θα οδηγήσουν σε μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και θα δημιουργήσουν 180.000 – 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι ένα σχέδιο που στοχεύει να οδηγήσει σε έναν θεμελιώδη, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, έχοντας καταλυτική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, τις τεχνολογίες, τους θεσμούς και τις συμπεριφορές», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Και προσέθεσε: «το πιο καινοτόμο κομμάτι του εθνικού σχεδίου είναι η άνευ προηγουμένου κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, τόσο μέσω του προγράμματος των επιχορηγήσεων όσο και μέσω αυτού των δανείων. Από τα 60 δισ. ευρώ, που περιμένουμε να κινητοποιήσουμε από το σχέδιό μας, τα 45 δισ. ευρώ, αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις. Ποσό, που δεν έχει επιτευχθεί από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ή εθνικό επενδυτικό εργαλείο εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Στους πρώτους 14 μήνες που τρέχει το Ελλάδα 2.0, αυτή η κινητοποίηση συμβαίνει ουσιαστικά. Στο σκέλος των δανείων έχουμε, ήδη, αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων, που ξεπερνούν τα 9,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων για πάνω από 2 δισ. ευρώ έχουν συναφθεί δανειακές συμβάσεις και αναμένουμε για τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ να συναφθούν μέσα στους προσεχείς τέσσερις μήνες».

«Είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα»

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πλέον μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί.

«Ακόμη 2 δισ. ευρώ επενδυτικών σχεδίων έχουν ανακοινωθεί, μέσω διαφόρων επενδυτικών προγραμμάτων (σ.σ. επενδυτικό clawback, προγράμματα αγροδιατροφής, επενδύσεις νοικοκυριών μέσω του Εξοικονομώ), στο σκέλος των επιχορηγήσεων. Μερικά από αυτά, έχουν, ήδη, ξεκινήσει (περίπου το ένα τέταρτο του ποσού) και τα υπόλοιπα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Συνεπώς, όσον αφορά στην κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων, που είναι το μεγαλύτερο και το πιο φιλόδοξο κομμάτι του Ελλάδα 2.0, είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Article inline ad #5

«Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες έχουν επιταχυνθεί και οι δημόσιες επενδύσεις. Έχουν ξεκινήσει εκατοντάδες δημόσιοι διαγωνισμοί ή αναμένεται να ξεκινήσουν, εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών, καθώς προετοιμαζόμαστε για το επόμενο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης», συμπλήρωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σημείωσε επίσης ότι «το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του εθνικού σχεδίου υλοποιείται βάσει χρονοδιαγράμματος. Αυτό, είναι εμπροσθοβαρές, καθώς μεγάλο μέρος του έχει, ήδη, υλοποιηθεί τους πρώτους 14 μήνες που τρέχει το Ελλάδα 2.0, και η επιτυχής εφαρμογή είναι εμφανής με την ολοκλήρωση όλων των σχετικών οροσήμων μας. Γεγονός, που επιβεβαιώνεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ήταν εξαιρετικά προσεκτική στην εξέταση των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, διασφαλίζοντας ότι είναι ουσιαστικές και εφαρμόζονται όχι μόνο ως προς τους σχετικούς νόμους, αλλά και ως προς τη λειτουργική τους επιτυχία. Σκοπεύουμε, επίσης, να προσθέσουμε νέες μεταρρυθμίσεις, κατά την αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου, που αναμένεται να παρουσιαστεί στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο μέσα στους επόμενους μήνες».

«Θα ανανεώσουμε τη θητεία μας»

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος, ενώ έκανε αναφορά και στις επικείμενες εθνικές εκλογές και εξέφρασε την σιγουριά του πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα τις κερδίσει και θα ανανεώσει τη θητεία της.

«Συνεπώς, το Ελλάδα 2.0 βαίνει καλώς, αλλά ο δρόμος μπροστά μας είναι, ακόμα, γεμάτος δυσκολίες. Η επιτυχής υλοποίηση των εκατοντάδων δημοσίων διαγωνισμών, στο σκέλος των επιχορηγήσεων, δεν θεωρείται δεδομένη. Θα είναι μια μοναδική πρόκληση τόσο για την ελληνική γραφειοκρατία όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, λόγω του όγκου των έργων που πρόκειται να υλοποιηθούν. Επίσης, πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική των ιδιωτικών επενδύσεων, που συνδέεται με τη διατήρηση της δυναμικής της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αφού όπως πιστεύω, θα ανανεώσουμε τη θητεία μας, μετά τις εθνικές εκλογές, που θα γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες πιστεύω, ότι αυτά τα τεράστια κεφάλαια – περισσότεροι πόροι, κατά κεφαλήν, από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – που είναι στη διάθεση της Ελλάδας για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, θα επιτύχουν τον απώτερο σκοπό τους, που είναι να κάνουν καλύτερη τη ζωή για κάθε πολίτη της χώρας μας. Πρόκειται για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος (υγεία, εκπαίδευση, πρόνοια, κατάρτιση), σε έργα υποδομής, σε ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Και ο Θ. Σκυλακάκης κατέληξε αναφέροντας: «Απώτερος στόχος μας είναι, όχι μόνο να επιτύχουμε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, αλλά να εισέλθουμε σε μια σταθερή πορεία υψηλής ανάπτυξης και να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ώστε να γίνει πιο εξωστρεφής, πιο ανταγωνιστική και πιο πράσινη και ταυτόχρονα πιο ανθεκτική, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η πρόκληση είναι ιστορική, η ευκαιρία μοναδική και πιστεύω, ακράδαντα, ότι θα πετύχουμε».

To άρθρο Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Το συνολικό ποσό που θα πάρει η Ελλάδα θα φτάσει τα 11,08 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Below Article Content Ad

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button