Οικονομία

Στο 3% επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη το 2022 – Galaksias.gr

Οι Αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας ανήλθε στο 3% του ΑΕΠ το 2022· πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει ανακοινωθεί από το Πεκίνο τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς η δραστηριότητα επλήγη από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και την κρίση του τομέα των ακινήτων.

Η κινεζική κυβέρνηση έθετε στόχο η ανάπτυξη να φθάσει το 5,5%, ρυθμό ήδη πολύ κατώτερο από την επίδοση του 2021, όταν το ΑΕΠ του ασιατικού γίγαντα αυξήθηκε κατά 8% και πλέον.

Το τέταρτο τρίμηνο, η ανάπτυξη σταθεροποιήθηκε στο 3,9%, στο ίδιο επίπεδο με αυτήν του τρίτου, ανακοίνωσε η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Αν και τα επίσημα δεδομένα αντιμετωπίζονται γενικά με επιφύλαξη, καθώς το ζήτημα έχει εξ ορισμού τεράστια πολιτική σημασία, οι αριθμοί για την πορεία του κινεζικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) μελετώνται προσεκτικά, δοθέντος του βάρους της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας πέρυσι ήταν η χαμηλότερη μετά τη συρρίκνωση που γνώρισε το 1976 (–1,6%) και την επιβράδυνση του 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας (+2,3%).

Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο προέβλεπαν ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (+2,7%).

Η οικονομία του ασιατικού γίγαντα επλήγη από την πανδημία και τα αυστηρά μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωσή της, τη λεγόμενη πολιτική «zero COVID», που σχεδόν ολόκληρο το 2022 φρέναραν τη δραστηριότητα και την κατανάλωση.

Η δαπανηρή πολιτική δημόσιας υγείας, που βασιζόταν στην επιβολή lockdown και μαζικά υποχρεωτικά τεστ για να επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, προκαλούσε συχνά κλεισίματα εργοστασίων και επιχειρήσεων, απαγόρευση των μετακινήσεων και προσκόμματα για τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Εν μέρει εξαιτίας της απόγνωσης του πληθυσμού, η πολιτική αυτή εγκαταλείφθηκε τον Δεκέμβριο. Όμως η οικονομία δυσκολεύεται να ανακάμψει, εξαιτίας ιδιως της συνεπακόλουθης έκρηξης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις λιανικής, βασικός δείκτης για τις δαπάνες των νοικοκυριών, υποχώρησαν για τρίτο συναπτό τρίμηνο (–1,8% σε ετήσια βάση), αφού κατακρημνίστηκαν τον Νοέμβριο (–5,9%).

Η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα (+1,3% σε ετήσια βάση), μετά την αύξησή της κατά 2,2% τον Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τον επίσημο δείκτη της ανεργίας, υποχώρησε ελαφρά τον Δεκέμβριο (5,5%) σε σύγκριση με τον Νοέμβριο (5,7%). Ο δείκτης απασχολεί πολύ το Πεκίνο — θέλει να παραμένει χαμηλά για την αποφυγή κοινωνικών εντάσεων.

Ωστόσο δεν δίνει πλήρη εικόνα για τη συγκυρία, καθώς δεν αφορά παρά μόνο τους κατοίκους των κινεζικών πόλεων. Δεν συμπεριλαμβάνει άρα τα εκατομμύρια των εσωτερικών μεταναστών, εργαζόμενων ιδιαίτερα ευάλωτων στις επιβραδύνσεις της οικονομίας.

Η κατάστασή τους επιδεινώθηκε περαιτέρω εξαιτίας της κρίσης των ακινήτων, τομέα που αντιπροσωπεύει μαζί με τις κατασκευές πάνω από το ένα τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ και προσφέρει δουλειά σε εργαζόμενους χωρίς ιδιαίτερα τυπικά προσόντα.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button