Εργασία

Συμβασιούχοι -περικοπές μισθών: Ανακαλείται το έγγραφο του ΓΛΚ

Στην άρση των περικοπών των μισθών των συμβασιούχων μία μόλις ημέρα μετά το σχετικό δημοσίευμα του aftodioikisi.gr προχώρησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από νεότερο (σ.σ. με ημερομηνία 12.4.24) έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου, ανακαλείται η τέταρτη παράγραφος του από 5.4.24 εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο Δημόσιο ή σε Δήμους με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα δεν μπορούν να έχουν καμιά μεταβολή στην υπηρεσιακή τους κατάσταση και δεν δικαιούνται μισθολογική εξέλιξη ή αυξήσεις.

Όπως αναφέρεται στο νεότερο έγγραφο του ΓΛΚ «η Υπηρεσία βρίσκεται σε διαδικασία επανεξέτασης του Θέματος προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Η δέσμευση Πετραλιά που έμεινε στα χαρτιά

Υπενθυμίζεται ότι αν και από τις 2 Απριλίου ο Υφυπουργός Οικονομικών Θ. Πετραλιάς, δεσμεύτηκε για την ανάκληση του εγγράφου και για την αποστολή ερωτήματος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), προκειμένου να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη απάντηση και όχι «ερμηνείες», όπως αποκάλυψε το aftodioikisi.gr, οι περικοπές βασίζονται σε απαράδεκτα έγγραφα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, συνεχίζονται σε πολλούς δήμους.

Τα έγγραφα

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τα δύο απαράδεκτα έγγραφα που έχει εκδώσει το ΓΛΚ και τις ερμηνείες τους από τις νομικές υπηρεσίες των δήμων, με βάση τα οποία θεωρείται πως οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα δεν μπορούν να έχουν καμιά μεταβολή στην υπηρεσιακή τους κατάσταση και δεν δικαιούνται μισθολογική εξέλιξη ή αυξήσεις.

Ετσι, χιλιάδες συμβασιούχοι απειλούνταν με περικοπές μισθών καθώς και με την αξίωση να επιστρέψουν αναδρομικά τις αυξήσεις που έχουν λάβει με βάση τον νόμο (5045/2023), τη μισθολογική τους εξέλιξη (4354/2015) και τα οικογενειακά επιδόματα!

Σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο έγγραφο του Γ.Λ. του Κράτους Με αριθμ. πρωτ.: 2/13620/ΔΕΠ/5-3-2024) με το οποίο απάντησε σε ερώτημα Δήμου σχετικά με την Μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, που υπηρετούν στο Δημόσιο ή σε Δήμους με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα, δεχόμενο, ότι: «.. οι υπάλληλοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έληξε και απασχολούνται δυνάμει προσωρινής διαταγής δεν εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τον Ν.4354/2015, ούτε είναι δικαιούχοι των αυξήσεων του Ν.5045/2023, διότι η απασχόλησή τους κατά το χρονικό διάστημα αυτό δεν στηρίζεται στη σύμβαση εργασίας».

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button