Κόσμος

Σφοδρή κριτική κατά της διοίκησης του ρωσικού στρατού – Galaksias.com

Τη Δευτέρα αργά το μεσημέρι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως 63 στρατιώτες των δυνάμεων εισβολής σκοτώθηκαν μετά από αεροπορική επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτόξευσης πύραυλων HIMARS, αμερικανικό οπλικό σύστημα το οποίο επιτρέπει τον βομβαρδισμό σε βάθος των εχθρικών μετόπισθεν, πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Αυτός ο βομβαρδισμός στόχευσε την πόλη Μακίιβκα που βρίσκεται στη ζώνη του Ντονέτσκ, δηλαδή σε έδαφος που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.

Όπως επισημαίνει η γαλλική «Le Monde», της Τρίτης 3 Ιανουαρίου 2023, η ανακοίνωση αυτή είναι απολύτως πρωτοφανής για το ρωσικό υπουργείο Αμύνης. Πρώτον, γιατί αφορά ανακοίνωση που περιγράφει την πιο βαριά απώλεια που υπέστη ο ρωσικός στρατός εισβολής από την αρχή του πολέμου σε μια και μοναδική επίθεση. Αποτελεί, επίσης, εξαίρεση αυτή η ανακοίνωση διότι αφορά το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν με αντικείμενο τις απώλειες του ρωσικού στρατού από τον Σεπτέμβριο του 2022, οπότε και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, είχε παραδεχθεί πως ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί την απώλεια 5.937 στρατιωτών.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου. Οι ρωσικές απώλειες κατά τους ουκρανούς έφτασαν του 400 νεκρούς και τους 300 τραυματίες. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρθηκαν σε μια «ζώνη συγκέντρωσης» στρατιωτικών μονάδων στην πόλη Μακίιβκα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Telegram Rybar, που αποτελεί μια από τις βασικές πηγές πληροφόρησης φιλορωσικού περιεχομένου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις εγκαταστάσεις οι οποίες χτυπήθηκαν είχαν εγκατασταθεί 600 Ρώσοι στρατιώτες. Οι στρατιώτες αυτοί ήταν τμήμα της νέας φουρνιάς των επιστρατευμένων Ρώσων πολιτών οι οποίοι όλο αυτό το καιρό εκπαιδεύονταν σε στρατόπεδα στη Ρωσία. Με λίγα λόγια, οι στρατιώτες αυτοί δεν ήταν ούτε μισθοφόροι, ούτε επαγγελματίες, αλλά ήταν κληρωτοί.

Μια πηγή, που προέρχεται από τον πυρήνα της ηγεσίας των ρωσόφιλων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πως το χτύπημα σε αυτή την υποδομή ήταν εφικτό από τη στιγμή που οι ουκρανοί, μέσω της ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών, αντιλήφθηκαν πολύ πυκνή χρήση κινητών τηλεφώνων στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης Μακίιβκα. Ήταν, δηλαδή, οι νεαροί επιστρατευμένοι φαντάροι που μόλις είχαν φτάσει στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και μαζικά τηλεφωνούσαν σπίτια τους για να ενημερώσουν τους δικούς τους. Η πυκνότητα των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μέσω κινητών, επέτρεψαν τον γεωεντοπισμό από τις μονάδες συλλογής πληροφοριών του ουκρανικού στρατού. 

Κατά τον πρώην αυτονομιστή διοικητή της περιοχής, Ίγκορ Στρελκόφ, ο οποίος διαθέτει εξαιρετικές γνώσεις όσον αφορά την κατάσταση στη ζώνη αυτή, η συγκεκριμένη δομή καταστράφηκε ολοσχερώς δεδομένου ότι εξερράγη και το στοκ πυρομαχικών, το οποίο ανεξήγητα είχε αποθηκευτεί στο σημείο που εγκαταστάθηκαν οι εκατοντάδες Ρώσων στρατιωτών. Ο ίδιος Ρώσος αυτονομιστής εκτίμησε πως θα πρέπει να υπάρχουν πολλές εκατοντάδες νεκρών.

Η ανακοίνωση των απωλειών προκάλεσε σοκ στη Ρωσία. Προκάλεσε, επίσης, σωρεία επιθέσεων κατά της ηγεσίας του ρωσικού στρατού. Πρόκειται για μια ηγεσία που τους τελευταίους μήνες έχει καταστεί το επίκεντρο σφοδρών κριτικών για τις ταπεινωτικές ήττες που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο, αλλά και τα μετόπισθεν. Ο γνωστός blogger Μπόρις Ρογίν επισημαίνει σε ανάρτησή του πως, παρόλο που έχουν περάσει πολλοί μήνες σε αυτόν τον πόλεμο, «κανείς δεν έβγαλε τα απαραίτητα συμπεράσματα και δεν πήρε το μάθημά του». Ο συγκεκριμένος blogger εκφράζει τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και καταγγέλλει για ανικανότητα τους ανώτατους διοικητές του ρωσικού στρατού. 

Την ίδια ώρα, ο πολύ γνωστός πολεμικός ανταποκριτής στο μέτωπο, ο Αλεξάντερ Κοτς, διερωτάται: «γιατί εξακολουθούμε να εγκαθιστούμε τους επιστρατευμένους κληρωτούς σε ξενοδοχεία και σε σχολεία;», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα έπρεπε να υπάρχει διασπορά στην εγκατάσταση των Ρώσων στρατιωτών, που δεν θα έπρεπε να εντοπίζονται εύκολα μέσα σε κτήρια πολύ γνωστά και ήδη εντοπισμένα από την ουκρανική αντικατασκοπεία στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Κίεβο: Περιμένουμε σφοδρή επίθεση στα ανατολικά

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδεχομένως να ετοιμάζει νέα επίθεση στα βόρεια και ανατολικά. 

«Αναμένονται τέτοιες ενέργειες από τον εχθρό, τα στρατεύματά μας βρίσκονται σε θέση μάχης», επισήμανε εκπρόσωπος των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας. 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button