Ελλάδα

Στον «χορό» των Ρίχτερ από τα ξημερώματα η Λέσβος – Κλειστά τα σχολεία στο δήμο Δυτ. Λέσβου

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στη Λέσβο, μετά τον σεισμό 4,9 ρίχτερ τα ξημερώματα που τρόμαξε τους κατοίκους στα βόρεια του νησιού, προκάλεσε μικροζημιές σε παλιά κτίσματα και έγινε αισθητός σε όλο το νησί και τα μικρασιατικά παράλια. Οι σεισμολόγοι διαβεβαιώνουν πως η δόνηση δεν συνδέεται με το ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό στη Βρίσα, το 2017, όμως ο κόσμος θα περάσει μια νύχτα αγωνίας, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

Μετά τον σεισμό των 4,9 βαθμών που σημειώθηκε στις 3:52 τα ξημερώματα βορειοδυτικά του Μανταμάδου Λέσβου, και τους αρκετούς μετασεισμούς έως 3,6 ρίχτερ που ακολούθησαν, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών σημειώθηκε στις 8:40 το πρωί.

Ζημιές καταγράφηκαν και στο χωριό Λεπέτυμνος το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται «πάνω» στο πρωινό σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο, όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν έλεγχο.

Με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου.

Επιπλέον, τη Δευτέρα αναμένονται να αρχίσουν οι αυτοψίες, ώστε να ελεγχθούν όλα τα κτίρια που επλήγησαν από τον σεισμό.

Οι σεισμολόγοι τηρούν στάση αναμονής λόγω της μεγάλης σεισμικής διέγερσης, διαβεβαιώνοντας πως δεν συνδέεται με το ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό στη Βρίσα, το 2017.

Όπως έγραψε με ανάρτησή του στο Facebook ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, «οι σεισμοί αυτοί έχουν σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει όλο το νησί με διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝΔ με μεγάλο σεισμικό δυναμικό. (…) Λόγω του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και της φύσης του οικοδομικού ιστού απαιτείται μεγάλη προσοχή και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

«Πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά, είμαστε σε επιφυλακή λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος, αν σε ακραία, τονίζω, σε ακραία περίπτωση έχουμε μεγαλύτερο σεισμό», δήλωσε στο ertnews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ρεπορτάζ Αναστασία Σπυριδάκη, Ελένη Μπουγά | ΕΡΤ

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button