Οικονομία

Συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας στην επέτειο του Brexit – Galaksias.gr

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ΗΒ θα είναι το μόνο ανάμεσα στους G7 του οποίου η οικονομία θα συρρικνωθεί. Στην ανάλυσή του δεν αναφέρει το Brexit αλλά τα πολλά στεγαστικά δάνεια και το υψηλό κόστος δανεισμού.

31 Ιανουαρίου. Για το 2020 ήταν η ημερομηνία που σημάδευσε την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το 2023, τρία χρόνια δηλαδή μετά, είναι η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η χώρα θα είναι η μόνη από τις ισχυρότερες εφτά οικονομίες στον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδά), η οποία θα έχει ύφεση την φετινή χρονιά.

Τα δυο αυτά γεγονότα μπορεί σήμερα να μην συμβαδίζουν στα επίσημα στόματα όμως αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν στο τέλος του δρόμου έχουν κάποια σχέση…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι και η καλύτερη συγκυρία για την κυβέρνηση των Συντηρητικών (Tories). Το 2019 κέρδισαν την μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου δίνοντας ελπίδα πως το Brexit θα λειτουργήσει. Όμως αρκετά χρόνια μετά γραφειοκρατικά ζητήματα δεν έχουν λυθεί. Αποκούμπι στην ρητορική της κυβέρνησης είναι ότι η κακή κατάσταση που βιώνει η χώρα οφείλεται στον αντίκτυπο της πανδημίας και του πολέμου. Και όχι αδίκως.

Ποιοι οι λόγοι της ύφεσης;

Συγκεκριμένα να αναφερθεί ότι η οικονομία της χώρας προβλέπεται να μειωθεί για το 2023 κατά 0,6% σε μια αναθεώρηση των πρόσφατων προβλέψεων του οργανισμού ότι ίσως θα γνώριζε μια μικρή ανάπτυξη.

Η ανάλυση του μεγαλύτερου οργανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΔΝΤ/IMF) αποδίδει την χαμηλή απόδοση της χώρας αρχικά στις σταθερά αυξημένες ενεργειακές τιμές. Όπως δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιέρ – Ολιβιέρ Γκουρίνκας, η φετινή πρόβλεψη «αντανακλά την υψηλή εξάρτηση του ΗΒ στο ακριβό υγρό φυσικό αέριο, η οποία οδηγεί κατακόρυφα το κόστος ζωής».

Επιπρόσθετα, το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων μετά την αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BOE), η παράλληλη αύξηση των φόρων αλλά και η παρατεταμένη έλλειψη εργαζομένων είναι βασικοί παράγοντες που έδειξαν την κατιούσα στη βρετανική οικονομία.

Χαρακτηριστικό των δυσοίωνων προβλέψεων είναι ότι ακόμα και η Ρωσία είναι σε καλύτερη μοίρα. Επισημαίνεται ότι παρά τις κυρώσεις και τον πόλεμο, δεδομένα που πιέζουν το ρωσικό καθεστώς εδώ και ένα χρόνο, οι προβλέψεις για την Ρωσία είναι ότι θα γνωρίσει κάποια μεγέθυνση.

Αισιόδοξο το μέλλον για την χώρα

Παρά τις εκτιμήσεις, το ΔΝΤ υποστήριξε ότι η οικονομική προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται «στο σωστό δρόμο». Μάλιστα, αναμένει ότι η ανάπτυξη της χώρας για το 2024 θα βρίσκεται στο 0,9%, αναθεωρώντας παλαιότερες προβλέψεις που έκαναν λόγο για 0,6%.

Δεν βρίσκονται όμως όλοι στο ίδιο μήκος κύματος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Πωλ Τζόνσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Ερευνών, δήλωσε στο BBC ότι «οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν είναι πάντα σωστές» προσθέτοντας ότι «η εκτίμησή μου είναι ότι η οικονομία θα είναι σε γενικές γραμμές στάσιμη για φέτος».

Την ίδια ώρα ακόμα και κάποια από τα φιλικά προσκείμενα προς την συντηρητική κυβέρνηση βρετανικά μέσα ενημέρωσης τιτλοφορούν τα άρθρα τους με τίτλους όπως «Η επιδρομή των φόρων του Χαντ σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα συρρικνωθεί για φέτος» κατακρίνοντας τις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ για αύξηση των φόρων στο νέο φορολογικό έτος, το οποίο ξεκινά τον Απρίλιο.

Ο Χάντ σήμερα επιμένει ότι «η μείωση του πληθωρισμού είναι η καλύτερη μείωση των φόρων που μπορεί να γίνει» ενώ τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να έχει γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button