Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για market pass: Υπάρχουν πιο αποτελεσματικές λύσεις

Για νέα χαριστική ρύθμιση προς όφελος των υπερκερδών των διυλιστηρίων κάνουν λόγο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή για τα διυλιστήρια.

«Στην κυβερνητική τροπολογία για την οικονομική ενίσχυση στους καταναλωτές, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί ακόμα μια προκλητική χαριστική ρύθμιση προς όφελος των υπερκερδών των διυλιστηρίων, τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει εδώ και 15 μήνες από την αισχροκέρδεια» αναφέρουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνοντας ότι γι’αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει παρών στο market pass.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι: «Η τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια αποσκοπεί να προστατέψει τα ίδια τα υπερκέρδη. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης: 

Βαφτίζει την έκτακτη εισφορά “δαπάνη”, η οποία εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος, γλιτώνοντας ουσιαστικά τις εταιρείες από ένα μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης που θα είχαν κανονικά, λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και προσθέτουν:

Εφαρμόζει ποσοστό 33% στη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων στο χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η Ε.Ε., αντί για 90% που και ο ίδιος είχε εξαγγείλει ότι θα επιβάλει στους ηλεκτροπαραγωγούς.

Δεν επεκτείνει σκόπιμα την έκτακτη εισφορά και στο 2023 ενώ, βάσει του Κανονισμού, μπορεί και πρέπει να εφαρμόσει συνεισφορά αλληλεγγύης και για το 2023».

Σημειώνουν, δε, ότι «μετά το “δώρο” 1,8 δισ. ευρώ υπερκέρδη στους ηλεκτροπαραγωγούς, ο κ. Μητσοτάκης χαρίζει τώρα επιπλέον δισ. ευρώ υπερκέρδη στα διυλιστήρια» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Δεσμεύονται ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, που θα έχει ως προτεραιότητα το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα φορολογήσει δίκαια και θα επιστρέψει στους πολίτες τα υπερκέρδη που έχουν παραχθεί στις πλάτες τους, καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Article inline ad #5

Εν τω μεταξύ, χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που προέβλεπε τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, για έναν χρόνο με δυνατότητα παράτασης.

Πρόθεση της Κουμουνδούρου – λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ήταν να αποδείξει ότι υπάρχουν άλλες λύσεις πολύ πιο αποτελεσματικές από την ενίσχυση των 30 ευρώ το μήνα τις οποίες η κυβέρνηση δεν αποδέχεται.

Η άρνηση της κυβέρνησης να μπει σε αυτή την συζήτηση ερμηνεύθηκε από τα στελέχη της Κουμουνδούρου ως άρνηση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου να αναλάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

«Με πρόσχημα ότι η “δεν είναι κοστολογημένη” και ότι στην περίπτωση που υιοθετηθεί από την κυβέρνηση θα πρέπει να αυξηθούν άλλοι φόροι για να μην υπάρξει έλλειμμα στα ταμεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απορρίπτει την μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για έναν χρόνο» λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Και προσθέτουν: «Η κυβέρνηση δια στόματος Γιάννη Οικονόμου, υποστήριξε ότι εάν γίνονταν δεκτή θα έπρεπε να περιλαμβάνει μία έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή μία αξιόπιστη αποτίμηση το πόσα δισεκατομμύρια θα έλειπαν και από που θα μπορούσαμε να τα αναπληρώσουμε».

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button